Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Jaa

Tammi- ja helmikuussa Varsinais-Suomen ELY-keskus suorittaa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen ennallistamisen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina. ©Charlotta Berlin
Thymus serpyllum ja Maniola jurtina. ©Charlotta Berlin

Paahdeympäristön tila on jatkuvasti heikentynyt umpeenkasvun vuoksi ja jäljellä oleva ketoalue on pirstoutumassa. Umpeenkasvun seurauksena myös monien lajien tärkeä ravintokasvi kangasajuruoho on vähentynyt. Lajistoa on kartoitettu moneen otteeseen ja alueen hoitosuunnitelma on laadittu vuonna 2015. Ennen hoitotoimien käynnistämistä hoitosuunnitelma on päivitetty ja siitä on keskusteltu yhdessä maanomistajien kanssa. Raivaukset toteuttavat Nordell’s Forest Ab.

Hiittisten kirkon paahdealueen hiekkaisilla kedoilla esiintyy lukuisia uhanalaisia ja elinympäristönsä suhteen vaativia paahdealueiden hyönteislajeja, joilla on vain muutamia muita esiintymispaikkoja koko Suomessa kuten esimerkiksi erittäin uhanalaiset lajit isoharmokääriäinen (Cnephasia communana, EN), ajuruohopussikoi (Coleophora lixella, EN), kenttäkirjokoista (Pyrausta ostrinalis, EN) ja isoarokoisa (Pempeliella ornatella, EN). Kaikki mainitut lajit ovat myös luokiteltu erityisesti suojeltaviksi lajeiksi sekä kiireellisesti suojeltaviksi lajeiksi. Hiittisten kirkon paahdealue on myös yksi kahdesta tunnetuista äärimmäisen uhanalaisen myyräkangasluteen (Geocoris grylloides (CR) esiintymäpaikoista. Hoitotoimenpiteillä Varsinais-Suomen ELY-keskus pyrkii edesauttamaan alueen uhanalaista lajistoa. Hoidosta hyötyy myös alueen muu huomionarvoinen lajisto.

Hoitotoimien tavoitteina ovat:

  • avoimen paahdeympäristön pinta-alan kasvattaminen
  • maanpinnan säilyttäminen riittävän avoimena
  • taimettumisen vähentäminen/ puustoittumisen ehkäisy
  • varjostuksen ehkäisy

Lisätietoja:

Iiro Ikonen, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 022 869
Charlotta Berlin, suunnittelija, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 022 029

Avainsanat

Kuvat

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina. ©Charlotta Berlin
Thymus serpyllum ja Maniola jurtina. ©Charlotta Berlin
Lataa
Juhannussalko Hiittisissä. ©Charlotta Berlin
Juhannussalko Hiittisissä. ©Charlotta Berlin
Lataa
©Olli Pihlajamaa (laji.fi)
©Olli Pihlajamaa (laji.fi)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Rajaojan silta puretaan ja korvataan rummulla Salossa Särkisalontiellä17.5.2022 09:43:34 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Salossa Särkisalontiellä (mt 1823) sijaitsevan Rajaojan sillan muutostyöt tällä viikolla. Muutostöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana. Ennen vanhan sillan purkutyötä siltapaikalle rakennetaan kiertotie. Kiertotiejärjestelyn ajan liikenne kavennetaan yhdelle kaistalle (kaistan leveys 4 metriä) ja käytössä on liikennevalo-ohjaus. Ajoneuvoliikenteen jonotusajat pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyenä. Pahoittelemme työn aiheuttamaa haittaa tielläliikkujille.

Lohvon ja Piiliojan siltoja korjataan Perniössä seututiellä 183 (Kemiöntie)13.5.2022 10:07:16 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloitti Perniössä seututiellä 183 (Kemiöntie) sijaitsevien Lohvon ja Piiliojan siltojen korjaustyöt toukokuun alussa. Korjaustöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana. Korjaustyöt toteutetaan siten, että molemmilla siltapaikoilla on käytössä vähintään yksi ajokaista ajoneuvoliikenteelle. Kaistan ollessa suljettuna käytössä on liikennevalo-ohjaus. Ajoneuvoliikenteen jonotusajat pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyenä. Pahoittelemme työn aiheuttamaa haittaa tielläliikkujille.

Päällystystyöt jatkuvat Lounais-Suomessa ensi viikolla (vko 20)13.5.2022 09:45:34 EEST | Tiedote

Päällystystyöt jatkuvat maanteillä 192 Mietoisissa välillä Pyhe-Y-tien liittymä ja 204 Pöytyällä välillä Rannanmäki-Uusikartano. Valtatien 1 ja Turun kehätien eli kantatien 40 liittymässä Kaarinan Kirismäessä päällystetään vielä joitain erkanemiskaistoja. Uusia kohteita ovat kantatie 44 Kankaanpään keskustan kohdalla, maantie 204 Turun Tortinmäen ympäristössä ja maantie 1890 Naantalin Rymättylässä välillä Röölä-Hanka.

Restaureringsplaneringen av Saarenjärvi inleddes som en del av livsmiljöprogrammet Helmi12.5.2022 16:24:29 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har beställt en restaureringsplan för Saarenjärvi på gränsen mellan Salo och Raseborg. Saarenjärvi hör till Natura 2000-området i Kisko ås vattendrag och Saarenjärvi, som inrättats som ett särskilt skyddsområde för fåglar, dvs. SPA-område, har fredats som privat skyddsområde. Savo-Karjalan vesi- ja ympäristösuunnittelu Oy ansvarar för det praktiska genomförandet av planen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme