HSY

HSY kumoaa 6 000 kiloa biomultaa Mantan juurelle ja jakaa 1 000 orvokkia kaupunkilaisille

Jaa

HSY jakaa biomultaa ja orvokkeja kaupunkilaisille Havis Amandan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta kello 11.00–17.00. Mullankumouksen tavoitteena on kannustaa ja auttaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä nykyistä paremmin ja nostaa kotitalouksien kierrätysintoa. Edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon.

Mullankumous-tempauksen kunniaksi Manta saa päähänsä perjantaina 20.5. kauniin kukkaseppeleen. Kuva: HSY
Mullankumous-tempauksen kunniaksi Manta saa päähänsä perjantaina 20.5. kauniin kukkaseppeleen. Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää Mullankumouksen, jossa herätellään kaupunkilaisia biojätteen lajittelun tärkeyteen. Havis Amandan patsasta ympäröivälle aukiolle kipataan 6 000 kiloa ravinteikasta biomultaa, joka on syntynyt pääkaupunkiseudun asukkaiden ja kirkkonummelaisten lajittelemasta biojätteestä.

Tilaisuus alkaa Mantan kukituksella, jossa patsas saa päähänsä kauniin kukkaseppeleen kello 11.00. Paikalle tuodaan 1 000 orvokkia, jotka jaetaan kaupunkilaisten iloksi. Kukkia on tarjolla tuhannelle nopeimmalle. Mukaansa saa HSY:n biomultaa ja Orthexin kierrätysmuovista tehdyn kukkaruukun tai sangon. Tilaisuudessa jaetaan myös biojätepusseja. Paikalla on HSY:n ympäristöasiantuntijoita, jotka neuvovat esimerkiksi biojätteen lajittelussa.

“Mullankumouksen myötä haluamme käynnistää todellisen biojätteen lajittelun vallankumouksen. Pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelivat vuonna 2021 yhteensä noin 45 000 tonnia biojätettä, mutta edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon. Se on sääli, sillä vain lajiteltu biojäte voidaan hyödyntää tehokkaasti multana ja biokaasuna”, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Biojäte saa uuden elämän multana ja biokaasuna

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueelta kerätyt biojätteet käsitellään nykyaikaisella tekniikalla Espoon Ämmässuolla sijaitsevassa HSY:n ekoteollisuuskeskuksessa, jossa biojätteestä tehdään biomultaa ja biokaasua. Ravinteikasta multaa hyödynnetään muun muassa maataloudessa ja viherrakentamisessa.

Biojätteen lajittelu on helppo arkinen tapa, ja sillä on monia hyötyjä ilmaston sekä kiertotalouden näkökulmasta. Biojätteestä saadaan hyödynnettyä arvokkaat ravinteet, kuten fosfori ja typpi. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä siitä tehdään uusiutuvaa energiaa. Tämän lisäksi multa toimii hiilinieluna.

Orvokkeja jaetaan kaupunkilaisille Mantan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta kello 11.00–17.00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Maija Palomäki
HSY:n ympäristöasiantuntija
maija.palomaki@hsy.fi
puh. 050 411 4810

Kuvat

Mullankumous-tempauksen kunniaksi Manta saa päähänsä perjantaina 20.5. kauniin kukkaseppeleen. Kuva: HSY
Mullankumous-tempauksen kunniaksi Manta saa päähänsä perjantaina 20.5. kauniin kukkaseppeleen. Kuva: HSY
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Poistotekstiilin kauppakeskuskeräys jatkuu vuoden loppuun24.5.2022 08:31:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tammikuun alussa käynnistämä poistotekstiilin keräyskokeilu kauppakeskuksissa saa jatkoa. Kokeilun oli määrä päättyä kesäkuun lopulla, mutta käytöstä poistettujen, jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton keräys jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Asukkaat ovat tuoneet keräykseen ensimmäisten neljän ja puolen kuukauden aikana 55 800 kiloa tekstiilejä.

HSY:n jäteauto kippaa päiväkoteihin tietoa ja iloa23.5.2022 10:15:27 EEST | Tiedote

– Mä en oo ikinä käynyt roska-autossa, kuuluu huokaus, kun HSY:n roska-auto eli raaka-aineenkerääjä kaartaa vantaalaisen Kuusikkotien päiväkodin pihaan. Toive päästä kurkkaamaan auton ohjaamoon toteutuu, ja samalla karttuu tieto jätteiden matkasta ja roskakuskin työstä. Odotettu vierailu on Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ympäristökasvatustyötä ja osa Kiitos kun lajittelet -kampanjaa.

HSY:n hallituksen päätökset 20.5.202220.5.2022 09:55:21 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmat vuosille 2023 - 2032 ja lähettää ne lausuntokierrokselle omistajakaupungeille. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Espoon Finnssinmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon kaupunkiradan ja Rantaradanbaanan vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Haukilahden ja Särjenportin vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Kiilan alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Kruunuvuorenrannan keskuskorttelin ja Stansvikinkallion vesihuollon hankesuunnitelma - vesijohtojen sujutukset hankesuunnitelma vuosille 2022–2023. Hallitus sai tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2022, ennakkotiedon pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2021 ja ilmanlaadun pääkaupunkiseudulla vuonna 2021. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt

Kurtturuusut hävitettävä kesäkuun alkuun mennessä19.5.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen kasvien siementen kehittymistä. Kansallisen vieraslajilainsäädännön mukaan kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022, mikä velvoittaa kaikkia kiinteistön omistajia hävittämään niiden esiintymät tai vähintään rajoittamaan leviämistä. Vieraslajikasvit voi lajitella huolellisesti kiinteistöillä, toimittaa HSY:n Sortti-asemille tai suurempina kuormina suoraan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Täyssähköinen jäteauto aloittaa työt kesällä kantakaupungissa18.5.2022 08:31:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa sähköisen jäteauton kokeilun kesäkuussa Helsingin kantakaupungissa. Kokeilun tavoitteena on tyhjentää jäteastiat mahdollisimman vähä-äänisesti ja panostaa ympäristöystävällisyyteen. Täysin sähkövoimalla kulkeva jäteauto ei tuota tyhjennystoiminnassa lainkaan pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä. Jos kokeilu onnistuu, sähkökäyttöisten jäteautojen käyttö voi hyvinkin yleistyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme