Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi

Jaa

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

Yrjönkadun uimahalli henkii 1920-luvun kylpylätunnelmaa.
Yrjönkadun uimahalli henkii 1920-luvun kylpylätunnelmaa.

Yrjönkadun uimahalli on yksi Helsingin rakastetuimmista vapaa-ajanviettokohteista. Historiallinen, alkuperäisen ilmeensä säilyttänyt uimahalli vetää kompaktista koostaan huolimatta päivittäin 300-800 asiakasta ja on monen kaupunkilaisen ja matkailijan mielestä tunnelmallisinta mitä Helsingistä löytyy.

Yrjönkadun uimahalli on Suomen ensimmäinen, vuosikymmeniä ainoa julkisessa käytössä ollut uimahalli. Sen on suunnitellut arkkitehti Väinö Vähäkallio ja se vihittiin käyttöön 4.6.1928. Yrjönkadun uimahalli oli alun perin useamman eri palvelun talo, josta löytyi paitsi uintimahdollisuus, myös tenniskenttä, fysikaalinen hoitolaitos, kampaamo, tanssiopisto, silityslaitos ja tanssiravintola. Nykyäänkin Yrjönkadun uimahalli tarjoaa erilaisia palveluita, kuten ravintola Café Yrjön, erilaisia saunoja, toisen kerroksen lepohytit, ryhmäliikuntaa ja kuntosalin.

Uudistus suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Vuosikymmenien ahkeran käytön jälkeen on tullut aika tehdä perusparannus rakennuksen tiloihin sekä päivittää käsitys siitä, mitä rentoutuminen ja uiminen vanhan ajan kylpylätunnelmaa henkivässä, kauniissa miljöössä keskellä kaupungin keskustaa voi tarkoittaa. Toiminnan muutoksilla tullaan tarjoamaan entistä asiakaslähtöisempiä palveluita sekä parantamaan vaikuttavuutta ja ympäristöystävällisyyttä Helsingin kaupungin hiilineutraalin ohjelman mukaisesti.

”Yrjönkadun uimahalli on aivan uniikki kohde kaupungin liikuntapalveluiden tarjonnassa. On hienoa, että tällainen historiallinen helmi päästään uudistamaan niin, että se palvelee asiakkaiden toiveita entistä paremmin. Tavoitteena on laajentaa Yrjönkadun uimahallin asiakaskuntaa sekä kehittää tilojen monikäyttöisyyttä takaisin ”monen palvelun talon” suuntaan lisäämällä muun muassa ryhmäliikuntamahdollisuuksia”, kertoo Yrjönkadun uimahallin tiimiesihenkilö Kara Koskinen.

Yrjönkadun uimahallin uudistuksen suunnittelu tulee etenemään vaiheittain. Uimahallin tarveselvitystä kootaan parhaillaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimesta, ja tarveselvitys etenee lautakunnan käsittelyyn helmikuussa 2022. Hankesuunnitelma tehdään vuoden 2022 aikana ja rakennustyöt alkavat vuoden 2024 alussa. Uudistettu uimahalli on tarkoitus avata vuoden 2025 loppukesästä.

Kehitystyötä tehdään kaupunkilaisia kuunnellen. Asiakkaat kutsutaan mukaan palveluiden ja tilan suunnitteluun, sillä onnistuneen uudistuksen tueksi tarvitaan tietoa asiakkaiden tarpeista, toiveista ja mielipiteistä. Erilaiset yhteisen suunnittelun aktiviteetit toteutetaan niin, että niihin voi osallistua oman mielenkiinnon ja aikataulun mukaan.Yhteiskehittäminen käynnistetään tarjoamalla mahdollisuus kertoa kokemuksista, antaa palautetta ja kommentoida uudistamissuunnitelmaa Kerro kantasi -alustalla 30.11.2021–12.1.2022 sekä kohtaamalla kaupunkilaisia Yrjönkadun uimahallissa joulu- ja tammikuun aikana. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla nähdään, että ratkaisujen etsiminen yhdessä kaupunkilaisten ja kumppanien kanssa on paras tapa rakentaa houkuttelevia, tarpeisiin ja toiveisiin vastaavia palveluita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin liikuntapalvelut:

Kara Koskinen
Yrjönkadun uimahallin tiimiesihenkilö
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, liikuntapalvelut
kara.koskinen@hel.fi
040 1833676

Jyrki Inkinen
Yksikön päällikkö
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, liikuntapalvelut
jyrki.inkinen@hel.fi
050 0502756

Osallistuminen Yrjönkadun uimahallin suunnitteluun:

Virve Hyysalo
Vuorovaikutusasiantuntija
Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut
virve.hyysalo@hel.fi
040 1685748

Yrjönkadun uimahallin perusparannus:

Mia Kuokkanen
Johtava arkkitehti
Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut, tilapalveluyksikkö
mia.kuokkanen@hel.fi
040 5440247

Kuvat

Yrjönkadun uimahalli henkii 1920-luvun kylpylätunnelmaa.
Yrjönkadun uimahalli henkii 1920-luvun kylpylätunnelmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

In the exhibition Between Objects, Estonian artists present their interpretations of works from HAM’s collection27.1.2022 09:31:24 EET | Press release

The exhibition Between Objects presents artworks acquired for HAM’s collection over the past 10 years, in dialogue with artworks by contemporary artists from Estonia. The exhibition is based on a gamified method developed by Curator Denis Maksimov where he has invited five Estonian artists to each respond to a work from the HAM collection by choosing an existing artwork of their own to be exhibited alongside the collection piece.

Utställningen Föremål emellan presenterar estniska konstnärers tolkningar av HAM:s samlingsverk27.1.2022 09:24:18 EET | Tiedote

I utställningen Föremål emellan presenteras verk som skaffats till HAM:s samling under de senaste tio åren i en dialog med estniska nutidskonstnärers verk. Utställningen grundar sig på kuratorn Denis Maksimovs spelifierade metod. Maksimov har bjudit in fem konstnärer från Estland för att reagera på HAM:s samlingsverk genom att välja ett motpar från sin egen produktion som ska ställas ut tillsammans med verket.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme