HSL Helsingin seudun liikenne

HSL valmistelee seudullista kaupunkipyöräpalvelua käyttöönotettavaksi vuonna 2026

Jaa

HSL käynnistää seudullisen kaupunkipyöräpalvelun hankinnan valmistelun. Suunnitelmissa on saada seudulle yhtenäinen kaupunkipyöräpalvelu, joka sidotaan entistä tiiviimmin osaksi joukkoliikenneverkkoa. Seudullinen palvelu poistaa käytön esteitä kuntarajoilta ja mahdollistaa sujuvan liikkumisen yli kuntarajojen.

Käyttäjätutkimusten ja -tilastojen perusteella kaupunkipyörät täydentävät joukkoliikenteen matkaketjua ja parantavat joukkoliikenteen saavutettavuutta. Noin puolet kaupunkipyörien käyttäjistä tekee vähintään silloin tällöin osan matkasta kaupunkipyörällä ja osan joukkoliikenteellä.

”Haluamme sitoa kaupunkipyörät entistä tiiviimmin osaksi joukkoliikenteen matkaketjua. HSL:n rooli seudullisena joukkoliikennetoimijana luo meille hyvät edellytykset suunnitella kaupunkipyöräpalvelua osana seudun joukkoliikenneverkkoa”, osastonjohtaja Mari Flink toteaa.

HSL kysyi jäsenkuntiensa näkemyksiä siitä, miten kaupunkipyöräpalvelua halutaan jatkaa nykyisten sopimusten päätyttyä vuonna 2025. Enemmistö kunnista kannatti mallia, jossa kaupunkipyörien kustannukset ja tuotot jaetaan kunnille aiheuttamisperiaatteen mukaan. Kunnat voivat uudessa mallissakin valita, ottavatko ne kaupunkipyörät käyttöön ja kuinka laajasti ne sen tekevät. Kunnat päättävät myös asemien sijoittamisesta oman kuntansa alueella. Kunta vastaa myös katuinfrasta, mahdollisista sähköyhteyksistä, lupien hakemisesta sekä mainospaikkoihin liittyvistä neuvotteluista. Toimintatapa on siis käytännössä samanlainen kuin bussipysäkkien ja katosten osalta.

Seudullinen palvelu ja yhtenäinen tekninen järjestelmä tuovat merkittäviä resurssi- ja kustannussäästöjä, koska tarvitaan vain yksi asiakasrajapinta palveluineen. Lisäksi palvelu on asiakkaille helpompi ja selkeämpi: he selviävät yhdellä kirjautumisella, minkä jälkeen heillä on käytettävissään koko seudullinen pyöräjärjestelmä. Valmistelun yhteydessä selvitetään myös, millä tavalla nykyistä palvelua pitäisi kehittää: laajennetaanko esimerkiksi kauden voimassaoloaikaa ja otetaanko palveluun mukaan sähköpyöriä tai tavarapyöriä.

Vuoden 2022 aikana HSL suunnittelee kaupunkipyöräpalvelun yhteistyömallia jäsenkuntien kanssa. HSL:n hallitus päättää myöhemmin erikseen mahdollisen kilpailutuksen käynnistämisestä ja palvelun tilaamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Flink
osastonjohtaja
puh. 040 715 0440

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme