Helsingin yliopisto

Hevossairaalan MRSA-bakteeriseuranta jatkuu, potilaita otetaan vastaan normaalisti

Jaa

Hevossairaalassa huhtikuussa toteutettu toinen laajamittainen saneeraus ei onnistunut häätämään MRSA-bakteeria. Tähän mennessä on hevosista otetuissa näytteissä todettu noin 30 oireetonta MRSA-bakteerin kantajaa. Yhdelläkään hevosella ei ole todettu MRSA-bakteerin aiheuttamaa infektiota.

Hevossairaala ottaa potilaita vastaan normaalisti

Hevossairaala toimii tällä hetkellä normaalisti. Myös kiireettömiä leikkaustoimenpiteitä tehdään ja päivystyspotilaat hoidetaan normaalisti. Asiakkaita informoidaan kohonneesta MRSA-tartuntariskistä hevossairaalan ilmoitustaululla olevalla tiedotteella. Välitöntä sairaalahoitoa vaativia potilaita otetaan vastaan päivystysalueen ulkopuolelta mieluiten eläinlääkärin lähetteellä. Lähettävän eläinlääkärin on hyvä ottaa yhteyttä hevossairaalaan ennen potilaan lähettämistä, puh. 0600 97412. Päivystysaikana hevossairaalan eläinlääkärit tekevät päivystysalueen sisällä tarvittaessa myös kotikäyntejä.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa torjutaan aktiivisesti infektioita

Hevossairaalassa on noudatettu tehostettuja varotoimia, kartoitettu MRSA-bakteerille mahdollisesti altistuneita potilaita ja otettu näistä toistasataa seulontanäytettä.
Bakteerikannan on todettu olevan hevosilla ja tuotantoeläimillä Keski-Euroopassa hyvin yleisesti esiintyvää MRSA CC398 (spa t011)-kantaa. Kyseinen kanta ei Yliopistollisessa Hevossairaalassa ole aiheuttanut hevosilla infektioita, mutta koska kanta on vastustuskykyinen useille antibioottiryhmille, ovat saneeraus- ja seulontatoimet olleet perusteltuja.

Vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen myös eläimillä on väistämätön seuraus yhä pidemmälle viedyistä hoitomahdollisuuksista ja mikrobilääkkeiden käytöstä. Tarkalla sairaalahygieniatoiminnalla pyrimme reagoimaan tilanteisiin nopeasti, jotta vältyttäisiin infektioilta ja niiden ryvästymiseltä.

MRSA-tilannetta seurataan edelleen

Vastaavanlaisissa tilanteissa ei ole poikkeuksellista, että torjuntatoimet kestävät jopa useita kuukausia ja seuranta MRSA-bakteerin varalta jatkuu vielä pitkää tilojen desinfektion jälkeen. Kaikista infektiolöydöksistä otetaan bakteeriviljelynäyte aiheuttajabakteerin selvittämiseksi. Seurannan aikana otetaan lisäksi satunnaisesti sairaalassa sisällä olevista potilaista seulontanäytteitä MRSA-bakteerin varalta.

MRSA-bakteerista ei haittaa tavallisessa talliympäristössä

MRSA-bakteeri eroaa tavallisista stafylokokkibakteereista vain antibioottiherkkyytensä kannalta. Se ei aiheuta infektioita tavallista stafylokokkia herkemmin, mutta sairaalapotilailla MRSA voi levitä herkästi ja aiheuttaa hankalia infektioita. Koti- ja talliympäristössä näistä bakteereista ei ole haittaa eikä myöskään oireeton kantajuus anna syytä hevosen eristämiselle toisista hevosista. Huolellinen käsien pesu on ensisijaisen tärkeää tartunnan leviämisen ehkäisyssä ja suojautuessa niin MRSA-bakteeria kuin mitä tahansa muutakin bakteeritartuntaa vastaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katariina Thomson, ELT, infektioasioista vastaava eläinlääkäri, puh. 050 415 5457, katariina.thomson@helsinki.fi
Merja Rantala, Dosentti, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri, merja.rantala@helsinki.fi (yhteydenottopyynnöt sähköpostitse)

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Yliopistollinen eläinsairaala on eläinlääketieteellisen hoidon huippuyksikkö, johon kuuluu Pieneläinsairaala ja Hevossairaala Helsingin Viikissä ja Saaren klinikka Mäntsälässä.

Eläinsairaala on osa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellistä tiedekuntaa ja toimii opetussairaalana eläinlääketieteen viidennen vuosikurssin opiskelijoille. Eläinsairaala on myös jatkokoulutuspaikka erikoistuville eläinlääkäreille ja harjoittelupaikka pieneläinhoitajiksi opiskeleville hoitajille. Henkilökunnan erityisosaaminen takaa parhaan hoidon.

Eläinsairaalassa tehdään eläinlääketieteen tutkimusta, mikä tukee korkeatasoista ja ajantasaista hoitoa.

Eläinsairaala toimii 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Tutustu monipuolisiin palveluihimme (pieneläimet, hevoset, tuotantoeläimet) ja osaavaan henkilökuntaamme. Seuraa meitä Facebookissa, niin olet mukana Eläinsairaalan arjessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme