Aluehallintovirasto

Hoivakotien vierailukäytännöt koronaepidemian aikana - aluehallintovirasto järjesti ohjaustilaisuudet turvallisten käytäntöjen edistämiseksi

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti ohjaustilaisuudet toimialueensa maakunnille vierailukäytännöistä pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana. Pohjois-Savossa tilaisuus järjestettiin 12.11.2020, Pohjois-Karjalassa 19.11.2020 ja Etelä-Savossa 26.11.2020.

Koska joulu lähestyy eikä koronavirusepidemiatilanne vaikuta helpottavan, Itä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että vaikka tartuntojen ehkäisy on keskeisen tärkeää COVID-19 -tilanteessa, on tapaamisten rajoittamista koskien noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Yksittäisten ihmisten liikkumista toimintayksikössä ja toimintayksikön ulkopuolella voidaan rajoittaa vain tartuntatautilain mukaisen karanteenin tai eristämisen ajaksi. Tartuntataudin perusteella tehtävästä perusoikeuksien rajoittamisesta päättää aina tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Sosiaalihuollon asiakkaiden hyvinvoinnin tukemiseksi tulee asumispalveluyksiköissä kaikin tavoin pyrkiä kehittämään ja toteuttamaan tapaamis- ja yhteydenpitokäytäntöjä, jotta asukkaat voivat turvallisesti pitää yhteyttä omaisiinsa ja läheisiinsä. Henkilökohtaisten tapaamisten toteutuksessa on lähtökohtaisesti huolehdittava myös siitä, että ne ovat mahdollisia ilman henkilökunnan läsnäoloa.

Aluehallintovirasto kutsui ohjaustilaisuuksiinsa kunkin maakunnan kuntien ja kuntayhtymien järjestämisvastuussa olevia toimijoita sekä sosiaalihuollon asumispalvelujen tuottajia. Kutsussaan aluehallintovirasto esitti toivomuksen, että tilaisuudessa osallistujat tuovat esiin vierailujen järjestämisessä havaittuja pulmia ja hyviä käytäntöjä koronavirusaikana.

Tilaisuuksissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Saija Toura kävi läpi THL:n ohjeistuksen

Vierailut pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana”.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Juha Peltola kävi läpi oikeusasiamiehen asiaan liittyviä ratkaisuja ja nosti esiin keskeisimmät seikat Valviran ohjeesta

Perusoikeuksien toteutuminen ja tartuntojen ehkäisy sosiaalihuollossa”.

Lisäksi kunkin maakunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri ja sosiaalihuollon johtava viranhaltija pitivät puheenvuoron alueen vierailukäytännöistä ja esille nousseista kysymyksistä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto toivoo, että asumispalveluyksiköistä ollaan aktiivisesti ja hyvissä ajoin yhteydessä omaisiin joulun ajan yhteydenpidon sujuvista ja turvallisista käytänteistä. Asumispalveluyksikön vierailukäytäntöihin liittyvistä kysymyksistä ja ongelmista yksiköitä suositellaan keskustelemaan ensisijaisesti oman kunnan tartuntataudeista vastaavan henkilöstön ja tartuntatautilääkärien kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Taija Liukkonen, taija.liukkonen@avi.fi tai
aluehallintoylilääkäri Sami Remes, sami.remes@avi.fi
p. 029 501 6800 (vaihde)

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa (www.avi.fi) edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme