Hoitajapulaan apua Pirkanmaalla - maahanmuuttajia autetaan nopeaan työllistymiseen hoitoalalle
Hoitoalalla on pulaa henkilöstöstä. Samalla myös väestön ikääntyminen on lisännyt palveluiden tarvetta Pirkanmaalla. TAMKin koordinoimansa Vikkelästi töihin -hankkeessa luodaan malli maahanmuuttajien työllistymisen nopeuttamiseksi erityisesti sosiaali- ja terveysalalle.

Pirkanmaalla asuville maahanmuuttajille tarjotaan mahdollisuus tutustua sosiaali- ja terveysalaan. Ensimmäinen valmennusryhmä alkaa elokuussa 2022, johon hakuaika on parhaillaan käynnissä yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Opiskelijat suorittavat Tampereen ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajakoulutuksen alkuvaiheen opintoja.
Osana hanketta toteutetaan Sujuvasti soteen -valmennus.
– Sujuvasti soteen -valmennuksen aikana maahanmuuttajataustaiset henkilöt opiskelevat hoitotyötä ja pääsevät harjoittelemaan sote-alan organisaatioihin. He saavat myös opinto-ohjausta ja suomen kielen opetusta, hankkeen projektipäällikkö ja TAMKin gerontologisen hoitotyön yliopettaja Sirpa Salin kertoo.
Valmennukseen pyritään löytämään maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, joilla ei ole vielä sosiaali- ja terveysalan koulutusta tai työkokemusta, mutta he ovat kiinnostuneita työskentelemään alalla. Heillä voi olla koulutus lähtömaasta, mutta koulutus ei ole välttämättä pätevä Suomessa. Vaatimuksena valmennukseen on toisen asteen tutkinto joltain alalta. Hakijoilla voi olla jo osaamista sote-alalta, esimerkiksi sairaanhoitajan tutkinto ulkomailta, mutta eivät voi työskennellä Suomessa esimerkiksi puutteellisen kielitaidon tai Suomessa kelpaamattoman tutkinnon vuoksi.
Väylä tutkinto-opintoihin
Ulkomailla syntyneiden, erityisesti naisten työmarkkina-asema on Salinin mukaan Suomessa tällä hetkellä heikko – jopa hyvästä koulutuksesta ja kielitaidosta huolimatta.
– Hoitoalalle tarvitaan maahanmuuttajia, mutta heidän pitää osata potilasturvallisuuden takia suomen kieltä hyvin.
Maahanmuuttajataustaiset henkilöt saavat valmennusta suomalaiseen työkulttuuriin ja heitä ohjataan myös oman uransa suunnitteluun.
Valmennuksen jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus jatkaa opiskelua avoimessa ammattikorkeakoulussa ja suorittaa polkuopintokokonaisuus. Polkuopintojen jälkeen he voivat hakea ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta. He voivat myös hakea suoraan yhteishaussa ammattikorkeakoulun hoitotyön opintoihin.
Ensimmäinen valmennusryhmä elokuussa
TAMKin koordinoiman hankkeen kumppaneina ovat SASKY koulutuskuntayhtymä ja Spring House Oy. SASKY koulutuskuntayhtymä tuo hankkeeseen ammatillisen toisen asteen koulutuksen näkökulman, mahdollisuuden suorittaa lähihoitajan perustutkinto sekä työelämäyhteyksiä.
Toinen yhteistyökumppani Spring House Oy tuo hankkeeseen asiantuntijuutta erityisesti maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistymistä edistävistä toimista.
– Hanke vaatii erityistä herkkyyttä, sillä olemme tekemisissä kahden haavoittuvassa asemassa olevan ryhmän, maahanmuuttajien ja vanhojen ihmisten, kanssa. Uskon kuitenkin, että löydämme valmennukseen hyviä hakijoita, jotka haluavat työllistyä sote-alalle, Salin kertoo.
Ensimmäinen valmennusryhmä alkaa elokuussa 2022, johon hakuaika on parhaillaan käynnissä yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.
Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto (ESR) 2014–2020. Hankkeen toiminta-aika on 1.11.2021–31.8.2023.
Hankkeen verkkosivut: https://projects.tuni.fi/sujuvastisoteen/
Lisätietoja:
Sirpa Salin, projektipäällikkö, yliopettaja, gerontologinen hoitotyö, dosentti, TAMK Sosiaali- ja terveysala, sirpa.salin@tuni.fi, 050 591 4540
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Ensimmäiset Kohtaamistaiteen® ohjaajat valmistuivat TAMKista29.6.2022 09:38:13 EEST | Tiedote
Kohtaamistaide on ryhmille tarkoitettu strukturoitu taidetyöskentelymuoto, jossa aktivoidaan eri aistikanavia. Keskeistä on arvostava kohtaaminen, vuorovaikutus sekä kauniin ja hyvän näkeminen jokaisessa teoksessa.
Porissa alkaa röntgenhoitajakoulutus tammikuussa 202316.6.2022 09:32:38 EEST | Uutinen
Porissa alkaa tammikuussa 2023 röntgenhoitajan AMK-tutkintoon johtava koulutus. Koulutuksella vastataan erityisesti alueelliseen työvoimatarpeeseen. Tutkinto-ohjelma toteutetaan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK), Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja SataDiagin kanssa.
Sähköauto syntyy autotekniikan insinööriopiskelijoiden käsissä8.6.2022 09:48:44 EEST | Uutinen
Liikenne sähköistyy kovaa vauhtia ja asettaa uudenlaisia vaatimuksia autoalan insinöörikoulutukselle. TAMKin sähköisiin ajoneuvoihin liittyvistä projekteista kertynyttä tietoa hyödynnetään nyt Sähköisen liikenteen tutkimus- ja oppimisympäristön kehittäminen -hankkeessa, joka kehittää ja ajantasaistaa TAMKin autotekniikan koulutusta.
Puettavat älytekstiilit kiinnostavat – alan toimijat yhteen Pirkanmaalla30.5.2022 12:09:16 EEST | Tiedote
Älytekstiilit ovat vielä useille yrityksille sekä kuluttajille vieras ja tuntematon alue. Suomessa on kuitenkin tehty jo pitkään älytekstiileihin liittyvää tutkimusta korkeakouluissa ja tutkimusorganisaatioissa. Kestävien älytekstiilien ekosysteemi -hanke tuo alan toimijoita yhteen muun muassa uusien innovaatioiden synnyttämiseksi.
RATKI-hanke vie Pirkanmaan rakentamista kohti kiertotaloutta25.5.2022 13:05:01 EEST | Tiedote
Rakentamisessa syntyy Suomessa jätettä yhteensä 13,7 miljoonaa tonnia vuodessa. Siirtyminen rakentamisen kiertotalouteen vaatii vielä paljon muutoksia, mutta eteenpäin mennään koko ajan. Tampereen korkeakouluyhteisön RATKI-hankkeen tavoitteena on hyödyntää olemassa olevia verkostoja rakentamisen kiertotalouden edistämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme