Tiedekeskus Heureka

Heurekassa H18 Ystävämme tekoäly -iltatapahtuma vain aikuisille perjantaina 10.2.

Jaa
Perjantaina 10.2.2023 klo 19-24 Heurekan aikuisten illassa tartutaan ystävyyden teemaan yhdessä tekoälyn kanssa. Illan aikana tekoälyn ja ihmisen suhdetta lähestytään monesta eri kulmasta. Tapahtuman aikana tutustutaan mm. siihen, miten tekoälyä voi hyödyntää luovaan kirjoittamiseen, taiteen tekemiseen ja auton ohjaamiseen. Koko iltaa ei tarvitse kuitenkaan viettää tietokoneen ääressä ohjelmoiden, vaan teemaan voi tutustua myös esimerkiksi askartelun ja puheenvuorojen kautta.

Heurekan tapahtumatorilla voi ajaa automaattiautoilla kilpaa ja harjoitella ohjelmointia ryhmässä. ”Automaattiautot” on robotiikkaa ja ohjelmointia hauskalla tavalla esittelevä työpaja, joka sopii niin aloittaville kuin kokeneimmillekin ohjelmoijille. Pienillä automaattiautoilla kilpaillaan mutkaisella radalla formulahengessä. Automaattiautoja ohjelmoidaan klo 19 alkaen ja tiimit voivat ilmoittautua paikan päällä illan aikana ajettaviin kilpa-ajoihin.

Ideaverstaan ”Loistavat kortit” -työpajassa voi suunnitella onnittelukortin tai lähestyvän ystävänpäivän teemaan sopivan kortin läheiselle. Ihan perinteisestä korttipajasta ei ole kyse, sillä kortti sähköistetään valoa loistavaksi.

Planetaariossa esitetään illan aikana erikoisnäytös elokuvasta Fractal Time. Abstrakti elokuva leikittelee universumimme alkuperällä ja tulevaisuudella. Elokuvassa tekoälyä on hyödynnetty luomaan matemaattisia kuvioita, joihin katsoja voi uppoutua ja kokea jotain visuaalisesti ainutkertaista. Elokuva on erikoisnäytös, joka on esitetään vain teemaillassa.

Auditoriossa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja tekoälystä. Tampereen yliopiston tutkija, sosiaalipsykologian YTM Jenna Bergdahl käsittelee puheenvuorossaan tekoälyn utopioita ja dystopioita: Mitkä tekijät vaikuttavat mielikuviimme ja asenteisiimme tekoälyä kohtaan? Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ja väitöskirjatutkija Iikka Hauhio pohtivat, miten onnistuu kielimallilta piilomerkitysten tuottaminen ja tunnistaminen. 

Tapahtumassa ovat mukana CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto. CSC:n pisteellä voi testata tekoälytietouttaan kännykkäpelin avulla, luoda tekoälyn avulla taidetta ja kokeilla iskurepliikkibottia. Helsingin yliopiston pisteellä tekoälyn avulla kirjoitetaan eroottisia runoja - tai ainakin yritetään. Kävijät pääsevät kokeilemaan runokonetta ja testaamaan tekoälyn sensurointia. Molempien tapahtumakumppaneiden pisteet ovat Heurekan aulassa.

Tapahtuman teemaan voi syventyä myös Heurekan tekoäly-aiheisessa näyttelyssä Tekoäly - Me, Myself and AI. Illan erikoisohjelman lisäksi kaikki Heurekan näyttelyt, kuten Leikin voima ja Katastrofin keskellä, ovat koettavissa samalla lipulla.

Aikuisten iltatapahtuman liput myydään Heurekan verkkolippukaupasta erikoishintaan 15 €/ennakkolippu, ovelta 17 €/lippu, jos lippuja on jäljellä. H18-illan ajaksi lähes koko tiedekeskus muuttuu anniskelualueeksi.

Lisätietoja tapahtumasta ja sen ohjelmasta:

Heurekan verkkosivuilta: https://www.heureka.fi/event/h18-ystavamme-tekoaly/

tai

Tapahtumatuottaja Kirsi Järvinen, kirsi.jarvinen@heureka.fi, puh. 040 591 0918

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapahtumatuottaja Kirsi Järvinen, kirsi.jarvinen@heureka.fi, puh. 040 591 0918

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedekeskus Heureka
Tiedekeskus Heureka
Tiedepuisto 1
01300 Vantaa

09 8579 288http://www.heureka.fi

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon noin 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka

I ESERO Finlands tävling når CanSat-burksatelliter en höjd på en kilometer21.3.2023 09:57:03 EET | Tiedote

ESERO Finland och Vetenskapscentret Heureka håller tillsammans i trådarna för en CanSat-tävling. Tävlingen går ut på att de 14–19 år gamla deltagarna för första gången ska skicka upp burksatelliter med hjälp av en bärraket i miniatyr till en höjd på en kilometer. CanSat är en fullt fungerande miniatyrmodell av en satellit som är inrymd i en läskburk och som skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata om olika fenomen i atmosfären. Tävlingen går av stapeln i Vasa 30.3–2.4.2023.

ESERO Finlandin järjestämässä kilpailussa lähetetään CanSat-tölkkisatelliitit kilometrin korkeuteen21.3.2023 09:42:42 EET | Tiedote

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä. Kilpailu järjestetään 30.3.–2.4.2023 Vaasassa.

101 oppimateriaalia yläkouluille15.3.2023 13:38:50 EET | Tiedote

Miten opettaa yläkoulussa haastavimpia matematiikan, kemian ja fysiikan sisältöjä? Tähän kysymykseen etsittiin vastauksia kansainvälisessä OTA (Online Teaching Advancement) -hankkeessa. Opettajilta eri puolilla Eurooppaa kysyttiin, mihin opetussisältöihin he kaipaisivat apua. Ratkaisuksi luotiin 101 verkossa tarjolla olevaa oppikokonaisuutta, jotka ovat nyt valmiit ja vapaasti käytettävissä niin kouluissa kuin kotonakin.

Heurekan Lasten lääketieteen päivässä 25.3. monipuolista ohjelmaa tulevaisuuden lääkäreille ja tutkijoille13.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote

Tiedekeskus Heurekassa kaikki saavat olla lääkäreitä ja tutkijoita, kun suosittu Lasten lääketieteen päivä järjestetään jälleen lauantaina 25.3. klo 10–18. Luvassa on koko perheelle sopivaa teemasisältöä usealla eri toimintapisteellä. Tapahtumassa syvennytään rokottamiseen erilaisten työpajojen ja myös musiikkiesitysten kautta sekä hypätään neuronien matkaan ja tutustutaan lukunurkkauksessa teeman mukaiseen kirjallisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme