Hiihtolomakaudella kuusamolaisessa aamiaispöydässä maistuu paikallisuus
Mukana olevista matkailuyrityksistä Scandic Hotel Rukahovi on suurin ja sijaitsee aivan Rukan rinteiden tuntumassa. Kaksi muuta yritystä ovat etenkin moottorikelkkailijoille tuttu Isokenkäisten Klubi lähellä Venäjän rajaa ja Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitseva luontomatkailijoiden suosima Basecamp Oulanka.
Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö matkakohteessa useamman kerran vuorokaudessa, ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 julkaistiin syksyllä 2020. Strategian tavoitteena on
- kehittää Suomen ruokamatkailua yhteistyöllä kärkituotevetoisesti
- kannustaa yhdistelmätuotteiden ja ruokareittien luomiseen
- edistää matkailu- ja elintarvikealan kilpailukykyä ja laatutasoa
- parantaa suomalaisen ruokakulttuurin imagoa
- rakentaa aktiivinen, kansallinen ruokamatkailuverkosto.
Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Nämä seikat tulevat hyvin esiin myös Kuusamon alueen ruokatuotteissa, jotka perustuvat vahvasti luonnon puhtaisiin antimiin.
- Järvikalat ja poronliha kuuluvat kuusamolaiseen ruokaperinteeseen marjojen, villiyrttien ja sienien kanssa. Nämä haluttiin mukaan myös aamiaispöytään, sanoo suomalaisen ruuan vientihankkeessa, RuoKasvussa työskentelevä ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola.
- Alun perin toivottiin paikallisia makuja testattavaksi myös Ruka-Kuusamossa matkaileville kansainvälisille turisteille, ja tehdä tätä kautta suomalaista, paikallista ruokakulttuuria tunnetuksi kansainvälisilläkin markkinoilla.
Mikkolan mukaan COVID-19-tilanteen takia kansainvälisiä matkailijoita ei Suomessa tällä hetkellä juuri ole, mutta pitkälle suunniteltua teemajakson toteutusta haluttiin kuitenkin jatkaa. Tällä kertaa testaajiksi ja paikallisten makujen nauttijoiksi pääsevät kotimaiset, Ruka-Kuusamon hiihtolomavieraat.
- Toivomme heidän löytävän omat suosikkinsa paikallisista makuelämyksistä myös aamiaispöydässä, kertoo Mikkola.
Teemajakso näkyy aamiaispöydässä hiihtolomaviikolta 8 alkaen jatkuen koko hiihtolomakauden ajan. Paikallista tarjontaa, makuja ja herkkuja aamiaispöytään ovat suunnitelleet Mikkola ja hankkeen yhteistyökumppani Nordic Breakfast yhdessä matkailuyritysten kanssa.
Teemajakson aikana päästään näkemään, kokemaan ja maistamaan mitä paikallisia makuja ja tuotteita pöydässä on. Aamiaisasiakkailta kerätään myös palautetta muun muassa tuotteiden maistuvuudesta, esille laitosta ja kaiken kaikkiaan ruuan merkityksestä matkailijan kokonaiselämyksessä.
- Pohjoismaisella aamiaisella on kaikki edellytykset tulla maailmankuuluksi, sillä se on terveellinen ja monipuolinen. Tänä päivänä myös ruuan turvallisuuden ja puhtauden merkitys korostuu entisestään, painottaa Nordic Breakfastin Niina Hietalahti.
Teemajakson tavoitteena on saada aamiaistuote jatkokehitykseen luomalla paikallisuutta ja suomalaista ruokakulttuuria korostava aamiaiskonsepti, joka on toteutettavissa muuallakin Suomessa. Hyödyllistä on saada etenkin arvokasta asiakaspalautetta jatkokehittämistä varten. Alueellisesti ja paikallisesti tärkeänä tavoitteena on Kuusamon alueen ruokatuotteiden tunnettuuden lisääminen ja ruoka- ja matkailuyritysten yhteistyön edelleen kehittäminen.
Ruokamatkailustrategia: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf
Lisätietoja: ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola, MTK ry / Lomalaidun ry, 040 576 8982, anne.mikkola@lomalaidun.fi
Katso myös: https://www.lomalaidun.fi/ruokamatkailu/
Matkailuyritykset:
Hotel Rukahovi : https://www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/ruka-kuusamo/scandic-rukahovi
Isokenkäisten Klubi https://www.ikk.fi/
Basecamp Oulanka https://basecampoulanka.fi/fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme