Hidas kasvu ja liiketoiminnan suuri epävarmuus leimaavat digitaalisia terveyspalveluja tuottavien startup-yritysten varhaisvaiheita
Globaalisti kasvava terveydenhuoltopalveluiden kysyntä ja terveydenhuoltojärjestelmien kohtaamat taloudelliset haasteet ovat lisänneet tehokkaiden, skaalautuvien ja innovatiivisten terveyspalvelujen tarvetta. Digitaalitekniikan integroituminen terveys- ja hyvinvointipalveluihin (eHealth) on nopeasti kasvava alue, jota pidetään yhtenä keskeisenä vastauksena lisääntyvään terveydenhoito- ja hyvinvointipalvelujen kysyntään.
EHealth startup -yritykset vastaavat terveydenhuollon ja hyvinvointialojen tarpeisiin luomalla uusia digitaalisia ratkaisuja, täydentämällä perinteisiä palveluja ja luomalla jopa uusia markkinoita. Koska startup-vaihe on yritystoiminnassa kriittinen ajanjakso, on kasvunhallinta keskeistä startup-yrityksen selviytymiselle ja kasvulle.
”On helppo sanoa, että eHealth on tällä hetkellä ajankohtaisempi aihe kuin koskaan. Koronapandemia on luonut liiketoimintamahdollisuuksia alan startup -yrityksille. Nämä yritykset ovatkin yksi potentiaalinen toimijajoukko pandemian hallinnassa ja ratkaisujen löytämisessä. Pandemia muokkaa terveydenhuoltoa muuttamalla ihmisten käyttäytymistä ja sitä näkökulmaa, minkälaisena terveyspalvelut nähdään ja miten niitä arvioidaan”, sanoo kehityspäällikkö Martti Saarela Oulun yliopistosta.
Viimeisimpien raporttien mukaan lähes puolet eHealth-yrityksistä uskoo koronapandemialla olevan positiivinen vaikutus omaan liiketoimintaan. Eniten mahdollisuuksia nähdään startup-yrityksissä, joiden digitaaliset palveluratkaisut liittyvät etäterveydenhoitoon, potilaiden etäseurantaan, itsehoitotestaukseen sekä jäljitykseen ja sijainnin seurantaan.
”Vallitseva tilanne on vaatinut uuden tekniikan laajamittaista käyttöönottoa, mikä todennäköisesti muuttaa kiihtyvällä vauhdilla sähköisen terveydenhuollon alaa. Voimme myös esimerkiksi olettaa, että pandemian seurauksena sähköisen terveydenhuollon markkinat ovat tulevaisuudessa aiempaa avoimempia. Lisäksi kasvava kiinnostus ja varautuminen mahdollisiin tulevaisuuden globaaleihin terveysuhkiin voi synnyttää uusia markkinoita”, Saarela jatkaa.
Väitöstutkimuksen, jonka haastatteluaineisto kerättiin alan yrityksistä Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista, tavoitteena oli selvittää eHealth startup -yritysten kasvunhallintaa. Tutkimus tuo eHealth startup -yritysten liiketoiminnasta esille erityispiirteiden kehikon, joka auttaa ymmärtämään kasvunhallintaa tutkitussa kontekstissa.
Hidas kasvu ja äärimmäinen epävarmuus ovat avainpiirteitä ja samalla seurausta muista tutkimuksessa esiin nousseista tekijöistä. Esiin nostetut erityispiirteet tulisi ottaa huomioon teorian kehittämisessä ja eHealth startup -yritysten kasvunhallinnassa.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mm. eHealth startup -yritysten liiketoiminnassa ja johtamisen haasteiden ennakoinnissa, mikä voi johtaa riskien vähentymiseen yritysten startup-vaiheessa.
Martti Saarela työskentelee Oulun yliopistoon kuuluvan Kerttu Saalasti Instituutin yhden tutkimusryhmän, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:n kehityspäällikkönä. Instituutissa tutkitaan mikroyrityksiä ja niiden toimintaedellytyksiä ja tuotetaan näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrittäjyydestä ja sitä edistävistä tulevaisuuden tuotantoteknologioista.
----
Oikeustieteen maisteri, kauppatieteiden maisteri Martti Saarela väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 12.6.2020. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan suomennettu otsikko on Kasvunhallinta digitaalisia terveyspalveluita tuottavissa eHealth startup -yrityksissä.
Vastaväittäjinä toimivat professori Pekka Abrahamsson (Jyväskylän yliopisto) ja dosentti Ilkka Raatikainen (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Matti Muhos (Oulun yliopisto).
Väitöstilaisuus pidetään etäyhteydellä klo 12 alkaen, Zoom: https://oulu.zoom.us/s/65085183715
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kehityspäällikkö, OTM, KTM Martti Saarela, puh. 040 5596 996, sähköposti: Martti.Saarela@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme