Suomen Akatemia

Huippuyksikköohjelman 2018–2025 väliarviointi: yksiköissä tehtävä tutkimus edennyt hyvin

Jaa
Kansainvälinen arviointipaneeli on tehnyt väliarvioinnin huippuyksikköohjelmassa 2018–2025 toimiville tutkimuksen huippuyksiköille. Arviointitulosten perusteella tehdyissä rahoituspäätöksissä yksiköiden rahoitus säilyi samalla tasolla, nousi tai oli haetun mukainen.

Suomen Akatemian huippuyksikköohjelman tavoitteena on nostaa Suomessa tehtävän tutkimuksen laatua, uudistaa tiedettä ja edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Huippuyksiköiden laajat tutkimuskokonaisuudet kehittävät luovia tutkimusympäristöjä, luovat pohjaa innovaatioille sekä kouluttavat uusia lahjakkaita osaajia tutkimus- ja elinkeinoelämään.

Akatemia arvioi rahoittamiensa huippuyksiköiden tutkimuksen edistymisen rahoituskauden puolivälissä. Arvioinnissa käydään läpi yksiköiden neljän vuoden toiminta viidentenä toimintavuonna. Arvioinnin tulosten perusteella huippuyksikön rahoitus voi laskea, nousta tai pysyä samana. Rahoitus voidaan myös lopettaa.

Väliarvioinnin toteutti kansainvälinen asiantuntijapaneeli, joka myös haastatteli huippuyksiköiden johdon. Arviointimateriaalina toimi huippuyksikön rahoitushakemus jatkokaudelle. Hakemuksessa esitellään tulevan kolmivuotiskauden suunnitelmat sekä vuosiraportointi ja tieteellisten tukiryhmien raportit huippuyksikön toiminnasta.

Arviointipaneelin mukaan tutkimus on edennyt kaikissa huippuyksiköissä tavoitteiden mukaisesti. Akatemiarahoitus on edistänyt tutkimuksen tekemistä, ja kaikki arvioidut huippuyksiköt ovat osoittaneet kykynsä vastata ohjelman tavoitteisiin tutkimuksen laadusta ja vaikuttavuudesta sekä tieteen uudistamisesta.

Akatemian yleisjaosto käsitteli arviointitulokset kokouksessaan lokakuussa ja teki osan rahoituspäätöksistä 13.12.2022 ja loput 12.1.2023.

Huippuyksiköitä rahoittavat Suomen Akatemia, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Lisäksi yksiköt saavat rahoitusta useista muista lähteistä. Suomen Akatemia on rahoittanut huippuyksiköitä vuodesta 1995. Pitkäjänteinen Akatemian ja huippuyksiköiden taustaorganisaatioiden yhteisrahoitus mahdollistaa tutkimuksellisten riskien ottamisen ja uudet avaukset.

Huippuyksikköohjelman 2018–2025 jälkimmäiselle kolmivuotiskaudelle myönnettiin yhteensä 43,1 miljoonan euron rahoitus. Ohjelman kokonaisrahoitus on 110,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

  • Johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran, Suomen Akatemia, p. 029 533 5015, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • yleiset tiedustelut: coe (at) aka.fi
  • Huippuyksikköohjelmat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Syyshausta 2023 siirrytään tammihakuun 2024 – muutoksia tulossa myös arviointiin9.3.2023 08:41:34 EET | Tiedote

Suomen Akatemian hakuaikatauluihin ja hakemusten arviointiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja kliininen tutkija -rahoitusmuotojen seuraava haku avataan syyskuun sijaan joulukuun alussa 2023. Haku päättyy tammikuussa 2024, ja rahoituspäätökset tehdään saman kevään aikana. Jatkossa hakija pystyy myös itse valitsemaan hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.

Suomen Akatemia myönsi tutkimuksen profiloitumisrahoitusta yliopistoille13.1.2023 11:03:14 EET | Tiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 13.12.2022 ja 12.1.2023. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Rahoitusta myönnettiin yhdeksälle yliopistolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme