Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Hiitolanjoki sai rannalleen luonnonsuojelualueen

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on perustanut Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella yksityisen luonnonsuojelualueen Rautjärvelle Hiitolanjoen rannalle. Alueen omistaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Hiitolanjoen luonnonsuojelualue on merkittävä monimuotoinen luhta- ja korpialue, jossa on myös entisiä niittyjä sekä puustoisempia metsäsaarekkeita.

Ilmakuva Hiitolanjoen Lahnaselta kuvaajana Arto Apila. Kuva Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
Ilmakuva Hiitolanjoen Lahnaselta kuvaajana Arto Apila. Kuva Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Hiitolanjoen retkeilyreitti kulkee luonnonsuojelualueen läpi

Uusi luonnonsuojelualue sijaitsee samalla Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistamalla alueella, jossa on jo retkeilyreitti ja luontopolku. Pinta-alaltaan suojelualue on noin 19 hehtaaria. Perustettu suojelualue on osa soidensuojelun täydennysehdotuksen Lahnasenluhdat-Uudensillanluhdat -aluetta. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö haki alueen suojelua ja se toteutettiin vapaaehtoisuuteen perustuvan Helmi-ohjelman rahoituksella. "Kohteen suojelu oli pitkään suunnitteilla ja suojelupäätös on tervetullut lisä Hiitolanjoen kehittämiseen", toteaa Hanna Ollikainen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä.

Suojelualueella on useita luonnonmonimuotoisuuden kannalta arvokkaita elinympäristöjä

Suojelualue koostuu pääasiassa Hiitolanjoen ranta-alueilla olevista luhta-alueista, mm. koivu-, avo- ja pajuluhdista. Myös harvinaista harmaaleppäluhtaa esiintyy. Suurempien jokien yhteydessä olevia laajoja luhtia on Etelä-Suomessa vähän, mikä lisää alueen arvoa.

Alueen kivennäismaasaarekkeet ovat myrskytuhojen seurauksena lahopuustoisia ja metsittyneet uudelleen pääasiassa lehtipuustolla. Luhdista ja korvista aikanaan raivatut entiset niityt ovat käytöstä poistumisen jälkeen soistuneet ja metsittyneet uudelleen.

Luonnonsuojelualueella on monipuolinen luhtalajisto esim. putkilokasveissa. Alue on linnustoltaan monipuolinen ja runsas. Lisäksi se on liito-oravan elinympäristöä.

Jokamiehenoikeudet säilyvät suojelualueella

Luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksillä turvataan alueen luonnontilaa. Määräyksissä on kielletty alueen luonnontilaa ja maisemakuvaa muuttavat toimet mm. metsätalouden harjoittaminen ja rakentaminen.

Rauhoitusmääräyksistä huolimatta alueella saa edelleen liikkua jokamiehen oikeudella olemassa olevalla retkeilyreitillä ja sen ulkopuolella sekä poimia marjoja ja ruokasieniä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö, Hanna Ollikainen
s-posti: etunimi.sukunimi@ekarjala.fi
P. 040-8235105

ELY-keskus/Helmi-ohjelma, Luonnonsuojeluasiantuntija Maria Vesterinen
s-posti: etunimi.sukinimi@ely-keskus.fi
P. 0295 029 004

Kuvat

Ilmakuva Hiitolanjoen Lahnaselta kuvaajana Arto Apila. Kuva Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
Ilmakuva Hiitolanjoen Lahnaselta kuvaajana Arto Apila. Kuva Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
Lataa
Kartta luonnonsuojelualueesta
Kartta luonnonsuojelualueesta
Lataa
Luonnonsuojelualue joen toiselta puolen kuvattuna. Kuva Maria Vesterinen.
Luonnonsuojelualue joen toiselta puolen kuvattuna. Kuva Maria Vesterinen.
Lataa
Vanhaa niittyaluetta jossa kaatuneita puita. Kuva Maria Vesterinen.
Vanhaa niittyaluetta jossa kaatuneita puita. Kuva Maria Vesterinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, joulukuu 202125.1.2022 08:31:38 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomessa työttömyyden kokonaiskuva pysyi joulukuussa 2021 lähes samanlaisena kuin edeltävinä kuukausina. Työttömien määrä laski vuoden 2020 joulukuusta 22 prosentin verran. Vuoden 2019 joulukuuhun verrattuna tilanne alueella on koko maata parempi, sillä Kaakkois-Suomessa määrä laski kuudella prosentilla, kun koko Suomessa työttömien määrä nousi seitsemän prosentin verran. Nuorten työttömyys on edelleen laskenut hyvin – alle 25-vuotiaiden työttömyys laski joulukuussa vuodentakaiseen verrattuna 33 prosentin verran. Pitkäaikaistyöttömien määrä laski vuodentakaisesta – ensi kertaa sitten maaliskuun 2020. Uusia avoimia työpaikkoja on edelleen paljon – määrä kasvoi 66 prosentilla viime vuodesta.

Maaseudun elpymisvaroja myönnetään alkuvuoteen 2022 painottuen17.1.2022 11:11:17 EET | Tiedote

EU:n elpymisvaroja kohdennetaan Suomeen myös maaseutuohjelman kautta, tässä vaiheessa maaseudun yrityksille ja maatiloille. Tarveperusteen mukaan kohdennettavat elpymisvarat ovat myönnettävissä vain vuonna 2022, mikä tarkoittaa sitä, että myöntövarat vähenevät loppuvuotta kohti. Elpymisvarojen lisäksi normaalia maaseuturahoitusta voi hakea syyskaudelle asti siirtymäkauden 2021–2022 varoista. Maaseudun uusi EU:n ohjelmakausi CAP27 alkaa vuoden 2023 alussa.

Kymijoen vesistöalueen sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat hyväksytty11.1.2022 11:19:57 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on päätöksellään 16.12.2021 hyväksynyt Kymijoen vesistöalueen ja Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat vuosille 2022–2027. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetään alueelliset tulvariskien hallinnan tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön päätös ja siihen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti 27.1.2022 asti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset (Kaakkois-Suomi).

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202121.12.2021 08:44:07 EET | Tiedote

Kaakon työttömyyden kokonaiskuva on marraskuussa pysynyt melko samanlaisena kuin viime kuukausina. Työttömien määrä on laskenut viime vuodesta 19 prosentin ja toissa vuodesta neljän prosentin verran. Valtakunnallisesti alueella ollaan työttömien määrässä viime vuoteen verrattuna keskitason tuntumassa. Vuoden 2019 marraskuuhun verrattuna tilanne on selvästi koko maata parempi (koko Suomessa työttömyys on noussut 11 %). Nuorten työttömyys on edelleen laskenut hienosti – alle 25-vuotiailla on vuodentakaisesta laskua 34 prosenttia ja alle 20-vuotiailla 37 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä on yhä noussut vuodentakaisesta, mutta nousua on vain kahden prosentin verran ja pitkäaikaistyöttömyys on laskussa edelliskuukausista. Uusia avoimia työpaikkoja on edelleen ilmoitettu paljon – määrä on noussut 75 prosentilla viime vuodesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme