Tiedekeskus Heureka

Heurekas utställning Lekens kraft uppmuntrar till livslångt lekande

Dela
Huvudbudskapet för utställningen Lekens kraft är lekens och lekfullhetens betydelse för oss alla, oberoende av ålder: leken är grunden för ett lyckligt liv. Leken är universell, naturlig och nödvändig för människans övergripande utveckling och välbefinnande. Utställningen öppnas på vetenskapscentret Heureka lördagen den 4 februari 2023.
Leikin voima -näytely Heurekassa 4.2.2023- 12.1.2025
Leikin voima -näytely Heurekassa 4.2.2023- 12.1.2025

Syftet med utställningen Lekens kraft är att öka förståelsen för lekens betydelse och uppmuntra alla – både barn och vuxna – till att kasta sig in i lekens värld. Utställningen försvarar även barnens rätt att vara barn och påminner vuxna om deras inre barn. Målet med utställningen är samtidigt att riva de skrankor som lekar är förknippade med: alla får leka alla typer av lekar, och det finns inga lekar som inte passar någon.

-  Utställningen är en lovsång till barndomen, leken, lekfullheten och barns nyfikna världsåskådning. Leken är universell, naturlig och nödvändig för människans övergripande utveckling och välbefinnande. Det är bra att öva på förmågan att leka genom hela livet. Vi vill uppmuntra utställningsbesökarna till livslångt lekande, konstaterar utställningens projektchef Päivi Garner.

Utställningen Lekens kraft har byggts upp som en lekvetenskaplig trädgård, där vi har planterat olika lekar och spel som har spirat ur den vetenskapliga forskningen om lek. Trädgården är indelad i fem områden, som representerar olika typer av lek: skämt och skoj, kreativitet, mod, äventyr och utforskande samt omsorg. Utställningen innehåller över 20 olika lekar och spel, där man får öva på bland annat gemenskap, kreativitet och tänkande utanför ramarna, fördomsfrihet och experimentvilja, utmanande av de egna gränserna och gemensam lek.

Lek är ett mångsidigt fenomen, som saknar en entydig definition. Följande faktorer ingår vanligtvis i definitionerna på lek: leken är frivillig, den drivs av en inre motivation och den ger välbehag och glädje. Leken har inget separat mål, utan man leker för lekens skull. Till lekens centrala egenskaper hör även kreativitet, valmöjligheter, skapande av betydelser och att lekdeltagaren har kontrollen. Lekdeltagarna utformar vanligtvis någon form av regler för leken, och att byta roller hör till lekens natur. Ursprungskällan för forskningen inom lek anses vara Johan Huizingas verk Homo ludens (Den lekande människan) från 1944. Förutom att introducera begreppet den lekande människan visade Huizinga även på lekarnas och spelens betydelse för kulturernas utveckling. Lek förekommer i alla kulturer, och dess betydelse är inte begränsad till mänskligheten. Även djur leker.

Man lär sig att leka genom att leka. Många vuxna förlorar dock förmågan att leka i något skede av livet. Forskaren Katriina Heljakka har konstaterat att vuxna har större behov av leksaker än barn för att nå fantasins och lekens värld. Människan har dock förmåga att förbli lekfull hela livet. Enligt psykologen Stuart Brown, som har undersökt lekens effekter på välbefinnandet, stelnar vårt beteende om vi slutar leka. Då blir vi inte längre intresserade av nya, annorlunda saker och hittar färre glädjeämnen i vår omgivning. De som leker när de arbetar förblir skärpta. Man kan och bör öva upp förmågan att leka även som vuxen, och det är möjligt att hitta förmågan igen.

Under planeringen av utställningen Lekens kraft har vi haft ett omfattande samarbete med experter och forskare inom förskolepedagogik, lek och lekmiljöer.Utställningen och lärprogrammen har stötts av PPG Tikkurila.

-  Heureka och PPG Tikkurila har mycket gemensamt, vilket gör Heureka till en naturlig samarbetspartner för oss. Vi vill starkt vara med och stöda utbildnningen i vetenskapliga ämnen och upprätthålla det allmänna intresset för vetenskap. Heureka erbjuder ett inspirerande sätt att lära sig om vetenskap i en praktisk och interaktiv omgivning. Vi har samarbetata på många olika sätt ända sedan 1989, då Heureka grundades i vårt gransskap i Dickursby i Vanda, säger PPG Tikkurilas verkställande direktör Meri Vainikka.

Utställningen Lekens kraft kommer att vara öppen på Heureka i cirka två år, fram till den 12 januari 2025.

Heurekas planetarium öppnar den 4 februari, och den nya animerade filmen 3–2–1 Start! läggs till i programmet

Samma dag som utställningen Lekens kraft öppnas, öppnar även Heurekas planetarium efter att ha varit stängt för reparation av ventilationsmaskineriet. I programutbudet finns en ny, animerad film med rymdtema: 3-2-1 Start!, som framförallt riktar sig mot barn. Filmen är ungefär en halv timme lång och har producerats av det tjeckiska animations- och filmproduktionsbolaget Krutart. Den animerade filmen passar både vuxna och barn (åldersgräns 5 år). Förutom utställningarna ingår även alla planetariefilmer i priset på en inträdesbiljett till Heureka.

Mer information om utställningen Lekens kraft:
Utställningens projektchef Päivi Garner, tfn 040 901 52 71, paivi.garner@heureka.fi 

Utställningens webbplats:
https://www.heureka.fi/utstallning/lekens-kraft/?lang=sv
Bilder från utställningen:
https://www.sttinfo.fi/uutishuone/tiedekeskus-heureka/m?publisherId=69819743

Mer information om filmen 3-2-1 Start!:
https://www.heureka.fi/event/3-2-1-matkaan/

Nyckelord

Kontakter

Utställningens projektchef Päivi Garner, tfn 040 901 52 71, paivi.garner@heureka.fi

Bilder

Leikin voima -näytely Heurekassa 4.2.2023- 12.1.2025
Leikin voima -näytely Heurekassa 4.2.2023- 12.1.2025
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohde Maahan ei saa koskea
Leikin voima -näyttelyn kohde Maahan ei saa koskea
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohde Häntähyppely
Leikin voima -näyttelyn kohde Häntähyppely
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohteella Sähköiskuruletti voi haastaa omaa uskallustaan.
Leikin voima -näyttelyn kohteella Sähköiskuruletti voi haastaa omaa uskallustaan.
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohde Pukujuhlat
Leikin voima -näyttelyn kohde Pukujuhlat
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohde Pomppijan kellopeli
Leikin voima -näyttelyn kohde Pomppijan kellopeli
Ladda ned bild
Leikin voima -näyttelyn kohde Seikkaile sokkelossa
Leikin voima -näyttelyn kohde Seikkaile sokkelossa
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tiedekeskus Heureka
Tiedekeskus Heureka
Tiedepuisto 1
01300 Vantaa

09 8579 288http://www.heureka.fi

På vetenskapscentret Heureka kan man lära sig om vetenskap på ett roligt sätt genom att själv pröva och experimen­tera. Besökarna får känna upptäckarglädje på upplevelsespäckade interaktiva utställningar, i planetariet, i utbildningsprogram och under olika evene­mang. Heureka, som ligger i Dickursby i Vanda, är ett av Finlands populäraste fritidscenter, med i ge­nomsnitt nästan 300 000 besökare årligen. Läs mer: www.heureka.fi

Följ Tiedekeskus Heureka

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tiedekeskus Heureka

I ESERO Finlands tävling når CanSat-burksatelliter en höjd på en kilometer21.3.2023 09:57:03 EET | Tiedote

ESERO Finland och Vetenskapscentret Heureka håller tillsammans i trådarna för en CanSat-tävling. Tävlingen går ut på att de 14–19 år gamla deltagarna för första gången ska skicka upp burksatelliter med hjälp av en bärraket i miniatyr till en höjd på en kilometer. CanSat är en fullt fungerande miniatyrmodell av en satellit som är inrymd i en läskburk och som skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata om olika fenomen i atmosfären. Tävlingen går av stapeln i Vasa 30.3–2.4.2023.

ESERO Finlandin järjestämässä kilpailussa lähetetään CanSat-tölkkisatelliitit kilometrin korkeuteen21.3.2023 09:42:42 EET | Tiedote

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä. Kilpailu järjestetään 30.3.–2.4.2023 Vaasassa.

101 oppimateriaalia yläkouluille15.3.2023 13:38:50 EET | Tiedote

Miten opettaa yläkoulussa haastavimpia matematiikan, kemian ja fysiikan sisältöjä? Tähän kysymykseen etsittiin vastauksia kansainvälisessä OTA (Online Teaching Advancement) -hankkeessa. Opettajilta eri puolilla Eurooppaa kysyttiin, mihin opetussisältöihin he kaipaisivat apua. Ratkaisuksi luotiin 101 verkossa tarjolla olevaa oppikokonaisuutta, jotka ovat nyt valmiit ja vapaasti käytettävissä niin kouluissa kuin kotonakin.

Heurekan Lasten lääketieteen päivässä 25.3. monipuolista ohjelmaa tulevaisuuden lääkäreille ja tutkijoille13.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote

Tiedekeskus Heurekassa kaikki saavat olla lääkäreitä ja tutkijoita, kun suosittu Lasten lääketieteen päivä järjestetään jälleen lauantaina 25.3. klo 10–18. Luvassa on koko perheelle sopivaa teemasisältöä usealla eri toimintapisteellä. Tapahtumassa syvennytään rokottamiseen erilaisten työpajojen ja myös musiikkiesitysten kautta sekä hypätään neuronien matkaan ja tutustutaan lukunurkkauksessa teeman mukaiseen kirjallisuuteen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum