Oulun yliopisto

Hidas kasvu ja liiketoiminnan suuri epävarmuus leimaavat digitaalisia terveyspalveluja tuottavien startup-yritysten varhaisvaiheita

Jaa

Hidas kasvu ja äärimmäinen epävarmuus ovat avainpiirteitä, jotka kuvaavat digitaalisia terveyspalveluita (eHealth) tuottavien startup-yritysten varhaisia kehitysvaiheita. Niitä väitöstutkimuksessaan selvittäneen kehityspäällikkö Martti Saarelan mukaan väitöskirja valmistui koronaviruksen takia ajankohtaiseen tilanteeseen, kun pandemia on luonut liiketoimintamahdollisuuksia myös eHealth startup -yrityksille.

Globaalisti kasvava terveydenhuoltopalveluiden kysyntä ja terveydenhuoltojärjestelmien kohtaamat taloudelliset haasteet ovat lisänneet tehokkaiden, skaalautuvien ja innovatiivisten terveyspalvelujen tarvetta. Digitaalitekniikan integroituminen terveys- ja hyvinvointipalveluihin (eHealth) on nopeasti kasvava alue, jota pidetään yhtenä keskeisenä vastauksena lisääntyvään terveydenhoito- ja hyvinvointipalvelujen kysyntään.

EHealth startup -yritykset vastaavat terveydenhuollon ja hyvinvointialojen tarpeisiin luomalla uusia digitaalisia ratkaisuja, täydentämällä perinteisiä palveluja ja luomalla jopa uusia markkinoita. Koska startup-vaihe on yritystoiminnassa kriittinen ajanjakso, on kasvunhallinta keskeistä startup-yrityksen selviytymiselle ja kasvulle.

”On helppo sanoa, että eHealth on tällä hetkellä ajankohtaisempi aihe kuin koskaan. Koronapandemia on luonut liiketoimintamahdollisuuksia alan startup -yrityksille. Nämä yritykset ovatkin yksi potentiaalinen toimijajoukko pandemian hallinnassa ja ratkaisujen löytämisessä. Pandemia muokkaa terveydenhuoltoa muuttamalla ihmisten käyttäytymistä ja sitä näkökulmaa, minkälaisena terveyspalvelut nähdään ja miten niitä arvioidaan”, sanoo kehityspäällikkö Martti Saarela Oulun yliopistosta.

Viimeisimpien raporttien mukaan lähes puolet eHealth-yrityksistä uskoo koronapandemialla olevan positiivinen vaikutus omaan liiketoimintaan. Eniten mahdollisuuksia nähdään startup-yrityksissä, joiden digitaaliset palveluratkaisut liittyvät etäterveydenhoitoon, potilaiden etäseurantaan, itsehoitotestaukseen sekä jäljitykseen ja sijainnin seurantaan.

”Vallitseva tilanne on vaatinut uuden tekniikan laajamittaista käyttöönottoa, mikä todennäköisesti muuttaa kiihtyvällä vauhdilla sähköisen terveydenhuollon alaa. Voimme myös esimerkiksi olettaa, että pandemian seurauksena sähköisen terveydenhuollon markkinat ovat tulevaisuudessa aiempaa avoimempia. Lisäksi kasvava kiinnostus ja varautuminen mahdollisiin tulevaisuuden globaaleihin terveysuhkiin voi synnyttää uusia markkinoita”, Saarela jatkaa.

Väitöstutkimuksen, jonka haastatteluaineisto kerättiin alan yrityksistä Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista, tavoitteena oli selvittää eHealth startup -yritysten kasvunhallintaa. Tutkimus tuo eHealth startup -yritysten liiketoiminnasta esille erityispiirteiden kehikon, joka auttaa ymmärtämään kasvunhallintaa tutkitussa kontekstissa.

Hidas kasvu ja äärimmäinen epävarmuus ovat avainpiirteitä ja samalla seurausta muista tutkimuksessa esiin nousseista tekijöistä. Esiin nostetut erityispiirteet tulisi ottaa huomioon teorian kehittämisessä ja eHealth startup -yritysten kasvunhallinnassa.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mm. eHealth startup -yritysten liiketoiminnassa ja johtamisen haasteiden ennakoinnissa, mikä voi johtaa riskien vähentymiseen yritysten startup-vaiheessa.

Martti Saarela työskentelee Oulun yliopistoon kuuluvan Kerttu Saalasti Instituutin yhden tutkimusryhmän, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:n kehityspäällikkönä. Instituutissa tutkitaan mikroyrityksiä ja niiden toimintaedellytyksiä ja tuotetaan näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrittäjyydestä ja sitä edistävistä tulevaisuuden tuotantoteknologioista.

----

Oikeustieteen maisteri, kauppatieteiden maisteri Martti Saarela väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 12.6.2020. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan suomennettu otsikko on Kasvunhallinta digitaalisia terveyspalveluita tuottavissa eHealth startup -yrityksissä.

Vastaväittäjinä toimivat professori Pekka Abrahamsson (Jyväskylän yliopisto) ja dosentti Ilkka Raatikainen (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Matti Muhos (Oulun yliopisto).

Väitöstilaisuus pidetään etäyhteydellä klo 12 alkaen, Zoom: https://oulu.zoom.us/s/65085183715

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö, OTM, KTM Martti Saarela, puh. 040 5596 996, sähköposti: Martti.Saarela@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme