Suomen riistakeskus – Kainuu

Hirven pyyntiluvat myönnetty Kainuuseen

Jaa

Tavoitteena pysäyttää hirvikannan pieneneminen.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle syksylle 1495 hirven pyyntilupaa Kainuun alueelle. Pyyntilupien määrä väheni viidenneksen edelliseen vuoteen verrattuna. Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi hirven vasaa. Riistakeskus arvioi kokonaissaaliin nousevan 1800 hirveen. Viime syksynä Kainuussa kaadettiin 2245 hirveä.

Kainuun alueellinen riistaneuvosto on asettanut tavoitetiheydet maakunnan neljälle hirvitalousalueelle. Suomussalmella ja Kuhmossa talvehtivan kannan tavoitetiheyshaarukka on 2,5–3,3 ja muilla alueilla 2,5–3,1 hirveä tuhannella hehtaarilla. Suunnitellulla verotuksella syksyn metsästyksen jälkeen talvehtisi Suomussalmella 2,6, Paltamon, Puolangan, Hyrynsalmen ja Ristijärven muodostamalla alueella 2,7, Kuhmossa 2,4 sekä Sotkamon, Kajaanin ja Vuolijoen muodostamalla alueella 2,5 hirveä tuhannella hehtaarilla. Hirvikannan tavoitellaan hieman vahvistuvan kaikilla muilla hirvitalousalueilla paitsi Paltamon, Puolangan, Hyrynsalmen ja Ristijärven muodostamalla hirvitalousalueella. Tällä alueella kanta pyritään pitämään ennallaan.

Hirven metsästys alkaa Kainuussa lokakuun ensimmäisenä lauantaina, joka on tänä vuonna 1. lokakuuta. Metsästysaika kestää tammikuun 15. päivään saakka, mutta koiraa ei saa kuitenkaan käyttää tammikuun pyynnissä poronhoitoalueella. Poronhoitoalueen ulkopuolisella alueella koiraa voi käyttää myös tammikuussa. Lisäksi pyyntilupia voi käyttää tietyin ehdoin syyskuun alusta lähtien vahtimalla pellolta. Tarkoituksena on vähentää hirvien aiheuttamia vahinkoja viljelyksillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riistapäällikkö Marko Paasimaa (029 431 2232) Suomussalmen, Hyrynsalmen, Ristijärven Paltamon, Kajaanin ja Vuolijoen alue

Riistasuunnittelija Tapio Kangas (029 431 2238) Puolangan, Sotkamon ja Kuhmon alue

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – KainuuSuomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Kainuu