Hämeen ELY-keskus

Hollolan pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset on tarkistettu

Jaa

Hollolassa tehtiin rajausmuutoksia kahdeksalla pohjavesialueella. Muutokset perustuvat alueilla tehtyihin pohjavesitutkimuksiin, maastokäynteihin ja karttatarkasteluihin.

Hämeen ELY-keskus on tarkistanut Hollolan pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset. Pohjavesialueiden tarkistukset perustuvat vuonna 2015 uudistettuun lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä. Lain mukaan ELY-keskus luokittelee pohjavesialueet vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden ja suojelutarpeen perusteella seuraavasti:

  • 1-luokkaan vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialueen, jonka vettä käytetään tai jota on tarkoitus käyttää yhdyskunnan vedenhankintaan taikka talousvetenä enemmän kuin keskimäärin 10 kuutiometriä vuorokaudessa tai yli viidenkymmenen ihmisen tarpeisiin
  • 2-luokkaan muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen, joka pohjaveden antoisuuden ja muiden ominaisuuksiensa perusteella soveltuu 1 kohdassa tarkoitettuun käyttöön
  • ELY-keskus luokittelee lisäksi E-luokkaan pohjavesialueen, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen.

Hollolassa tehtiin rajausmuutoksia kahdeksalla pohjavesialueella. Herralan, Kukkilan, Manskiven ja Perunavuoren pohjavesialueet pienenivät hieman. Samassa yhteydessä Manskiven erilliset pohjaveden osa-alueet A ja B yhdistettiin yhdeksi pohjavesialueeksi. Kukonkoivu-Hatsinan ja Ilola-Kukkolanharjun pohjavesialueiden pinta-alat hieman kasvoivat. Salpakankaan ja Kirkonseudun pohjavesialueilla tehtiin myös rajaustarkistuksia, mutta niiden kokonaispinta-alat pysyivät entisellään.

Luokitusmuutoksia tehtiin kahdella pohjavesialueella. Kirkonseudun ja Isosaaren pohjavesialueiden luokitukset laskettiin luokkaan 2. Alueet soveltuvat yhteisvedenhankintaan, mutta niille ei toistaiseksi ole osoitettu käyttöä yhdyskuntien tai haja-asutuksen yhteisvedenhankinnassa.

E-luokkaan luokiteltiin kolme pohjavesialuetta. Kukonkoivu-Hatsinan, Salpakankaan ja Ilola-Kukkolanharjun uusi luokitus on 1E. E-luokituksen perusteena ovat pohjavesialueilla sijaitsevat monet erityyppiset pohjavedestä riippuvaiset ekosysteemit, kuten lähteet ja lähdelammet.

Muutokset perustuvat alueilla tehtyihin pohjavesitutkimuksiin, maastokäynteihin ja karttatarkasteluihin. Hollolassa on muutosten jälkeen yhdeksän vedenhankintaa varten tärkeätä 1-luokan pohjavesialuetta, joista kolme luokiteltiin 1E-luokkaan. Vedenhankintakäyttöön soveltuva 2-luokan pohjavesialueita on yhteensä 15.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY, keskus, petri.siiro(at)aly-keskus.fi, puh. 0295 025 230
Eeva Pudas, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, eeva.pudas(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 124

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme