Hyvinvointiala HALI ryHyvinvointiala HALI ry

Hoitovelan kasvattamiselle on vaihtoehtoja

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen voi hyödyntää terveyspalvelua tuottavia yrityksiä.

Koronaepidemian takia kiireetöntä terveydenhoitoa tarvitsevat suomalaiset ovat joutuneet odottamaan hoitoon tai jopa hoitojonoon pääsyä aiempaa pidempään. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lisäksi erityisesti suun terveydenhuollossa jonotilanne on synkkä, koska hoitovelkaa ehti kertyä mittavasti jo ennen korona-aikaa. 

Helsingin kaupunki tiedotti 17. maaliskuuta, että terveysasemien henkilökuntaa siirretään väliaikaisesti työskentelemään tartunnanjäljitykseen. Käytännössä terveysasemille pääsee kiireettömään hoitoon Helsingissä siten aiempaa huonommin. 

Hyvinvointiala HALI ry ja Lääkäripalveluyritykset ry muistuttavat, että hoitojonojen purkamiseen on mahdollisuus käyttää jo olemassa olevaa, yksinkertaista ja kustannuksia säästävää ratkaisua: apua jäljitykseen, terveydenhuollon palveluiden toteuttamiseen tai molempiin voidaan hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta.

Terveysasemat, joista vastaavat yksityiset yritykset, ovat osoittaneet kykynsä lyhentää hoitojonoja. Esimerkiksi Espoossa ero kunnan omien terveyskeskusten ja yksityisille yrityksille ulkoistettujen terveyskeskusten hoitoon pääsyn ajoissa on merkittävä. Joulukuussa kolmas vapaa terveyskeskusaika lääkäreille (T3-luku) oli Espoossa 2−3 kuukauden päässä, kun ulkoistetulla Matinkylän terveysasemalla vastaava aika oli kuusi vuorokautta.

Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu, että hoitotakuu lyhennetään kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Vielä ei ole tietoa, milloin hallitus aikoo antaa lakiesityksensä hoitotakuun kiristämisestä. Yksityisten palveluntuottajien edustajat huomauttavat, että hoitotakuu voitaisiin toteuttaa vaikka heti heidän palvelujaan hyödyntämällä.  

Hoitojonojen ei kannata antaa kasvaa koronankaan aikana, koska se on estettävissä hyödyntämällä palvelua tuottavia yrityksiä. Hoidon saatavuuden vaikeutuminen lisää pitkällä tähtäimellä tarpeettomasti niin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia kuin inhimillistä kärsimystä.

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut
Hyvinvointiala HALI ry
Hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi / 050 5667949

Ismo Partanen 

toiminnanjohtaja 
Lääkäripalveluyritykset ry  
ismo.partanen@lpy.fi / 040 5185799  

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Koronatestien ja -rokotteiden nollaverokannan torjuminen on vakava virhe hallitukselta26.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Hallitus on haudannut koronatestien ja -rokotteiden arvonlisäverohuojennuksen. EU-valtioilla on ollut joulukuusta alkaen mahdollisuus asettaa koronatesteihin ja -rokotuksiin liittyvien palvelujen arvonlisävero nollaksi. Taustalla on Euroopan neuvoston direktiivi 2020/2020. Nollaverokanta olisi keventänyt esimerkiksi drive-in-asemien operoimisen ja tilojen desinfioinnin kustannuksia, ja sitä kautta testien hintoja.

Hallitus jahkailee koronatestien ja -rokotteiden nollaverokantaa – lainsäädäntö yli kuukauden myöhässä19.1.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopan neuvosto päätti direktiivin 2020/2020 myötä mahdollistaa jäsenvaltioille arvonlisäveron nollaverokannan soveltamisen koronatesteihin ja -rokotteisiin liittyviin hankintoihin. Nollaverokanta lievittäisi testaamisen ja rokotteiden kustannuksia. Direktiivi tuli voimaan 12.12.2020, mutta kotimaisen lainsäädännön valmistelu on jumiutunut valtiovarainministeriöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme