Säteilyturvakeskus (STUK)

Hitunen radioaktiivista hopeaa Kotkan ilmassa

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi elokuussa pienen määrän radioaktiivista hopeaa (Ag-110m) Kotkan ulkoilman radioaktiivisuuspitoisuuden valvonta-asemalla. STUKin hiukkaskerääjän suodattimeen tarttuneen hopean aktiivisuus oli juuri ja juuri herkillä mittauksilla havaittavissa.

Suodattimen mittauksen perusteella määritetty hopean keskimääräinen aktiivisuuspitoisuus ilmassa oli 0.2 mikrobecquerelia kuutiometrissä. Mittaukset ovat hyvin tarkkoja ja havaitulla pitoisuudella ei ole minkäänlaista merkitystä ihmisten turvallisudella tai ympäristölle. Näin pieniä pitoisuuksia ei esimerkiksi voida havaita STUKin automaattisen ulkoisen säteilyn valvontaverkon mittaustuloksissa.

STUKin tarkastaja Tero Karhunen toteaa, että Kotkan löydös sopii ajallisesti yhteen Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollon kanssa. Voimalaitoksen huoltotöiden yhteydessä voi vapautua ilmaan pieniä määriä radioaktiivisia aineita, myös radioaktiivista hopeaa.

Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön vuosihuolto alkoi elokuun toisena päivänä ja päättyi elokuun 29. Parhaillaan voimalaitosyhtiö tekee vuosihuoltoa laitoksen ykkösyksikössä. Ydinvoimayhtiö vastaa huollosta ja sen turvallisuudesta. STUK puolestaan valvoo, että työt tehdään vaatimusten mukaisesti. Huollossa ei ole tapahtunut mitään ympäristön säteilytilanteeseen vaikuttavaa tai ihmisten säteilyturvallisuutta vaarantavaa.

  • STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa: Helsingissä, Imatralla, Ivalossa, Kajaanissa, Kotkassa, Kuopiossa, Rovaniemellä sekä Sodankylässä. Valvonta-asemien kerääjät imevät suuria määriä ilmaa radioaktiiviset hiukkaset pidättävien suodattimien läpi. Suodattimiin kertyneet radioaktiiviset aineet mitataan laboratoriossa. Menetelmällä voidaan havaita erittäin vähäisiä määriä radioaktiivisia aineita. Lisätietoa ilman radioaktiivisuuden mittaamisesta sekä mittaustulokset löytyvät STUKin Ulkoilman radioaktiiviset aineet -sivulta.

  • Ulkoista säteilyä STUK valvoo automaattisella 260 mittausaseman säteilyvalvontaverkolla. Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Valvontaverkon mittaustulokset löytyvät STUKin Säteilytilanne tänään -sivulta.
    .

Lisätietoja:
Tarkastaja Tero Karhunen p. 09 759 88 612
STUKin Mediatjänst p. 010 850 4761

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme