Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

HKL:n yhtiöittäminen etenee valtuustoon

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 13. syyskuuta omalta osaltaan esityksen Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhtiöittämisestä. Yhtiöittäminen tarkoittaa nykyisen liikelaitosmuotoisen HKL:n muuttamista osakeyhtiöksi yhtenä kokonaisuutena lukuun ottamatta metrotoimintojen omistus- ja järjestämisvastuita, jotka siirtyisivät yhtiöön myöhemmin.

HKL vastaa muun muassa kantakaupungin raitiovaunujen liikennöinnistä. Kuva: Marja Väänänen.
HKL vastaa muun muassa kantakaupungin raitiovaunujen liikennöinnistä. Kuva: Marja Väänänen.

Liikenneliikelaitoksen toiminnan yhtiöittäminen tukee kaupungin pitkän tähtäimen tavoitetta varmistaa, että Helsinki on aktiivinen seudullisten joukkoliikenneratkaisujen edistäjä, seudulliset joukkoliikenneratkaisut tukevat Helsingin kaupunkistrategian ja kaupunkikehityksen tavoitteiden toteutumista, ja että pääkaupunkiseudun kaupunkiraideliikenteellä on yhteiset tavoitteet ja niitä tukeva kustannustehokas palvelujen tuottamisrakenne.

Yhtiömuodon katsotaan tukevan nykyistä liikelaitosmallia paremmin muun muassa tehokkaampaa joukkoliikenneinvestointeihin ja -omaisuuteen sitoutuneiden pääomien hallintaa, joukkoliikenteen järjestämisen kokonaiskustannusten läpinäkyvyyttä sekä suurten joukkoliikennehankkeiden suunnitelmallista ja onnistunutta läpivientiä.

Yhtiöittämisen lähtökohtana on luoda toimintamalli, joka mahdollistaa ja tukee tulevia seudullisia ratkaisuja joukko- ja raideliikenteessä. Yhtiöittäminen mahdollistaa Vantaan kaupungin mukaantulon yhtiön omistajaksi, ja Vantaan päätös mukaantulosta tehdään syksyn 2021 aikana. Yhtiön osakkaina voivat tulevaisuudessa olla myös Espoo ja muut Helsingin seudun kunnat, joilla on yhtymäkohtia seudulliseen raitioliikenteeseen.

Uusi yhtiö ei tavoittele liiketoiminnassaan voittoa. Suunnitelman mukaan kaupunkiliikenneyhtiö aloittaisi varsinaisen toimintansa vuoden 2022 alussa.

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos vastaa pääkaupunkiseudun metron, Helsingin kantakaupungin raitiovaunujen ja Suomenlinnan lautan liikennöinnistä sekä Helsingin kaupunkipyöräpalvelun tuottamisesta. HKL tuottaa myös monia muita kestävää liikkumista tukevia palveluita kuten liityntäpysäköinnin järjestäminen. 

Lopullisen päätöksen HKL:n yhtiöittämisestä tekee Helsingin kaupunginvaltuusto 22. syyskuuta.

Lausunto valtion väyläverkon investointiohjelman luonnoksesta

Helsingin kaupunginhallitus antoi Väylävirastolle lausunnon luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2022–2029. Väylävirasto laatii vuosittain kahdeksanvuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen Liikenne 12 -liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpanoa. Investointiohjelmaa hyödynnetään mm. valtion talousarvioesityksen valmistelussa.

Kaupunginhallitus toteaa lausunnossaan, että valtion väyläverkko ja sen kehittäminen ovat Helsingin ja koko seudun liikennejärjestelmän ja maankäytön kehittämisen kannalta tärkeässä asemassa. Seudun liikenneyhteydet vaikuttavat muun muassa talouden kehittymiseen, ulkomaankauppaan ja yritysten sijoittumiseen. Helsingin kasvu ja menestys heijastuu paitsi metropolialueen myös koko Suomen kansantalouteen ja kansainväliseen kilpailukykyyn.

Tämän johdosta valtion tulee tukea kaupunkien kestävää kasvua liikenneverkon kehittämisen osalta, kaupunginhallitus toteaa. Suurten kaupunkien merkitystä valtion investointien kannalta tulee avata enemmän myös valtion omassa investointiohjelmassa. Helsingin alueella tehtävillä liikenneinvestoinneilla on väestön ja yritysten suuren määrän vuoksi usein suurempi vaikutus kuin muualla maassa tehdyllä investoinnilla.

Kaupunginhallitus toteaa, että investointiohjelman luonnos lisää valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan kaivattua konkretiaa listaamalla rata-, maantie- ja vesiväylähankkeita, joita suunnitelmakaudella tulisi toteuttaa. Helsingin kaupungin näkökulmasta on kuitenkin huolestuttavaa, että Liikenne 12 -suunnitelman talouskehys on sille asetettujen tavoitteiden kannalta riittämätön.

Pitäjänmäen yritysalueen asemakaava ja Kannelmäen päiväkodin hankesuunnitelma etenevät valtuustoon

Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan myös Pitäjänmäen Kutomotie 1 ja 9 sekä lähialueen asemakaavan muuttamisen. Myös Kannelmäessä sijaitsevan Päiväkoti Pelimannin ja Tiukun uudisrakennuksen hankesuunnitelma etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Kaikki kaupunginhallituksen kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Johanna Snellman
Viestintäasiantuntija
P. 040 843 09 15
johanna.snellman@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

HKL vastaa muun muassa kantakaupungin raitiovaunujen liikennöinnistä. Kuva: Marja Väänänen.
HKL vastaa muun muassa kantakaupungin raitiovaunujen liikennöinnistä. Kuva: Marja Väänänen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väestö korkeasti koulutettua niin muuhun Suomeen kuin Eurooppaankin verrattuna – 40–49-vuotiaat korkeakoulutetuin ikäryhmä14.9.2021 08:47:08 EEST | Tiedote

Helsingin työikäinen väestö on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa korkeasti koulutettua. Etenkin nuoret helsinkiläisnaiset ovat muuta väestöä koulutetumpia. Viime vuosikymmeninä korkeakoulutettujen osuus on kasvanut varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä. Helsingissä koulutustaustojen erot näkyvät myös alueellisesti: erityisesti korkeakoulutettu väestö on vahvasti keskittynyt tiettyihin kaupunginosiin. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2019.

Pohjoismaiden pääkaupungeista Helsingissä vihreiden kannatus vahvinta8.9.2021 09:30:54 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 kuntavaaleissa kokoomus ja vihreät säilyivät Helsingin suurimpina puolueina. Helsingin kuntavaalien tuloksia vertailtaessa muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien paikallisvaaleihin vihreiden kannatus oli vahvinta Helsingissä. Toisaalta myös perussuomalaiset pärjäsi pääkaupunkitasolla oikeistopopulistisista tai uusnationalistisista puolueista parhaiten. Nämä tiedot ja muita vaalituloksia selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Vuoden 2021 kuntavaalit Helsingissä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa muutoksia kaksi rokotetta saaneiden henkilöiden testaukseen7.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että koronatestaus ei pääsääntöisesti koskisi oireettomia tai lievästi oireisia täysin rokotettuja henkilöitä, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronainfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana ja saaneet yhden rokotteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme