Hiihtolomakaudella kuusamolaisessa aamiaispöydässä maistuu paikallisuus
Mukana olevista matkailuyrityksistä Scandic Hotel Rukahovi on suurin ja sijaitsee aivan Rukan rinteiden tuntumassa. Kaksi muuta yritystä ovat etenkin moottorikelkkailijoille tuttu Isokenkäisten Klubi lähellä Venäjän rajaa ja Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitseva luontomatkailijoiden suosima Basecamp Oulanka.
Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö matkakohteessa useamman kerran vuorokaudessa, ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 julkaistiin syksyllä 2020. Strategian tavoitteena on
- kehittää Suomen ruokamatkailua yhteistyöllä kärkituotevetoisesti
- kannustaa yhdistelmätuotteiden ja ruokareittien luomiseen
- edistää matkailu- ja elintarvikealan kilpailukykyä ja laatutasoa
- parantaa suomalaisen ruokakulttuurin imagoa
- rakentaa aktiivinen, kansallinen ruokamatkailuverkosto.
Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Nämä seikat tulevat hyvin esiin myös Kuusamon alueen ruokatuotteissa, jotka perustuvat vahvasti luonnon puhtaisiin antimiin.
- Järvikalat ja poronliha kuuluvat kuusamolaiseen ruokaperinteeseen marjojen, villiyrttien ja sienien kanssa. Nämä haluttiin mukaan myös aamiaispöytään, sanoo suomalaisen ruuan vientihankkeessa, RuoKasvussa työskentelevä ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola.
- Alun perin toivottiin paikallisia makuja testattavaksi myös Ruka-Kuusamossa matkaileville kansainvälisille turisteille, ja tehdä tätä kautta suomalaista, paikallista ruokakulttuuria tunnetuksi kansainvälisilläkin markkinoilla.
Mikkolan mukaan COVID-19-tilanteen takia kansainvälisiä matkailijoita ei Suomessa tällä hetkellä juuri ole, mutta pitkälle suunniteltua teemajakson toteutusta haluttiin kuitenkin jatkaa. Tällä kertaa testaajiksi ja paikallisten makujen nauttijoiksi pääsevät kotimaiset, Ruka-Kuusamon hiihtolomavieraat.
- Toivomme heidän löytävän omat suosikkinsa paikallisista makuelämyksistä myös aamiaispöydässä, kertoo Mikkola.
Teemajakso näkyy aamiaispöydässä hiihtolomaviikolta 8 alkaen jatkuen koko hiihtolomakauden ajan. Paikallista tarjontaa, makuja ja herkkuja aamiaispöytään ovat suunnitelleet Mikkola ja hankkeen yhteistyökumppani Nordic Breakfast yhdessä matkailuyritysten kanssa.
Teemajakson aikana päästään näkemään, kokemaan ja maistamaan mitä paikallisia makuja ja tuotteita pöydässä on. Aamiaisasiakkailta kerätään myös palautetta muun muassa tuotteiden maistuvuudesta, esille laitosta ja kaiken kaikkiaan ruuan merkityksestä matkailijan kokonaiselämyksessä.
- Pohjoismaisella aamiaisella on kaikki edellytykset tulla maailmankuuluksi, sillä se on terveellinen ja monipuolinen. Tänä päivänä myös ruuan turvallisuuden ja puhtauden merkitys korostuu entisestään, painottaa Nordic Breakfastin Niina Hietalahti.
Teemajakson tavoitteena on saada aamiaistuote jatkokehitykseen luomalla paikallisuutta ja suomalaista ruokakulttuuria korostava aamiaiskonsepti, joka on toteutettavissa muuallakin Suomessa. Hyödyllistä on saada etenkin arvokasta asiakaspalautetta jatkokehittämistä varten. Alueellisesti ja paikallisesti tärkeänä tavoitteena on Kuusamon alueen ruokatuotteiden tunnettuuden lisääminen ja ruoka- ja matkailuyritysten yhteistyön edelleen kehittäminen.
Ruokamatkailustrategia: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
Lisätietoja: ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola, MTK ry / Lomalaidun ry, 040 576 8982, anne.mikkola@lomalaidun.fi
Katso myös: https://www.lomalaidun.fi/ruokamatkailu/
Matkailuyritykset:
Hotel Rukahovi : https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/ruka-kuusamo/scandic-rukahovi
Isokenkäisten Klubi https://www.ikk.fi/
Basecamp Oulanka https://basecampoulanka.fi/fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK pettyi suden suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn10.10.2025 16:02:43 EEST | Tiedote
Suden suotuisan suojelutason viitearvoksi Suomessa on määritetty 273 sutta. Vaikka susi on nyt boreaalisella vyöhykkeellä suotuisalla suojelutasolla, MTK pitää viitearvoa liian korkeana ja määrittelyn perusteena olevia keskeisiä seikkoja ongelmallisina.
Viljelijöiden talous poikkeuksellisen heikko - kasvukausikysely kertoo syyt10.10.2025 11:51:23 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kasvukausi oli viljelijöiden mukaan poikkeuksellisen haastava. Kevään kylmyys, kesän kuivuus ja syksyn sateet laskivat sato-odotuksia useimmilla tiloilla. Suurin osa 422 kasvukausikyselyyn vastanneesta viljelijästä arvioi sadon määrän ja laadun olevan tavanomaista tasoa tai sitä heikompaa. Sääolosuhteiden lisäksi myös tilojen taloudellinen tilanne oli monilla tuotantosuunnilla keskimääräistä heikompi. Haasteista huolimatta osa tiloista raportoi myös onnistumisia, erityisesti marjakasvien, kuivaheinän ja syysviljojen osalta.
Puukaupan kilpailuttamisen merkitystä ei voi väheksyä8.10.2025 15:46:09 EEST | Tiedote
Puukauppa on hiljentynyt syksyn aikana, ja metsänomistajien myyntihalukkuus on ollut laskussa. Keväällä puukauppa kävi vielä kiivaasti. MTK:n tuore Metsätutka-kysely osoittaa, että ensi vuodelle puunmyyntiaikeita on enää noin kolmasosalla metsänomistajista. Puukauppamäärien laskiessa kilpailutuksen merkitys korostuu, muistuttaa asiantuntija.
Susikanta selvästi aiempaa suurempi – kiintiömetsästys välttämätöntä30.9.2025 10:44:34 EEST | Tiedote
Tuoreimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2025 Suomessa oli noin 430 sutta ja noin 76 susireviiriä. Susikanta kasvoi edellisvuodesta peräti 46 prosenttia. Susikannan koko vaihtelee vuoden eri aikoina, ja marraskuussa 2025 kannan arvioidaan olevan noin 557 sutta. Luonnonvarakeskuksen tiedot kertovat, että susiyksilöt ja kannan kasvu painottuvat voimakkaasti läntiseen Suomeen.
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme