Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hietalahdenrantaan esitetään uutta työpaikka-aluetta ja maanalaista pysäköintilaitosta

Jaa

Kotimainen kiinteistösijoitus ja -kehitysyhtiö HGR Property Partners Oy on hakenut Helsingin kaupungilta kehittämisvarausta Hietalahdenrannan alueelle. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 31.3.2020. Kehittämisvarauksessa Helsinki antaa kumppanille luvan suunnitella kaupungin maalle. Varauksesta päättää kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kaupunkiympäristölautakunnan esityksestä keväällä 2020. Varaus ei vielä mahdollista tontin luovuttamista, vaan kaupunki päättää toteutukseen tähtäävästä tontinvarauksesta erikseen.

Ilmakuva Hietalahdenrannasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Ilmakuva Hietalahdenrannasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Hietalahdenrantaan suunnitellaan lisää toimitilaa

HGR Property Partners Oy pyytää hakemuksellaan Hietalahdentorin ja Hietalahdenaltaan ympäristön varaamista alueen kehittämiseksi 31.12.2022 asti. Varausaikana alueelle laaditaan erilaisia suunnitelmavaihtoehtoja, joissa esitetään ehdotus toimitilojen täydennysrakentamisen määrästä ja sijainnista. Suunnitelman toteutusedellytykset selvitetään yhteistyössä kaupungin kanssa. Alueelle ei tule uutta asuinrakentamista.

Hakemuksessa HGR Property Partners esittää ajoneuvoliikenteen siirtämistä Hietalahdenlaiturin linjauksen mukaisesti. Uuden liikenneratkaisun myötä moottoriliikenteen yhteys eteläisen Helsinginniemen ja Ruoholahden välillä sujuvoituu. Myös nopean pyöräilyn reitti siirtyy uudelle rantareitille.

Varauksessa ehtoja rakentamiselle, liikennejärjestelyille ja pysäköintilaitokselle

Kaupungin esittämät ehdot varaukselle koskevat pääosin rakentamista, liikennettä sekä maanalaista pysäköintilaitosta. Kehittämisvarauksen saajalle varataan alustavasti noin 15 000–20 000 k-m2 käsittävä osa uudesta rakennusoikeudesta sekä Hietalahdentorin alle rakennettava maanalainen pysäköintilaitos.

Näkymä Bulevardilta merelle on säilytettävä avoimena, samoin torialueen yhteys mereen. Hietalahdenaltaan ja meren välinen yhteys säilyy pienveneellä läpikuljettavana. Laivapaikat jäävät Hietalahdenlaituriin.

Mikäli katuverkkoon tehdään muutoksia, tulee hankkeen määrittää korvaavat yhteydet ja varmistaa niiden toimivuus. Alueen joukkoliikenne perustuu raitiotielinjoihin, eikä suunnitelma saa heikentää sen toimivuutta. Jalankulku ja pyöräliikenne ovat ensisijaisia liikkumismuotoja. Merenrantaan tulee suunnitella laadukas julkinen jalankulkureitti.

Torin alle rakennettavan pysäköintilaitoksen tulee olla yleinen pysäköintilaitos, joka palvelee sekä alueen tonttien, että alueen asiointipysäköinnin tarpeita. Pysäköinti torilla poistuu ja vapautuva alue varataan toritoiminnalle.

Alueen toivotaan muuttuvan julkiseksi ja viihtyisäksi käveltäväksi kaupunkitilaksi, mikä lisää alueen houkuttelevuutta yrityksille, tuo lisää palveluita kasvavan käyttäjämäärän tarpeisiin ja mahdollistaa pääsyn meren ääreen.

Päätös kehittämisvarauksesta käynnistää vuorovaikutuksen

Kehittämisvarauksessa kaupunki antaa kumppanille luvan suunnitella kaupungin omistamalle maalle. Kehittämisvaraus on voimassa määrätyn ajan, Hietalahdenrannan osalta kaksi vuotta. Kehittämisvarauksen jälkeen tehdään erillinen päätös varsinaisesta tontinvarauksesta kaupunkiympäristölautakunnassa ja edelleen kaupunginhallituksen elinkeinojaostossa. Tontinvarauspäätöksen ehtona on, että kehittämisvarauksen ehdot on huomioitu suunnittelussa.

Suunnitelman kehittämiseen on mahdollisuus osallistua jo hankkeen alkuvaiheesta alkaen. Suunnittelun lähtökohtien ja tavoitteiden laadintaan toivotaan osallisilta näkemyksiä alkusyksystä 2020. Tavoitteiden pohjalta laaditaan kolme erilaista suunnitteluratkaisua, joita pääsee arvioimaan ja kommentoimaan alustavasti loppuvuodesta 2020.

.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Aaltonen
johtava tonttiasiamies
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 36441
ilkka.aaltonen@hel.fi

Mia Kajan
erityisasiantuntija
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi

Sinikka Lahti
arkkitehti
kantakaupungin asemakaavoitus
p. 09 310 37478
sinikka.lahti@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva Hietalahdenrannasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Ilmakuva Hietalahdenrannasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kehittyvästä Koillis-Helsingistä keskustellaan verkkotilaisuudessa – osallistua voi omalta kotisohvalta25.5.2020 11:13:52 EESTTiedote

Kehittyvästä Koillis-Helsingistä keskustellaan 1. kesäkuuta 2020 kello 17–19 Helsingin kaupungin järjestämässä verkkotilaisuudessa. Tilaisuudessa koillisen Helsingin suunnittelijat kertovat muun muassa Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen, Tapanilan ja Malmin ajankohtaisista asioista. Kaupunkilainen pääsee mukaan tilaisuuteen omalla tietokoneella tai kännykällä.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.5.202019.5.2020 19:19:50 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on luettavissa liitteenä. Päätöstiedote julkaistaan myös verkkosivuillamme. Julkaisemissa on nyt valitettava tekninen viive. Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Kirjanpainajatuhoja kartoitetaan Helsingin Keskuspuistossa19.5.2020 11:07:41 EESTTiedote

Helsingin kaupunki kartoittaa kirjanpainaja-nimisen kaarnakuoriaisen aiheuttamia tuhoja Keskuspuiston kuusissa. Ensimmäiset pienoiskopterilennot on tarkoitus toteuttaa keskiviikkona 20.5. klo 8.30 alkaen. Lennot ja ilmakuvaus aloitetaan Paloheinän majan pohjoispuolelta kiipeilypuiston ja Paloheinän täyttömäen väliseltä ulkoilureitiltä. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pienoiskopterilla tehtävää kirjanpainajatuhoalueiden kartoitusta ja samalla tapaamaan asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme