Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hesperian esplanadille istutetaan 16 punatammea poistettujen jalavien tilalle

Jaa

Puut istutetaan loka-marraskuun aikana Runeberginkadun ja Mechelininkadun väliselle osuudelle, mistä jouduttiin viime talvena poistamaan 16 jalavanpakuri-lahottajasienen lahottamaa vuorijalavaa.

Sibeliuksen puiston punatammi syysvärissään. Kuva: Annamari Tolonen
Sibeliuksen puiston punatammi syysvärissään. Kuva: Annamari Tolonen

Hesperian esplanadille istutetaan loka-marraskuun aikana 16 punatammea. Puut istutetaan Taivallahden pelikentän ja leikkipuiston ympäristöön, mistä jouduttiin viime talvena poistamaan 16 jalavanpakuri-lahottajasienen lahottamaa vuorijalavaa.  

Punatammi valittiin vuorijalavan korvaajaksi, koska sillä ei ole todettu merkittäviä kasvitautiriskejä. Punatammi on suurikokoinen, pitkäikäinen ja näyttävä puulaji, joka sopeutuu hyvin kaupunkioloihin ja vaativiinkin kasvuolosuhteisiin. Puulajin erityispiirteitä ovat voimakas syysväri, lehden kaunis muoto ja pienet pyöreät terhot. 

Punatammia on istutettu myös muualle Helsinkiin. Suurin osa istutuksista on melko nuoria, mutta esimerkiksi Sibeliuksen puistosta ja Tähtitorninvuorelta löytyy myös vanhoja yksilöitä.

Kaupunki varautuu kasvitauteihin 

Hesperian esplanadin perinteikäs jalava päätettiin korvata toisella puulajilla, koska kaupungin täytyy huomioida kasvilajivalinnoissaan sellaiset kasvitaudit ja -tuholaiset, jotka voivat aiheuttaa nopeasti leviävää tuhoa. 

Puistossa on jouduttu viime vuonna kaadettujen puiden lisäksi myös aiemmin poistamaan ja harventamaan jalavia, sillä jalavanpakuri on aiheuttanut niissä turvallisuusriskejä. Lahottajasieni heikentää erityisesti oksanhaaroja, joten puista on revennyt ja pudonnut alas isoja oksia, vaikka runko on näyttänyt terveeltä. Osa lahottajasienen tartuttamista jalavista on voitu säilyttää niiden oksistoa pienentämällä. 

Toinen jalavia uhkaava kasvitauti on hollanninjalavatauti. Sitä ei toistaiseksi esiinny Suomessa, mutta tautia on yleisesti kaikissa naapurimaissamme. Hollanninjalavatauti leviää tehokkaasti sitä levittävien kaarnakuoriaisten mukana, ja ilmastonmuutoksen myötä riski taudin leviämiselle Suomeen on kasvanut. 

Hesperian esplanadilla kasvitaudit ovat huomattava uhka, sillä myös puiston alkuperäisiin lajeihin kuuluvalla hevoskastanjalla on useita tauti- ja tuholaisriskejä. Puulaji kuitenkin säilytetään nykyisellä paikallaan Mannerheimintien ja Runeberginkadun välisellä osuudella, koska hevoskastanjat koetaan tärkeäksi kaupunkikuvalle ja alueen asukkaille. Hevoskastanjarivejä on tavoitteena ylläpitää täydennysistuttamalla, eli istuttamalla aukkokohtiin uusia taimia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Raisio
Puuasiantuntija
Kaupunkiympäristön toimiala
viheralueiden ylläpito
juha.raisio@hel.fi
Puh. 09 310 38431

Kuvat

Sibeliuksen puiston punatammi syysvärissään. Kuva: Annamari Tolonen
Sibeliuksen puiston punatammi syysvärissään. Kuva: Annamari Tolonen
Lataa
Punatammen lehdet on kookkaammat ja teräväliuskaisemmat kuin Suomessa yleisemmällä metsätammella. Kuva: Annamari Tolonen
Punatammen lehdet on kookkaammat ja teräväliuskaisemmat kuin Suomessa yleisemmällä metsätammella. Kuva: Annamari Tolonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 25.11.202125.11.2021 19:07:12 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 25.11.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 9.12.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Korjattu oikea kokouspäivä 9.12.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme