Varsinais-Suomen ELY-keskus

Högsarin lossin vaijerivetokokeilu keskeytetään ja vetovaijereiden turvallisuutta parantavan merkintäkokeilun liikennejärjestelyt puretaan

Jaa

Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen 8.9.2022 944/2022 perustuen Varsinais-Suomen ELY-keskus keskeyttää vaijerivetoisen lossin liikennekokeilun sekä muun vesiliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi toteutetun väliaikaisen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilun. Suomen Lauttaliikenne Oy on siirtynyt 9.9.2022 Högsarin lossin normaaliin ohjailuvaijerioperointiin potkurilaittein. Lossiväylältä poistetaan viipymättä vetovaijerit, lossin sähköjohto sekä lossiväylästä varoittavat viitat ja vesiliikennevalot. ELY-keskus harkitsee vakavasti hallinto-oikeuden päätöksestä valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen, koska 2018 lähtien käynnissä olleen vaijerivetokokeilun tulokset energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden osalta ovat erinomaisia ja kiistattomia. Vetovaijereilla toteutettu lossiliikenne on ylivoimaisesti energiatehokkain ja ympäristöystävällisin lossiliikenteen toteutustapa.

Vaijerivetoisen lossin merkintäkokeilun tavoitteena oli muun vesiliikenteen turvallisen kulun varmistaminen  

Suomen Lauttaliikenne Oy on yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa testannut ja kehittänyt sähkökäyttöistä vaijerivetoista lossia Högsarin lauttapaikalla Nauvossa vuodesta 2018 lähtien. Vetovaijerit käyttäytyvät kuormitustilanteessa eri tavalla kuin perinteiset ohjausvaijerit. Vetovaijeri on lossin kulkusuunnassa lähellä vedenpintaa ja ajoittain reilusti vedenpinnan yläpuolella. Muun vesiliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi ELY-keskus käynnisti kesällä 2022 yhteistyössä Arctia Meritaito Oy:n, Suomen Lauttaliikenne Oy:n sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa vuoden mittaisen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilun Högsarin lossiväylällä. Kokeiluhankkeen tavoitteena oli varmistaa muun vesiliikenteen mahdollisimman turvallinen kulku lossiväylän yli. Se toteutettiin ohjaamalla vesiliikenne käyttämään virallista kulkuväylää, jolle lisättiin vesiliikenteen kulkua ohjaavat valo-opasteet. Kokeiluhankkeen tarkoituksena oli arvioida mahdollisuudet käyttää ratkaisua laajemmin lossireiteillä.

Vetovaijereilla toteutettu lossiliikenne energiatehokasta ja ympäristöystävällistä

Sähkökäyttöisillä vetovaijerilosseilla voidaan vähentää merkittävästi lossiliikenteestä aiheutuvia päästöjä verrattuna perinteisiin ohjausvaijerilla varustettuihin dieselkäyttöisiin losseihin. Käytännössä paikalliset liikenteen hiilipäästöt poistuvat kokonaan ja energian kokonaiskulutus vähenee huomattavasti, jopa yli 50 %. Vaijeri veto poistaa lossin potkurivirtojen aiheuttaman pohjasedimenttien liikehdinnän ja veden samentumisen ja sähkökäyttö vähentää lossiliikenteen melupäästöjä merkittävästi. Kokonaisuudessaan vaijerivedolla lossiliikenteen päästöt ympäristöön pienenevät merkittävästi.

Pilotoinnilla arvioitiin ratkaisun käyttömahdollisuuksia laajemmin lossireiteillä

Kokeellisesti on voitu osoittaa, että sähkökäyttöisen vetovaijerilossin operoinnin energia- ja kustannustehokkuus ovat erinomaisella tasolla. Seuraavan vuosikymmenen aikana vaihtoehtoiset liikkumisratkaisut yleistyvät joka tapauksessa ELY-keskuksen asettamien lauttaliikenteen ympäristövaatimusten kiristyessä.

Högsarin lossin yhteydessä toteutettiin merkintäpilotointi tulevaisuuden tarpeita varten. Hankkeen tarkoituksena oli arvioida mahdollisuudet käyttää ratkaisua laajemmin lossireiteillä. Pilotointihankkeen oli tarkoitus kestää vuoden ja sen aikana oli tarkoitus tuoda esiin turvallisuuteen, tekniikkaan ja käytettävyyteen liittyvät havainnot sekä mahdolliset kehitystarpeet. ELY-keskus harkitsee vakavasti hallinto-oikeuden päätöksestä valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lisätietoa: Varsinais-Suomen ELY-keskus, yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus ja kaupungit sitoutuneet parantamaan yhdessä kantatien 43 liikenneturvallisuutta2.12.2022 09:10:35 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on keskustellut Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien kanssa kantatien 43 liikenneturvallisuuden parantamisesta Kalannin ja Kodjalan välillä. Kaikki osapuolet ovat sitoutuneet yhteistyössä parantamaan tien liikenneturvallisuutta. Puuttuvan jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen on merkittävin liikenneturvallisuutta parantava toimenpide, mutta sen toteuttamista joudutaan vielä odottamaan.

I oktober hade Egentliga Finland en liten nedgång i arbetslösheten, men efterfrågan på arbetskraft minskade22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av oktober 19 500 arbetslösa arbetssökande. I oktober brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med september och denna gång minskade det med 300 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 1 200 personer (6 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (10 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 400 (22 %) personer jämfört med året innan. I slutet av oktober var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,5 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften något mindre än i hela landet (8,8%). I oktober var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Åbo ekonomiska region (­8 %). I Nystadsregionen ökade arbetslösheten klart (+24 %). Den högsta arbetslöshetsgraden fanns

Varsinais-Suomen työttömyys tippui hieman lokakuussa mutta työvoiman kysyntä laskussa22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 19 500 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä tippuu yleensä syyskuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä laski 300 hengellä. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 1 200 henkilöllä (6 %) eli hitaammin kuin koko maassa yleisesti (10%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 400 (22%) henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,5% eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli hieman pienempi kuin koko maassa (8,8 %). Lokakuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutukunnassa (-8%). Vakka-Suomessa määrä kasvoi selkeästi (+24%). Työttömyysaste oli korkein Turun seutukunnassa (8,8%) sekä Turun kaupungissa (11,4%). Pienin työttömyysaste oli Turunm

ELY-keskus ei määrännyt rakennusperintölain mukaista vaarantamiskieltoa Raisiossa sijaitsevaa ns. Harkko-rakennusta ja viereistä asuinkerrostaloa koskevassa rakennussuojeluasiassa14.11.2022 11:51:24 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 31.10.2022 päätöksen, että se ei määrää vaarantamiskieltoa Raision kaupungissa Nallinkadulla sijaitsevaa entistä kunnan-/kauppalantaloa eli ns. Harkko-rakennusta (680-3-3014-4) ja viereistä kunnan virkailijoiden asuinkerrosta-loa (680-3-3017-2) koskevassa rakennussuojeluasiassa. Raisio-Seura ry esitti huhtikuussa 2022 ELY-keskukselle, että rakennukset määrättäisiin suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla. Raisio-Seura esitti myös kohteen määräämistä rakennusperintö-lain mukaiseen vaarantamiskieltoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme