Hiihtolomakaudella kuusamolaisessa aamiaispöydässä maistuu paikallisuus
Mukana olevista matkailuyrityksistä Scandic Hotel Rukahovi on suurin ja sijaitsee aivan Rukan rinteiden tuntumassa. Kaksi muuta yritystä ovat etenkin moottorikelkkailijoille tuttu Isokenkäisten Klubi lähellä Venäjän rajaa ja Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitseva luontomatkailijoiden suosima Basecamp Oulanka.
Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö matkakohteessa useamman kerran vuorokaudessa, ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 julkaistiin syksyllä 2020. Strategian tavoitteena on
- kehittää Suomen ruokamatkailua yhteistyöllä kärkituotevetoisesti
- kannustaa yhdistelmätuotteiden ja ruokareittien luomiseen
- edistää matkailu- ja elintarvikealan kilpailukykyä ja laatutasoa
- parantaa suomalaisen ruokakulttuurin imagoa
- rakentaa aktiivinen, kansallinen ruokamatkailuverkosto.
Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Nämä seikat tulevat hyvin esiin myös Kuusamon alueen ruokatuotteissa, jotka perustuvat vahvasti luonnon puhtaisiin antimiin.
- Järvikalat ja poronliha kuuluvat kuusamolaiseen ruokaperinteeseen marjojen, villiyrttien ja sienien kanssa. Nämä haluttiin mukaan myös aamiaispöytään, sanoo suomalaisen ruuan vientihankkeessa, RuoKasvussa työskentelevä ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola.
- Alun perin toivottiin paikallisia makuja testattavaksi myös Ruka-Kuusamossa matkaileville kansainvälisille turisteille, ja tehdä tätä kautta suomalaista, paikallista ruokakulttuuria tunnetuksi kansainvälisilläkin markkinoilla.
Mikkolan mukaan COVID-19-tilanteen takia kansainvälisiä matkailijoita ei Suomessa tällä hetkellä juuri ole, mutta pitkälle suunniteltua teemajakson toteutusta haluttiin kuitenkin jatkaa. Tällä kertaa testaajiksi ja paikallisten makujen nauttijoiksi pääsevät kotimaiset, Ruka-Kuusamon hiihtolomavieraat.
- Toivomme heidän löytävän omat suosikkinsa paikallisista makuelämyksistä myös aamiaispöydässä, kertoo Mikkola.
Teemajakso näkyy aamiaispöydässä hiihtolomaviikolta 8 alkaen jatkuen koko hiihtolomakauden ajan. Paikallista tarjontaa, makuja ja herkkuja aamiaispöytään ovat suunnitelleet Mikkola ja hankkeen yhteistyökumppani Nordic Breakfast yhdessä matkailuyritysten kanssa.
Teemajakson aikana päästään näkemään, kokemaan ja maistamaan mitä paikallisia makuja ja tuotteita pöydässä on. Aamiaisasiakkailta kerätään myös palautetta muun muassa tuotteiden maistuvuudesta, esille laitosta ja kaiken kaikkiaan ruuan merkityksestä matkailijan kokonaiselämyksessä.
- Pohjoismaisella aamiaisella on kaikki edellytykset tulla maailmankuuluksi, sillä se on terveellinen ja monipuolinen. Tänä päivänä myös ruuan turvallisuuden ja puhtauden merkitys korostuu entisestään, painottaa Nordic Breakfastin Niina Hietalahti.
Teemajakson tavoitteena on saada aamiaistuote jatkokehitykseen luomalla paikallisuutta ja suomalaista ruokakulttuuria korostava aamiaiskonsepti, joka on toteutettavissa muuallakin Suomessa. Hyödyllistä on saada etenkin arvokasta asiakaspalautetta jatkokehittämistä varten. Alueellisesti ja paikallisesti tärkeänä tavoitteena on Kuusamon alueen ruokatuotteiden tunnettuuden lisääminen ja ruoka- ja matkailuyritysten yhteistyön edelleen kehittäminen.
Ruokamatkailustrategia: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
Lisätietoja: ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola, MTK ry / Lomalaidun ry, 040 576 8982, anne.mikkola@lomalaidun.fi
Katso myös: https://www.lomalaidun.fi/ruokamatkailu/
Matkailuyritykset:
Hotel Rukahovi : https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/ruka-kuusamo/scandic-rukahovi
Isokenkäisten Klubi https://www.ikk.fi/
Basecamp Oulanka https://basecampoulanka.fi/fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Aito joulukuusi on ympäristöteko – muovikuusilla merkittävä hiilijalanjälki5.12.2025 13:39:35 EET | Tiedote
Aito kotimainen joulukuusi on ekologinen valinta. Vaihtoehtoja kodin tunnelmanluojaksi löytyy runsaasti, vaikka lähimetsästä kuusta ei olisikaan mahdollista hakea. Suomalaisten joulukuusien kuumin myyntisesonki on parhaillaan käynnissä.
MTK:n Tiainen Äänekoskella: Uuden aluehallinnon on tuettava maaseudun elinvoimaa ja yrittämistä2.12.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa, kun toimintansa aloittavat kymmenen alueellista elinvoimakeskusta sekä uusi valtakunnallinen lupa- ja valvontavirasto. Nykyiset ELY-keskukset ja AVI:t lakkautetaan. ”Muutoksen on vahvistettava maaseudun elinvoimaa, turvattava palvelujen saatavuus ja varmistettava maataloushallinnon sujuva toiminta heti alusta lähtien”, korostaa MTK:n johtaja Simo Tiainen MTK Keski-Suomen syyskokouksessa 2.12. Äänekoskella.
METSO-ohjelman rahoitusta on korotettava – valtion vastuu säilytettävä1.12.2025 14:15:49 EET | Tiedote
Seitsemän järjestöä vetoaa yhdessä METSO-ohjelman rahoituksen puolesta poliittisille päättäjille toimitetussa kirjelmässä. Tavoitteita vastaavalla rahoituksella voidaan varmistaa maanomistajien mahdollisuus vapaaehtoiseen metsien suojeluun - erityisesti luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien osalta.
Metsänhoitoyhdistyksen jäsen pääsee mukaan metsäsertifiointiin – sitoutumatta yhteen puunostajaan28.11.2025 14:51:51 EET | Tiedote
PEFC-sertifiointi kertoo metsänomistajan sitoutumisesta kestävään metsätalouteen ja vastuulliseen luonnonvarojen käyttöön. Metsänhoitoyhdistyksen kautta sertifiointi hoituu helposti, luotettavasti ja ilman lisäkuluja – samalla tuetaan metsänomistajien yhteistä edunvalvontaa. MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola muistuttaa, että metsänomistajan kannattaa kilpailuttaa puukauppansa eikä sitoutua suoraan yhteen ostajaan, vaikka eri yhtiöt tarjoavat omia PEFC-ryhmiään.
MTK: Uusi EU-strategia vauhdittaa biotaloutta – mahdollisuuksia metsille ja maataloudelle27.11.2025 14:56:11 EET | Tiedote
Biotalous on viime vuosien aikana loistanut poissaolollaan Euroopan unionin päätöksenteossa. Biotaloutta ja on lähestytty rajoituksien ja byrokratian näkökulmasta, eikä metsäalan ja maatalouden mahdollisuuksia ole ymmärretty. EU:n uusi biotalousstrategia tuo toimialan takaisin Euroopan laajuiseen päätöksentekoon, MTK näkee.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
