Hoiva-avustajien määrää hoivakodeissa on mahdollista lisätä

Huhtikuun alusta 2023 lukien vanhuspalvelulain mukainen vähimmäismitoitus nousee nykyisestä 0,6:sta 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Silloin hoiva-avustajien määrää on mahdollista edelleen lisätä siten, että kymmentä asiakasta kohden voi olla kaksi hoiva-avustajaa.
Määrät ovat suuntaa antavia. Hoiva-avustajien määrän arvioinnissa ensisijaista ovat asiakkaiden palvelutarpeet.
Huhtikuun alussa 2023 tapahtuva henkilöstömitoituksen nousu ei kuitenkaan saa tarkoittaa pelkästään hoiva-avustajien määrän lisäämistä. Ensisijaista on henkilöstörakenteen ja osaamisen monipuolistaminen esimerkiksi geronomeilla, fysioterapeuteilla tai toimintaterapeuteilla.
Hoiva-avustajat tekevät tärkeää työtä, mutta he eivät ole sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä
Hoiva-avustajat ovat tärkeässä roolissa palvelujen tuottamisessa. Heidät voidaan laskea mukaan henkilöstömitoitukseen, kun he osallistuvat välittömään asiakastyöhön. Välittömässä asiakastyössä he voivat pääsääntöisesti avustaa asiakkaita esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa, ruokailussa, liikkumisessa, ulkoilussa ja toimintakyvyn ylläpitämisessä.
Hoiva-avustaja ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, joten valvontaviranomaiset eivät voi häntä ammattihenkilönä valvoa. Hoiva-avustajan koulutus ei ole ammatillinen tutkinto, vaan hoiva-avustajan tehtävissä voi toimia, kun on suorittanut hyväksytysti kaksi lähihoitajan tutkinnon osaa.
Ikääntyneet tarvitsevat runsaasti palveluja, jotka edellyttävät koulutuksen kautta saatua ammattitaitoa ja osaamista. Työnantajan on huolehdittava, että jokaisessa työvuorossa on asiakkaiden tarpeisiin ja määrään nähden riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä siitä, että hoiva-avustajilla on tarvittava osaaminen niihin tehtäviin, jotka heille työvuoron aikana kuuluvat. Hoiva-avustajat eivät saa työskennellä työvuorossa yksin eivätkä he saa osallistua lääkehoitoon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Anssi Tulkki, 0295 209 347
Ylitarkastaja Anna Sihvola, 0295 209 389
Lakimies Niina Kuismin, 0295 209 200
Kuvat

Linkit
- Asiakas- ja potilasturvallisuus edellyttää henkilöstön riittävää koulutusta, osaamista ja määrää (valvira.fi)
- Kuntainfo: Uusi suositus hoiva-avustajista tukee palveluntuottajia asiakaslähtöisten palvelujen toteuttamisessa (stm.fi)
- Valvontaviranomainen tulkitsee vanhuspalvelulakia yhdenmukaisesti kaikissa tilanteissa (valvira.fi)
- Valvontaviranomaisten ohje hoiva-avustajista vanhustenhuollon ympärivuorokautisten toimintayksiköiden henkilöstössä (pdf, valvira.fi)
- Vanhuksia hoitavan henkilöstön määrää, rakennetta ja osaamista valvotaan monin keinoin (valvira.fi)
Tietoja julkaisijasta
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira
Valvira päättää Etelä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnat24.6.2025 10:44:04 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on päättänyt Etelä-Savon (Eloisa) ja Kymenlaakson hyvinvointialueita koskevat kiireettömän erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnat ilman jatkotoimia. Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanne on parantunut molemmilla alueilla aiempaan verrattuna.
Valviran toiminta päättyy, tehtävät siirtyvät uuteen Lupa- ja valvontavirastoon19.6.2025 08:28:16 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran toiminta päättyy vuoden 2025 lopussa. Kaikki Valviran tehtävät siirtyvät uuteen valtakunnalliseen Lupa- ja valvontavirastoon, joka aloittaa 1.1.2026. Valviran tehtävien lisäksi Lupa- ja valvontavirastoon siirtyy suurin osa aluehallintovirastojen tehtävistä sekä pääosa ympäristöön liittyvistä ELY-keskusten tehtävistä.
Adoptiolautakunta tiedottaa: Ruotsissa ehdotetaan kansainvälisen adoptiotoiminnan lopettamista nykyisessä muodossaan – Ei välittömiä vaikutuksia Suomeen2.6.2025 11:19:45 EEST | Tiedote
Ruotsi on julkaissut kansallisen adoptioselvityksen. Selvitystyöryhmä suosittelee kansainvälisen adoptiotoiminnan lopettamista nykyisessä muodossaan. Toiminnan jatkumisen arvioidaan edellyttävän vähintään kokonaan uusia rakenteita. Adoptiolautakunta pitää Ruotsin selvitystä merkittävänä, sillä Ruotsi on ollut yksi maailman suurimmista kansainvälisten adoptioiden vastaanottavista maista. Myös muissa Euroopan maissa on tehty vastaavia selvityksiä. Näistä selvityksistä saatu tieto on tärkeää myös Suomen adoptiotoiminnalle. Adoptiolautakunta ei tee suoria johtopäätöksiä toisten maiden kansallisten selvitysten tulosten perusteella, mutta tutustuu uuteen kansainväliseen tietoon huolella.
Soterin käsittelyajat eivät vaikuta yksin toimivien palveluntuottajien aloitukseen3.4.2025 12:58:00 EEST | Tiedote
Sote-valvontalain tilapäisen sääntelyn myötä rekisteröintiprosessin käsittelyaika ei ole enää yhtä merkittävä yksin toimiville palveluntuottajille kuin aiemmin. Tilapäisen sääntelyn ansiosta sen piiriin kuuluvat yksin toimivat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään rekisteröintihakemuksen viranomaiselle, eikä heidän tarvitse odottaa rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista. Myös toiminnassa tapahtuvat muutokset voidaan toteuttaa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia menetettiin selvästi edellisvuotta enemmän14.1.2025 14:00:15 EET | Tiedote
Edellisvuoteen nähden ammatinharjoittamisoikeutensa menetti vuonna 2024 yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Valvontalautakunnan päätöksellä ammattioikeutensa menetti 132 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 91.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme