Hoitovelan kasvattamiselle on vaihtoehtoja
Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen voi hyödyntää terveyspalvelua tuottavia yrityksiä.
Koronaepidemian takia kiireetöntä terveydenhoitoa tarvitsevat suomalaiset ovat joutuneet odottamaan hoitoon tai jopa hoitojonoon pääsyä aiempaa pidempään. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lisäksi erityisesti suun terveydenhuollossa jonotilanne on synkkä, koska hoitovelkaa ehti kertyä mittavasti jo ennen korona-aikaa.
Helsingin kaupunki tiedotti 17. maaliskuuta, että terveysasemien henkilökuntaa siirretään väliaikaisesti työskentelemään tartunnanjäljitykseen. Käytännössä terveysasemille pääsee kiireettömään hoitoon Helsingissä siten aiempaa huonommin.
Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen on mahdollisuus käyttää jo olemassa olevaa, yksinkertaista ja kustannuksia säästävää ratkaisua: apua jäljitykseen, terveydenhuollon palveluiden toteuttamiseen tai molempiin voidaan hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta.
Terveysasemat, joista vastaavat yksityiset yritykset, ovat osoittaneet kykynsä lyhentää hoitojonoja. Esimerkiksi Espoossa ero kunnan omien terveyskeskusten ja yksityisille yrityksille ulkoistettujen terveyskeskusten hoitoon pääsyn ajoissa on merkittävä. Joulukuussa kolmas vapaa terveyskeskusaika lääkäreille (T3-luku) oli Espoossa 2−3 kuukauden päässä, kun ulkoistetulla Matinkylän terveysasemalla vastaava aika oli kuusi vuorokautta.
Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu, että hoitotakuu lyhennetään kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Vielä ei ole tietoa, milloin hallitus aikoo antaa lakiesityksensä hoitotakuun kiristämisestä. Yksityisten palveluntuottajien edustajat huomauttavat, että hoitotakuu voitaisiin toteuttaa vaikka heti heidän palvelujaan hyödyntämällä.
Hoitojonojen ei kannata antaa kasvaa koronankaan aikana, koska se on estettävissä hyödyntämällä palvelua tuottavia yrityksiä. Hoidon saatavuuden vaikeutuminen lisää pitkällä tähtäimellä tarpeettomasti niin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia kuin inhimillistä kärsimystä.
Lisätietoja:
Hanna-Maija Kause
johtaja, terveyspalvelut
Hyvinvointiala HALI ry
Hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi / 050 5667949
Ismo Partanen
toiminnanjohtaja
Lääkäripalveluyritykset ry
ismo.partanen@lpy.fi / 040 5185799
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
Koronatestien ja -rokotteiden nollaverokannan torjuminen on vakava virhe hallitukselta26.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Hallitus on haudannut koronatestien ja -rokotteiden arvonlisäverohuojennuksen. EU-valtioilla on ollut joulukuusta alkaen mahdollisuus asettaa koronatesteihin ja -rokotuksiin liittyvien palvelujen arvonlisävero nollaksi. Taustalla on Euroopan neuvoston direktiivi 2020/2020. Nollaverokanta olisi keventänyt esimerkiksi drive-in-asemien operoimisen ja tilojen desinfioinnin kustannuksia, ja sitä kautta testien hintoja.
Hallituksen sote-esitys kasvattaisi menoja jopa 4,35 miljardia17.2.2021 12:46:47 EET | Tiedote
Jotta suomalaisten sote-palvelut voidaan jatkossa turvata, sote-uudistuksen päätavoitteen tulisi olla rahanmenon kasvun hillintä. Hallituksen sote-esitys ei tätä tavoitetta täytä. Suomalaiset ikääntyvät, ja hoitoa ja hoivaa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Tätä menoa rahat kaikkien hoitamiseen eivät riitä.
Joutuuko potilas palloteltavaksi? Hallituksen sote-esitys muuttaisi lääkärin työtä12.2.2021 12:24:20 EET | Tiedote
Hallituksen sote-esitys vaikuttaisi toteutuessaan suuresti lääkäreiden työhön ja potilaan hoidon kulkuun. Eduskunnan valiokunnat käsittelevät parhaillaan sote-esitystä, joka muuttaisi vakiintunutta tulkintaa julkisen vallan käytöstä terveydenhuollossa. Aiheesta keskusteltiin perjantaina 12.2. Hyvinvointiala HALI ry:n webinaarissa.
Herätys Suomi: Eihän päästetä läpi huonoa sote-mallia8.2.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Hallituksen esittämä malli ei korjaa soten ongelmia vaan pahimmillaan pahentaa niitä. Nyt on se hetki, kun tähän pitää saada muutos, sanoo HALI ry:n sote-palvelujen kehittämisen johtaja Eveliina Vigelius.
Hallitus jahkailee koronatestien ja -rokotteiden nollaverokantaa – lainsäädäntö yli kuukauden myöhässä19.1.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Euroopan neuvosto päätti direktiivin 2020/2020 myötä mahdollistaa jäsenvaltioille arvonlisäveron nollaverokannan soveltamisen koronatesteihin ja -rokotteisiin liittyviin hankintoihin. Nollaverokanta lievittäisi testaamisen ja rokotteiden kustannuksia. Direktiivi tuli voimaan 12.12.2020, mutta kotimaisen lainsäädännön valmistelu on jumiutunut valtiovarainministeriöön.
HALI esittää oman sote-mallinsa – hallituksen esitys veisi Suomea taaksepäin10.12.2020 06:00:00 EET | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry haluaa, että suomalaiset saavat hyvää hoitoa ja hoivaa asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Tarvitaan yhteistyötä, ennakkoluulottomuutta, rohkeutta ja jo olemassa olevien hyvien ratkaisujen säilyttämistä ja kehittämistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme