HSL:n junat siirtyivät uuteen aikaan sunnuntaina – kilpailutettu liikenne alkoi

Uuden sopimuksen myötä tavoitteena on, että liikenteen laatu, luotettavuus ja kustannustehokkuus paranevat. Liikenteen tilaajana HSL päättää nyt entistä vahvemmin oman lähijunaliikenteensä suunnittelusta ja sen asiakaskokemuksen muodostamisesta. Junaliikenne on tähänkin asti ollut merkittävä osa HSL:n liikennettä.
”Tavoitteenamme on järjestää Helsingin seudulle paras mahdollinen junaliikenne. Samalla julkisena toimijana meillä on myös vastuu siitä, että käytämme verorahoja vastuullisesti”, sanoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.
Junaliikenteen kilpailuttaminen on johdonmukaista jatkoa bussiliikenteen tarjouskilpailuille, joista ensimmäiset järjestettiin Helsingin seudulla vuonna 1994. Uusi sopimus tuo junaliikenteeseen merkittäviä säästöjä. Sopimuksen arvo on vuodessa 36 miljoonaa euroa ja noin 400 miljoonaa koko sopimuskaudella.
”Kun kilpailu on toimivaa, meillä on myös paremmat mahdollisuudet hillitä lippujen hintojen korotuspaineita”, Anttila sanoo.
Uuden sopimuksen myötä myös jotkin konkreettiset asiat muuttuvat. Esimerkiksi HSL-liikenteen konduktöörit saavat uudet työasut, ja myös HSL:n junien kuulutukset uudistuvat elokuussa.
Kilpailutusprojektilla on pitkä historia
Junaliikenteen kilpailutusta on valmisteltu HSL:ssä ja sen edeltäjässä YTV:ssä melkein koko 2000-luvun ajan. Vuonna 2004 perustettiin kalustoyhtiö Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy, joka omistaa kaikki HSL:n liikenteessä käytettävät 81 Flirt-junaa. Kalustoyhtiö vuokraa junat HSL:lle, joka puolestaan luovuttaa junat edelleen liikennöitsijälle.
Itse kilpailutus toteutettiin niin kutsulla kaksivaiheisella neuvottelumenettelyllä, jonka ensimmäisessä vaiheessa kävimme markkinavuoropuhelua eri kansainvälisten toimijoiden kanssa. Itse tarjouskilpailuun valittiin seitsemän osallistujaa, ja tarjouksia saimme kaksi kappaletta. Näistä voittajaksi valikoitui VR.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sopimuspäällikkö Tuomo Lankinen, puh. 040 662 1099
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
Kehärata täyttää tänään kymmenen vuotta – I- ja P-junat ovat löytäneet paikkansa HSL:n liikenteessä1.7.2025 10:59:20 EEST | Tiedote
I- ja P-junat viettävät merkkipäiväänsä tänään. Muun muassa Helsingin keskustan, lentoaseman sekä Itä- ja Länsi-Vantaan yhdistävä Kehärata valmistui tasan kymmenen vuotta sitten, 1.7.2015.
Matkustajilta kiitettävä yleisarvosana joukkoliikenteelle24.6.2025 12:42:35 EEST | Tiedote
Kevään 2025 HSL:n joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimuksessa 82 prosenttia matkustajista oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä joukkoliikenteeseen antaen sille yleisarvosanaksi 4 tai 5 asteikolla 1–5. Syksyllä 2024 tyytyväisten matkustajien osuus oli 83 prosenttia.
HSL uudistaa raitiovaunujen väritystä Helsingissä24.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Raitiovaunujen väritys uudistuu Helsingissä maltillisesti, kun raitioverkko laajenee uusille alueille. Turkoosi pikaratikan väritys on tulevaisuudessakin käytössä erillisillä radoilla kulkevilla linjoilla, kuten linjalla 15 ja tulevalla Vantaan ratikalla. Kaikilla muilla raitiolinjoilla liikennöidään perinteisellä keltavihreällä värityksellä, joka samassa yhteydessä uudistuu hieman.
Rantaradan junaliikenteessä viiden viikon katko juhannuksen jälkeen18.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Väyläviraston ratatyöt katkaisevat rantaradan junaliikenteen viideksi viikoksi juhannuksen jälkeen 23.6.–27.7. Lisäksi HSL-junaliikenteessä on lyhyempiä yhden ja kahden vuorokauden katkoja viikonloppuisin syksyllä. Myös toukokuussa rantaradan junaliikenteessä oli vuorokauden mittaisia katkoja. Katkot vaikuttavat lähijunaliikenteeseen Leppävaarasta länteen Kauklahden, Kirkkonummen ja Siuntion suuntaan. Katkojen aikana junaliikennettä korvataan busseilla. Rantaradan työt liittyvät Espoon kaupunkirata -hankkeeseen, joka jatkuu vuoteen 2029 asti.
HSL:n hallituksen päätöksiä 17.6.202517.6.2025 16:26:03 EEST | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 17. kesäkuuta 2025 ja päätti seuraavista asioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme