Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hoiva-avustajakoulutus nytkähti eteenpäin – JHL: "Merkittävä askel oikeaan suuntaan"

Jaa

JHL:n ajama, valtakunnallisesti yhdenmukainen hoiva-avustajien koulutus on etenemässä vahvasti. Sosiaali- ja terveysministeriön aikomus suosittaa yhdenmukaisesta koulutusta on askel oikeaan suuntaan, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Yhdenmukaisuus takaa sen, että ammatissa toimivien osaaminen voidaan varmistaa.

Tasalaatuinen hoiva-avustajakoulutus nytkähti tällä viikolla askeleen eteenpäin. Sosiaali- ja terveysministeriö STM:stä saadun ennakkotiedon perusteella hoiva-avustajakoulutusta lähdetään rakentamaan suositusmuotoisesti kahdesta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osasta. Näin hoiva-avustajille syntyy myös luonteva polku jatkaa opintojaan aina lähihoitajaksi saakka.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on peräänkuuluttanut yhtenäistä hoiva-avustajakoulutusta. Tämä johtuu erityisesti siitä, että vain siten on mahdollista turvata hoiva- ja hoitotyön laatu. Hoiva-avustajia työskentelee vanhuspalveluissa jo nyt, mutta yhtenäisen koulutuksen myötä tunnistetaan ja tiedetään, mitä hoiva-avustajat osaavat. Lisäksi JHL näkee, että hoiva-avustajien tulee olla SORA-lainsäädännön piirissä, mikä osaltaan lisää merkittävästi asiakasturvallisuutta. SORA-säädökset antavat mahdollisuuksia puuttua opiskelijan alalle soveltumattomuuteen.

Hoiva-avustajakoulutus on JHL:n tekemän pitkäjänteisen työn tulosta, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Niemi-Laineen mukaan hoivatyön laatu ja resurssit on varmistettava.

– Tämä on merkittävä askel oikeaan suuntaan. Hoiva-avustajien yhtenäisellä koulutuksella taataan, että hoitohenkilöstöstä lähi- ja sairaanhoitajat voivat täysipainotteisesti keskittyä omaan työhönsä ja että heillä on siihen riittävä aika. On myös tiedettävä, mitä hoiva-avustaja osaa, joten koulutuksen on ilman muuta oltava yhtenäinen, Niemi-Laine painottaa.

Työvoiman tarve vanhuspalveluissa kasvaa radikaalisti tulevina vuosina. Tämä johtuu väestön ikääntymisestä ja vanhuspalvelulaissa säädetystä sitovasta henkilöstömitoituksesta. Hoiva-avustajakoulutus vastaa osaltaan tähän tarpeeseen. Laskelmien mukaan hoiva-avustajia pitäisi kouluttaa vuosittain 1 000–1 500, jotta vuoteen 2030 mennessä alalla työskentelisi edes 10 000 hoiva-avustajaa.

– Hoiva-avustajilla on oma tärkeä paikkansa hoivakotien arjessa. Vanhustyön kriisi ratkaistaan aidolla moniammatillisuudella, työntekijöiden vahvalla ja tarkoituksenmukaisella osaamisella sekä alan vetovoiman vahvistamisella. Nyt esitetty hoiva-avustajakoulutus toimii täysin näiden tavoitteiden suuntaisesti, JHL:n puheenjohtaja tähdentää.

JHL kannustaa koulutuksen järjestäjiä toteuttamaan koulutuksensa STM:n suosituksen mukaisesti. Suositusta noudattamalla hoiva-avustajien osaaminen voidaan varmistaa.

– Kun hoiva-avustajakoulutuksen tilastointi vielä saadaan kuntoon ja rahoitus varmistettua, ollaan jo pitkällä laadukkaan vanhustyön varmistamisessa, Niemi-Laine sanoo.

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:s hälsningar till budgetförhandlingarna: regeringen har nycklarna för att lösa krisen inom äldreomsorgen och hålla Finland på fötter11.9.2020 09:30:00 EESTTiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kräver att landets regering inför stimulans- och sysselsättningsfrämjande lösningar för att lindra effekterna av coronakrisen. Kommunernas ekonomiska ställning måste tryggas för att undvika uppsägningar och permitteringar. Det är också möjligt att nå en lösning på personalbristen inom äldreomsorgen inom ramen för budgetförhandlingarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme