HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelma 2018-2020: runkolinjoja, digitaalisia palveluja ja junaliikenteen kilpailutusta

Jaa

Yhä useampi HSL-alueen joukkoliikennematka tehdään lähivuosina tiheästi liikennöitävillä runkolinjoilla. Lippujen ja palveluiden digitalisointi jatkuu ja lähijunaliikenteen kilpailuttaminen alkaa.

HSL-alueen joukkoliikenteen runkoverkko vahvistuu lähivuosina, kun metroliikenne Espooseen käynnistyy ja HSL avaa uusia runkobussilinjoja. Pikaraitiotie 550 Itäkeskuksesta Keilaniemeen on tarkoitus avata liikenteelle vuonna 2021. 

HSL:n tärkeä tavoite lähivuosina on luoda digitaalisia palveluja, jotka tukevat joukkoliikenteen käyttöä. Kehitystyötä tehdään käyttäjälähtöisesti, joten asiakkaat ovat mukana palveluiden suunnittelusta lähtien.

Liikkumispalvelujen uusien toimintamallien testaamiseksi perustetaan HSL Idea Lab, jossa työstetään HSL:n palveluvalikoimaa ja haetaan toimintamalleja kuntayhtymän rooliksi Maas (Mobility as service) -kentässä.

Matkalippujen hinnoittelu ja myynti uudistuvat. HSL ottaa vuonna 2018 käyttöön uuden hinnoittelumallin, joka perustuu kuntarajoista riippumattomiin vyöhykkeisiin. Yhä suurempi osa lipuista ostetaan jatkossa mobiilisti tai verkossa, kun matkakortin nettilataus tulee käyttöön ja matkapuhelimella voi ostaa entistä useampia lipputyyppejä.

HSL järjestää vuosina 2018-2020 lähijunaliikenteestä ensimmäisen tarjouskilpailunsa. Uusi liikennöintisopimus astuu voimaan kesäkuussa 2021.

HSL jatkaa toimiaan kestävän liikenteen edistämiseksi. Tavoitteena on saada joukkoliikenne lähes päästöttömäksi vuoteen 2025 mennessä, mikä edellyttää muun muassa sähköbussien ja uusiutuvien polttoaineiden käytön lisäämistä. HSL:n välitavoitteena on, että 90 prosenttia sen tilaamasta bussiliikenteestä kulkisi biopolttoaineella vuoden 2019 loppuun mennessä.

HSL-alue laajenee heti suunnitelmakauden alussa, sillä Tuusula ja Siuntio liittyvät kuntayhtymään 1.1.2018. HSL on aloittanut uusien jäsenkuntien linjastojen suunnittelun.


HSL:n talousarvio 2018

HSL arvioi toimintatulojensa olevan 718,3 milj. euroa vuonna 2018, mikä ennakoi 7,7 prosentin nousua edelliseen vuoteen. Lipputulot muodostavat ensi vuonna 50,7 prosenttia HSL:n toimintatuloista. HSL arvioi lipputulojen kasvavan vajaat kaksi prosenttia vuodesta 2017.

Jäsenkunnat maksavat HSL:lle kuntaosuuksina ne menot, joita ei voida kattaa lipputuloilla tai muilla tuloilla. Kuntaosuudet ovat vuonna 2018 yhteensä 337,8 milj. euroa, 47 prosenttia HSL:n toimintatuloista.

Valtion maksaman suurten kaupunkien joukkoliikennetuen määräksi vuosina 2018–2020 HSL arvioi 4,9 milj. euroa, mikä vastaa vajaata prosenttia HSL:n toimintatuloista.

HSL:n toimintamenot vuonna 2018 ovat yhteensä 722,9 milj. euroa. Menot kasvavat 10,4 prosenttia vuodesta 2017. Suurin menoerä, 511,1 milj. euroa, ovat joukkoliikenteen operointikustannukset.  

HSL maksaa jäsenkunnille korvausta niiden omistaman joukkoliikenneinfran käytöstä. Infrakorvaukset ovat 141,5 milj. euroa vuonna 2018.

HSL:n investointimenot ovat 22,9 milj. euroa vuonna 2018. Suurimmat investoinnit, yhteensä noin 11 miljoonaa euroa, HSL tekee mobiili- ja verkkopalveluiden sekä asiakkuuden ja  myynnin sovellusten kehittämisen.

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, HSL, puh. 050 565 8884
Osastonjohtaja Ilmari Mäkinen, HSL, puh. 050 364 8772
Talouspäällikkö Maarit Hauskamaa, HSL, puh. 040 721 7546

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 380 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on noussut pääkaupunkiseudulla hieman - liikkumistavat muuttuvat liian hitaasti8.3.2018 12:10Tiedote

Pääkaupunkiseudulla viidennes matkoista tehdään joukkoliikenteellä. Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on kasvanut pääkaupunkiseudulla prosenttiyksiköllä kuudessa vuodessa, kertoo tänään julkistettu valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus. Jotta liikenteen päästöjä saadaan leikattua riittävästi, kestävien kulkutapojen käyttöä pitää vauhdittaa tehokkailla keinoilla.

HSL:n hallituksen päätöksiä 6.3.20186.3.2018 12:33Tiedote

Kokouksen esityslistan voi lukea täältä: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2018504 Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastouudistus Asia jätettiin pöydälle ja sen käsittelyä jatketaan seuraavassa hallituksen kokouksessa 27.3.2018. Pöydälle panon aikana selvitetään kokouksessa esille nousseita asioita. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-2 Joukkoliikenteen pienkohteiden rakentaminen vuonna 2019 HSL kehittää yhteistyössä jäsenkuntiensa kanssa joukkoliikenteen infrastruktuuria. Hallitus päätti esittää, että HSL:n jäsenkunnat varaavat määrärahat vuodelle 2019 ehdotetuille toimenpiteille, joilla turvataan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-3 Helsingin staattisen pysäkki-informaation asennussopimus HSL vastaa alueellaan pysäkkijulisteiden, pysäkkiliuskojen ja muun pysäkki-informaation asennuttamisest

Viime syksynä matkustajat olivat tyytyväisiä HSL:n liikenteeseen - tyytyväisyys täsmällisyyteen laski metrossa ja raitiovaunuissa6.3.2018 11:52Tiedote

Metro- ja raitiovaunuliikenteen matkustajien tyytyväisyys liikennevälineiden täsmällisyyteen laski viime syksynä. Syksyn 2017 tutkimus ehti päättyä ennen länsimetron liikennöinnin aloitusta, joten tutkimuksessa ei ole tuloksia länsimetron osalta. Tietoa länsimetron vaikutuksista asiakastyytyväisyyteen saadaan myöhemmin keväällä. HSL tekee keväällä myös Länsimetron jälkeen –tutkimuksen. Sen haastattelut tehdään metrossa, länsimetron vaikutusalueen busseissa ja rantaradan lähijunissa 9.4.–8.5. Syksyllä 2017 myös matkustajien tyytyväisyys aikataulu- ja reittitietojen saatavuuteen laski. Matkustajien tyytyväisyydessä HSL:n bussiliikenteeseen ei tapahtunut voimakkaita muutoksia. HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme