Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hiekkarannantien rakennustyöt sulkevat kadun ajoneuvoliikenteeltä

Jaa
Etu-Töölön Hietaniemessä sijaitsevalla Hiekkarannantiellä rakennetaan uutta kunnallistekniikkaa ja uusitaan katurakenteita. Työt sulkevat Hiekkarannantien ajoneuvoliikenteeltä Eteläisen Hesperiankadun ja Hietaniemenkadun välillä toistaiseksi, ja bussit siirtyivät kulkemaan Hietakannaksentien kautta 23.1. lähtien. Jalankulun kiertoreitit on opastettu maastossa.
Hiekkarannantien katu-urakan työmaa-alue ja moottoriajoneuvojen kiertoreitti. Kuva: Helsingin kaupunki
Hiekkarannantien katu-urakan työmaa-alue ja moottoriajoneuvojen kiertoreitti. Kuva: Helsingin kaupunki

Rakennusurakassa mahdollistetaan tulevan kylpylähotellin vesihuolto, uusitaan maanalaista infraa sekä kehitetään jalankulkua Taivallahden alueella entistä turvallisemmaksi. Reitistöä parantamalla liitetään Taivallahden alue entistä selkeämmin osaksi Seurasaarenselän rantareitistöä. Muutoksilla edistetään myös ajoneuvoliikenteen sujuvuutta alueella.

Hietaniemenkadun päässä sijaitseva kääntöpaikka poistetaan käytöstä, ja koko Hiekkarannantien matkalle rakennetaan liikennesuunnitelman mukaisesti uusi esteetön jalkakäytävä parantamaan turvallisuutta. Jalkakäytävän rakentamisen johdosta ajorata laajenee osin myös vanhan venäläisen hautausmaan puistoalueelle, jonka osaksi poistettava kääntöpaikka maisemoidaan.

Ajoneuvoliikenteen sujuvuus paranee, kun uusitulla kadulla kohtaamistilanteisiin tulee lisää tilaa. Liittymäalueen kääntöpaikan poistaminen ja muuttaminen puistoksi parantaa jalankulun reittien turvallisuutta ja muuttaa kyseisen kohdan asemakaavan mukaiseksi.

Rakentaminen mahdollistaa Taivallahden ranta-alueen kehittämisen asemakaavan mukaisesti. Urakka on osa laajempaa Taivallahden kehittämistä. Vesihuolto- ja muut infratyöt mahdollistavat myös yksityisenä hankkeena rakentuvan kylpylähotellin toteutumisen Taivalsaareen.

Alueelle rakennetaan vaiheittain lähivuosina myös monipuolinen ja vehreä Sigurd Frosteruksen puistokokonaisuus, joka kiertää Taivalsaaren rantaa kohti Hietarannan uimarantaa. Puistoalue on avoinna kaikille ja se tullaan kytkemään kylpylähotellin piha-alueisiin.

Pilaantunutta maaperää kunnostetaan alueen aiemman käytön jäljiltä

Hiekkarannantien urakka-alueella tehdään myös alueen aiemmasta käytöstä johtuneen pilaantuneen maaperän kunnostamista. Alueen maaperässä olevassa rakennusjätteessä on todettu kahdessa tutkimuspisteessä asbestia, joka tulee poistaa alueelta.

Asbestin poistossa noudatetaan erityistä huolellisuutta ja se suoritetaan aidatun työmaa-alueen sisäpuolella. Työntekijät poistavat asbestia suojahaalareissa ja hengityssuojaimissa alueella, jossa sitä on todettu. Työstä ei aiheudu vaaraa ohikulkijoille. Pilaantuneen maaperän kunnostamista tullaan tekemään Hiekkarannantien alueen lisäksi jatkossa myös Taivalsaareen rakennettavalla puistoalueella.

Puustoa säilytetään ja uusitaan

Katutöiden vuoksi kaadetaan muutamia mäntyjä ja muuta reuna-alueen puustoa, kuten raitoja. Suunnittelun aikana tarkasteltiin eri vaihtoehtoja, jotta alueen nykyistä puustoa saatiin säilytettyä mahdollisimman paljon Hietaniemenkadun varrella.

Lähellä kadun reunaa kasvavien puiden säilyttämistä varten tehdään erikoisrakenteita. Mäntyjen juurialueella ei jouduta kaivamaan ja puiden läheisyydessä tien rakennekerroksia tehdään hieman kevennettyinä ja puita varoen. Hietaniemenkadun päästä puretaan kääntöpaikka ja alueelle istutetaan pensaita ja puita. Koko urakka-alueelle istutetaan 17 uutta mäntyä, joilla varmistetaan jatkossakin alueen mäntyvaltainen puusto.

Hiekkarannantien jalankulun väylien ja reittien parantamiseen tähtäävä katu-urakka valmistuu lokakuussa 2023. Pääurakoitsijana on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara. Työt perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan 13.4.2021 hyväksymään katusuunnitelmaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pakarinen
projektinjohtaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 36653
mika.pakarinen@hel.fi

Petra Rantalainen
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37795

Kuvat

Hiekkarannantien katu-urakan työmaa-alue ja moottoriajoneuvojen kiertoreitti. Kuva: Helsingin kaupunki
Hiekkarannantien katu-urakan työmaa-alue ja moottoriajoneuvojen kiertoreitti. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin itäisiä saaria suunnittelukilpailun kohteina - rantautumispaikkoja pääsee ideoimaan muun muassa Villinkiin ja Vartiosaareen29.3.2023 14:02:11 EEST | Tiedote

Nuorille suunnittelijoille suunnatun Europan 17 -kilpailun Helsingin kohteina on viisi saarta Helsingin itäisestä saaristosta. Kilpailussa etsitään saarten erityispiirteitä ja luontoarvoja huomioivaa konseptia rantautumispaikalle. Tavoitteena on löytää monenlaisiin kohteisiin soveltuvia ideoita, joilla voidaan ohjata ainutlaatuisen saariston virkistyskäyttöä kestävään suuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme