Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa - Ann-Christin Antellin esikoisromaani aloittaa Puuvillatehdas-sarjan
Rusettiluistelua, kilpakosintoja ja tasa-arvon puolustamista. Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus) on Ann-Christin Antellin esikoisromaani, joka vie aikamatkalle 1800-luvun lopun Turkuun. Romaani aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan.

Oikeamielinen Jenny Stenroos on nuori leski, joka ryhtyy yhdessä Rouvainyhdistyksen kanssa vaatimaan työväelle parempia asuntoja. Samalla hän joutuu napit vastakkain puuvillatehtaan perijän Fredrik Barkerin kanssa. Seurapiireissä Jenny tutustuu myös työväenaatetta ajavaan Kosti Vanhaseen. Seuraa kutkuttavaa romantiikkaa, mustasukkaisuutta ja kolmiodraamaa.
Puuvillatehtaan varjossa kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jolloin säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Minna Canthin hengessä tasa-arvoa. Ann-Christin Antellin esikoisromaanissa näkyvät hänen arkeologian ja historian opintonsa sekä rakkaus historialliseen romantiikkaan ja erityisesti 1800-lukuun.
- Se on todella mielenkiintoinen ajanjakso, koska silloin tapahtui niin valtavia asioita: teollinen vallankumous ja tieteellinen vallankumous johtivat yhteiskunnallisiin ja poliittisiin murroksiin. Tätä kirjaa kirjoittaessa järisyttävintä oli huomata, että vielä 1800-luvun lopulla Suomessa naiset eivät esimerkiksi saaneet äänestää tai opiskella ylioppilaiksi kuin erillisellä anomuksella, ja tästä ajasta on kulunut vasta 130 vuotta, Antell kertoo.
Ann-Christin Antell on turkulainen kirjastonhoitaja ja kirjailija, joka opiskelee luovaa kirjoittamista ja työstää parhaillaan jatkoa esikoisromaanilleen. Hänen kirjallisiin esikuviinsa kuuluvat englantilaiset Brontën sisarukset, Jane Austen, Kaari Utrio ja Kristiina Vuori. Kirjan päähenkilöistä Jennystä ja Fredrikistä Antell näki unta yli kymmenen vuotta sitten eikä saanut näiltä enää rauhaa. Antell harrastaa lukemisen lisäksi jalkapalloa ja puutarhanhoitoa ja laulaa yhtyeessä nimeltä Kerkko Rastas.
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
335 sivua
Äänikirja ilmestyy 15.2., lukijana Sanna Majuri
Lisätietoja sekä haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt:
Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauliina Pietilä
Tuottaja
040 7792942
pauliina.pietila@gummerus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus
Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä3.3.2021 08:25:00 EET | Tiedote
Voiko matkustamisen nautinnollisuudesta enää puhua? Mikä on Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon yhteys pääomaan? Kuka on esseen minä? Voiko kuoleman kanssa oppia tulemaan toimeen? Tie, totuus ja kuolema (Gummerus) on Silvia Hosseinin tarkkanäköinen, omintakeinen, älykäs ja terävä tutkielma matkasta kohti väistämätöntä – muutaman mutkan kautta. Esseekokoelmassa pohditaan ruumiillisuutta ja henkisyyttä, rahaa ja valtaa, elämäniloa ja menetystä.
NY Timesin parhaaksi muistelmateokseksi viimeisen 50 vuoden ajalta nimeämä Toisissamme kiinni kuvaa äidin ja tyttären kipeän läheistä suhdetta1.3.2021 12:14:31 EET | Tiedote
Vivian Gornickin Toisissamme kiinni (Gummerus) on viiltävän älykäs muistelmaklassikko 1980-luvun New Yorkista. Kirja kuvaa Bronxin juutalaisessa yhteisössä kasvaneen Gornickin ja hänen äitinsä ristiriitaista suhdetta, keskinäistä riippuvuutta ja molempien elinikäistä itsenäistymispyrkimystä. Ilmestyttyään kirja aloitti Yhdysvalloissa muistelmakirjallisuuden buumin. Kansainvälisesti palkitun teoksen käännösoikeudet on myyty jo 14 maahan. Sen on suomentanut palkittu kääntäjä Arto Schroderus.
Mitä jos Liisa olisikin trans? Juno Dawsonin Ihmemaa on silmiä avaava tutkimusmatka nuoren transnaisen mieleen26.2.2021 10:37:40 EET | Tiedote
Haluatko ymmärtää paremmin sukupuolten moninaisuutta? Arvostetun brittikirjailijan ja transaktivistin Juno Dawsonin romaani Ihmemaa (Gummerus) on ajankohtainen ja samaistuttava Liisa Ihmemaassa -tulkinta identiteetistä ja itsensä hyväksymisestä. Kirja nousi Booksellerin YA-palkinnon shortlistille.
Haaveiletko matkustamisesta? Kati Kelolan kirja Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun auttaa ideoimaan, minne lähteä lentämättä ja kuinka kokea hitaan matkailun nautinto15.2.2021 09:35:54 EET | Tiedote
Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus) sisältää konkreettisia vinkkejä matkailijoille, jotka haluavat muuttaa matkustamistaan aiempaa kestävämmäksi sekä löytää uusia kohteita läheltä, Suomesta ja Euroopasta. Matkailutoimittaja Kati Kelolan kirjoittama tietokirja auttaa katsomaan karttaa uusin silmin ja suunnittelemaan matkoja, jotka tehdään kokonaan tai osittain maata pitkin.
Holly Bournen Teeskentelyä on vihainen ja viihdyttävä romaani seksuaalisesta suostumuksesta, rajoista ja omana itsenään olemisen vaikeudesta Tinder-aikakautena10.2.2021 12:32:57 EET | Tiedote
Englantilaisen menestyskirjailijan Holly Bournen Teeskentelyä (Gummerus) on kipeä ja nautinnollinen nykyromaani itsensä arvostamisesta, miellyttämisen halusta, traumasta selviytymisestä ja seksuaalisen suostumuksen rajoista. Samalla se on osuva kuvaus siitä, mitä sosiaalinen media ja deittisovellukset tekevät mielenterveydellemme.
Lea ja Santeri Pakkasen inkerinsuomalaisista kertova tietokirja on valittu vuoden 2020 historiateokseksi6.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Kahden toimittajan Santeri Pakkasen ja Lea Pakkasen tietokirja Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen (Gummerus) on valittu Vuoden 2020 historiateokseksi. Voittaja julkistetaan 6.2.2021 Suomalaisilla historiapäivillä Lahden Sibelius-talossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme