HSY

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.
Myös omakotitaloissa ja 2–4 asunnon taloyhtiöissä asuvien tulee lajitella biojäte erilleen sekajätteestä. HSY toimittaa kiinteistölle tyhjennettävän biojäteastian, jos kiinteistöllä ei ole kompostoria tai se ei ole mukana kimppakeräyksessä. Uudistus tulee voimaan vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Kuva: HSY
Myös omakotitaloissa ja 2–4 asunnon taloyhtiöissä asuvien tulee lajitella biojäte erilleen sekajätteestä. HSY toimittaa kiinteistölle tyhjennettävän biojäteastian, jos kiinteistöllä ei ole kompostoria tai se ei ole mukana kimppakeräyksessä. Uudistus tulee voimaan vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Kuva: HSY

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille sekajätteen lisäksi elintarvikejätteen biojätekeräys. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruoan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.

HSY on lähettänyt asiakaskirjeet kiinteistöille, joita uudistus koskee.

- Nyt maalis–huhtikuun vaihteessa kirjeen saavat vantaalaiset sekä lisäksi Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen uudet omakotiasukkaat ja valintansa ilmoittamatta jättäneet. Olemme lähettäneet yli 25 000 kirjettä 1–4 asunnon kiinteistöille sekä kaikille ennen kesäkuuta 2022 kompostointi-ilmoituksen jo tehneille. Helsinkiläisten asiakkaidemme vuoro on sitten syksyllä, heillä keräys alkaa heinäkuusta 2024, jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen kertoo.

HSY:n kiinteistöille tuottama maksullinen biojätekeräys ei koske asuinkiinteistöjen puutarhajätettä eikä kiinteistöjä, joilla syntyvä biojäte kompostoidaan. Biojäteastiaan voi laittaa pieniä määriä puutarhassa syntyvää jätettä, kunhan jäteastiasta ei tule liian painava tyhjentää. Ensisijaisesti puutarhajäte sekä isommat määrät syöntikelvottomia hedelmiä ja marjoja, joita ei kompostoida kiinteistöllä, tulee toimittaa HSY:n Sortti-asemille.

- Järjestämme maksuttomia kompostointikursseja lähi- ja verkkotilaisuuksina. Niihin voi tulla mukaan kuuntelemaan ja kysymään kompostoinnista, Nuutinen mainostaa.  

HSY toimittaa biojäteastiat Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille touko–kesäkuussa ja Vantaan kiinteistöille marras–joulukuussa 2023, ellei kiinteistöiltä ole ilmoitettu lajittelutavaksi kompostointia tai kimppakeräystä määräaikaan mennessä. Jäteastian voi ottaa käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle.

Kimppakeräys on hyvä vaihtoehto, jos jätettä syntyy vähän

Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa sopii hyvin kiinteistöille, joilla biojätettä syntyy vähän. Tyhjennettävästä biojäteastiasta tehdään yhteiskäyttösopimus HSY:n kanssa. Kimppakompostorista käyttäjät taas sopivat keskenään ja tekevät HSY:lle yhteisen kompostointi-ilmoituksen.

- Kaikkien kompostoivien asuinkiinteistöjen tulee tehdä kompostointi-ilmoitus kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Lisäksi jos kompostointi-ilmoitus on tehty ennen kesäkuuta 2022, ilmoitus tulee tehdä uudelleen. Olemme päivittäneet lomaketta siten, että se täyttää uuden jätelain vaatimukset, Nuutinen ohjeistaa.

Jätteiden lajittelulla voi vaikuttaa omiin jätekustannuksiin

Tähän asti HSY on kerännyt pienkiinteistöiltä pääsääntöisesti pelkästään sekajätettä. Kun asukkaat vähentävät sekajätteen määrää lajittelemalla aktiivisesti biojätteen lisäksi pakkausjätteet (muovi, kartonki, lasi ja pienmetalli), sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää.

- Jos 140-litrainen sekajäteastia tyhjennetään kahden viikon välein, ja sen tyhjennysvälin saa lajittelun tehostamisella harvennettua neljään viikkoon, sekajätteen vuosikustannuksessa tulee säästöä lähes 110 euroa, Juho Nuutinen havainnollistaa.

HSY:n tavoitteena on kierrätysasteen nosto 63 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kerätty biojäte hyödynnetään mullan- ja biokaasun tuotannon raaka-aineena.

Kuulutko biojäteuudistuksen piiriin? Toimi näin:

  1. Tutustu HSY:n kirjeessä tai verkkosivulla hsy.fi/biojatekerays oleviin biojätteen lajittelun kolmeen eri vaihtoehtoon ja valitse niistä kiinteistöllesi sopivin.
  2. Jos valitset kimppakeräyksen ja olet pääsopija, kerää yhteiskäyttösopimuksen tekoa varten myös muiden yhteiskeräykseen osallistuvien kiinteistöjen yhteyshenkilöiden nimet ja sähköpostiosoitteet.
  3. Jos asut Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella, ilmoita valintasi verkkolomakkeella osoitteessa hsy.fi/biojatekerays viimeistään 23.4.2023. Vantaalaisten tulee ilmoittaa valintansa viimeistään 21.5.2023.

Biojätteen erilliskeräys koskee uutena 1–4 asunnon kiinteistöjä vapaa-ajan kiinteistöjä lukuun ottamatta. HSY aloittaa keräyksen porrastetusti:

  • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023
  • Vantaa 1.1.2024
  • Helsinki 1.7.2024.  

Kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa elintarvikejätteen lajitteluun ja käsittelyyn:

  1. HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein
  2. Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
  3. Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa.

Lisätietoja: 

Jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen, puh. 045 657 9310, juho.nuutinen(at)hsy.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Myös omakotitaloissa ja 2–4 asunnon taloyhtiöissä asuvien tulee lajitella biojäte erilleen sekajätteestä. HSY toimittaa kiinteistölle tyhjennettävän biojäteastian, jos kiinteistöllä ei ole kompostoria tai se ei ole mukana kimppakeräyksessä. Uudistus tulee voimaan vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Kuva: HSY
Myös omakotitaloissa ja 2–4 asunnon taloyhtiöissä asuvien tulee lajitella biojäte erilleen sekajätteestä. HSY toimittaa kiinteistölle tyhjennettävän biojäteastian, jos kiinteistöllä ei ole kompostoria tai se ei ole mukana kimppakeräyksessä. Uudistus tulee voimaan vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Kuva: HSY
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.31.5.2023 09:09:31 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme