Hirvensalmen Pääskynsaareen on perustettu merkittävän luonnonsuojelualue

Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta pitää kohdetta merkittävänä sekä ison pinta-alan että luontoarvojen perusteella.
“Alueen metsät ovat olleet pitkään metsätaloustoimien ulkopuolella. Puusto on pääosin vanhaa metsätaloudellisen uudistusiän ylittänyttä havupuuvaltaista sekametsää. Alue on monipuolinen ja edustava suojelukohde”, toteaa Heikkinen.
Runsaslahopuustoisten kangasmetsien lisäksi alueella esiintyy korpea, rämettä, puustoista perinneympäristöä ja lehtoa. Alue on suurelta osin luokiteltu HCV-alueeksi, korkean suojeluarvon kohteeksi.
Monipuolinen ja edustava suojelukohde
LähiTapiola Yhteismetsä päätyi suojelemaan Vuurtin metsätilansa ELY-keskuksen kanssa käytyjen neuvottelujen myötä. Luonnonsuojelun kannalta paras ratkaisu on yhtenäinen ehyt alue. Tällöin luonnonsuojelualueen häiriötön kehitys on parhaiten turvattu. Erityisesti eteläisemmän Suomen metsissä laajat suojelukokonaisuudet ovat melko harvinaisia.
”Suojelualueen merkitys on meille tärkeä, sillä se edustaa tällä hetkellä yli kolmea prosenttia koko yhteismetsän pinta-alasta. Kyse on yhteismetsän alueelle perustetusta ensimmäisestä METSO-kohteesta – olemme todella iloisia tämän hankkeen toteutumisesta ja yhteistyöstä ELY-keskuksen kanssa”, sanoo metsätalouden johtava asiantuntija Marika Makkonen LähiTapiolasta.
Makkosen mukaan on tärkeää, että metsätaloudessa otetaan huomioon luonnon monet arvot.
”Siksi keskitymme monimuotoisuuden edistämisessä erityisesti suurempien kokonaisuuksien suojeluun jatkossakin. Sen lisäksi tietenkin huomioimme kaikilla omistamillamme metsätiloilla tilojen erityispiirteet ja hoidamme jokaista tilaa yksilöllisesti, yhdessä kumppanimme AARI Metsä Oy:n kanssa.”
Yhteismetsän metsien hoidosta vastaa AARI Metsä Oy, jonka aloitteesta lähdettiin kartoittamaan suojelumahdollisuutta myös Hirvensalmen tilalle.
”Kestävän kehityksen ytimessä on tasapaino. Tavoittelemme metsän vakaata arvokasvua, hiilensidonnan, monimuotoisuuden ja virkistysmahdollisuuksien lisääntymistä. Oikeilla toimenpiteillä ja tasapainotettuna nämä tavoitteet eivät ole toisiaan poissulkevia”, toteaa AARI Metsän toimitusjohtaja Mikael Beck.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 175, markku.heikkinen(at)ely-keskus.fi
Johtava metsäasiantuntija Marika Makkonen, LähiTapiola, p. 041 469 5998, marika.makkonen(at)lahitapiola.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Norppa tarvitsee rauhaa karvanvaihtoaikana8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikkuessasi Saimaan vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.
Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan29.4.2025 10:17:19 EEST | Tiedote
Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.
Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa28.4.2025 12:50:51 EEST | Tiedote
Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi
Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme