HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n junat siirtyivät uuteen aikaan sunnuntaina – kilpailutettu liikenne alkoi

Jaa

Helsingin seudun junaliikenne siirtyi kokonaan uudelle aikakaudelle eilen, sunnuntaina 27. kesäkuuta, kun raiteilla alkoi ajaa tarjouskilpailun voittanut liikennöitsijä ensimmäistä kertaa Suomessa. Jo aiemmin seudun junia suorahankintasopimuksella liikennöinyt VR valittiin HSL-alueen lähijunien liikennöijäksi kymmenvuotisella sopimuksella runsas vuosi sitten ratkaistussa tarjouskilpailussa.

Uuden sopimuksen myötä tavoitteena on, että liikenteen laatu, luotettavuus ja kustannustehokkuus paranevat. Liikenteen tilaajana HSL päättää nyt entistä vahvemmin oman lähijunaliikenteensä suunnittelusta ja sen asiakaskokemuksen muodostamisesta. Junaliikenne on tähänkin asti ollut merkittävä osa HSL:n liikennettä.

”Tavoitteenamme on järjestää Helsingin seudulle paras mahdollinen junaliikenne. Samalla julkisena toimijana meillä on myös vastuu siitä, että käytämme verorahoja vastuullisesti”, sanoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Junaliikenteen kilpailuttaminen on johdonmukaista jatkoa bussiliikenteen tarjouskilpailuille, joista ensimmäiset järjestettiin Helsingin seudulla vuonna 1994. Uusi sopimus tuo junaliikenteeseen merkittäviä säästöjä. Sopimuksen arvo on vuodessa 36 miljoonaa euroa ja noin 400 miljoonaa koko sopimuskaudella.

”Kun kilpailu on toimivaa, meillä on myös paremmat mahdollisuudet hillitä lippujen hintojen korotuspaineita”, Anttila sanoo.

Uuden sopimuksen myötä myös jotkin konkreettiset asiat muuttuvat. Esimerkiksi HSL-liikenteen konduktöörit saavat uudet työasut, ja myös HSL:n junien kuulutukset uudistuvat elokuussa.

Kilpailutusprojektilla on pitkä historia

Junaliikenteen kilpailutusta on valmisteltu HSL:ssä ja sen edeltäjässä YTV:ssä melkein koko 2000-luvun ajan. Vuonna 2004 perustettiin kalustoyhtiö Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy, joka omistaa kaikki HSL:n liikenteessä käytettävät 81 Flirt-junaa. Kalustoyhtiö vuokraa junat HSL:lle, joka puolestaan luovuttaa junat edelleen liikennöitsijälle.

Itse kilpailutus toteutettiin niin kutsulla kaksivaiheisella neuvottelumenettelyllä, jonka ensimmäisessä vaiheessa kävimme markkinavuoropuhelua eri kansainvälisten toimijoiden kanssa. Itse tarjouskilpailuun valittiin seitsemän osallistujaa, ja tarjouksia saimme kaksi kappaletta. Näistä voittajaksi valikoitui VR.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sopimuspäällikkö Tuomo Lankinen, puh. 040 662 1099

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n opiskelija-alennuksen saa jatkossa vain HSL-sovelluksesta15.6.2021 11:38:56 EEST | Tiedote

HSL valmistelee laajaa Lipputilihanketta, jossa uudistamme lippuja ja maksamista siten, että ostettu lippu tallennetaan asiakkaan käyttäjätilille. Asiakas voi valita lipun ostamisen yhteydessä itselleen sopivimman tavan käyttää lippuja – esimerkiksi HSL-sovelluksen, HSL-kortin tai jonkin muun tunnisteen, vaikkapa pankkikortin. Uudistus mahdollistaa tulevaisuudessa myös uusia hinnoittelumalleja ja maksutapoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme