Jyväskylän yliopisto

Historiatietoisuus yritysten menestystekijäksi

Jaa

Jyväskylän yliopiston historian- ja etnologian laitoksen taloushistoriaan liittyvässä Menestystä Menneisyydestä -hankkeessa tutkitaan yritysten historiatietoisuutta ja historian hyödyntämistä liiketoiminnassa. Pilottitutkimus käynnistyy keskisuomalaisille yrityksille suunnatulla kyselyllä 8.-26.2.2021. Tutkimus laajenee myöhemmin muualle Suomeen.

Yritysten historiaa tutkivan hankkeen pilotti käynnistyi.
Yritysten historiaa tutkivan hankkeen pilotti käynnistyi.

­– Selvitämme keskisuomalaisyritysten historiatietoisuutta ja sitä, mikä merkitys yritykselle on sen omalla tai alueensa historialla. Asian tiedostaminen ja pohtiminen voi auttaa löytämään historian hyödyntämisen mahdollisuudet yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, liiketoimintahistorian professori Jari Ojala sanoo.

Jotta kyselytutkimus tavoittaisi mahdollisimman hyvin yrityksiä ja yrittäjiä, kyselyä jaetaan yhteistyössä Keski-Suomen kauppakamarin ja Keski-Suomen Yrittäjien kanssa.

– Yrityksen historian hyödyntäminen ja tarinallistaminen mahdollistavat yrityksen merkityksen, kokemuksen ja luotettavuuden esille tuomisen sisältömarkkinoinnissa. Monet yritykset ovatkin ottaneet kaiken irti juhlavuosistaan ja ovat saaneet sitä kautta positiivista näkyvyyttä, Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen sanoo. – Kannustan yrityksiä osallistumaan tutkimukseen ja pohtimaan omaa historiaansa ja sen hyödyntämistä liiketoiminnassa, Hiltunen lisää.

Myös toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski Keski-Suomen Yrittäjistä kannustaa osallistumaan kyselyyn.

– Katseen pitämistä eteenpäin helpottaa, kun tietää, mitä on takana. Historiaan perehtyminen asettaa asioita mittakaavaan ja kirkastaa ajatuksia. Virheistä oppii ja tulevaisuudessa saa mahdollisuuden tehdä toisin. Onnistumistarinoihinkin kannattaa tutustua ja pohtia omalla kohdalla onnistumisen kierteen edellytyksiä, Jyräkoski muistuttaa. 

Yhteistyökumppanina Yritysten historiatietoisuus -tutkimuksessa on myös Perheyritysten Liitto. Keski-Suomen pilottitutkimusta rahoittavat Keski-Suomen Liitto ja Jyväskylän ylipisto.

Lisätietoa tutkimuksesta antavat:
Jari Ojala, tutkimuksen vastuullinen johtaja, liiketoimintahistorian professori, puh. 040 024 7387, jari.ojala (at) jyu.fi

Pirjo Vuorenpää, tutkija, puh. 040 626 1397, pirjo.a.vuorenpaa(at)jyu.fi
www.jyu.fi/firmstory

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yritysten historiaa tutkivan hankkeen pilotti käynnistyi.
Yritysten historiaa tutkivan hankkeen pilotti käynnistyi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EETTiedote

Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme