Suomen Punainen Risti SPR

Humala, helle & huolimattomuus – vaarallinen yhdistelmä juhannuksena!

Jaa

Suomalaisten alkoholinkulutuksen huiput osuvat perinteisesti juhlapyhiin. Lisäksi kesäaikana on pidempi jakso, jolloin kulutus on muuta vuotta korkeammalla tasolla. Tapaturmapäivän kampanjan teemana on tänä vuonna päihteiden käytön yhteys tapaturmiin. Tapaturmapäivä-kampanjaa vietetään elokuussa ja kampanja huipentuu perjantaina 13.8.

Veden äärellä pitää olla tarkkana. Ui rannan suuntaisesti ja pidä huoli, että apua on saatavilla lähellä. Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti
Veden äärellä pitää olla tarkkana. Ui rannan suuntaisesti ja pidä huoli, että apua on saatavilla lähellä. Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Tapaturmiin kuolee vuosittain noin 2 000 suomalaista, joista joka kuudes päihtyneenä*. Päihtyneiden osuus hukkuneista ja palotapaturmiin kuolleista on erityisen suuri. Viime vuosina hukkuneista sekä tulipalossa kuolleista noin joka toinen on ollut päihtynyt.

– Humalajuominen on usein tapaturmien yhteydessä saatujen vammojen taustalla. Juomatapatutkimuksessa** arvioitiin, että humalatilaan liittyville riskeille oli vuoden aikana altistunut oman juomisensa takia 57 prosenttia väestöstä, mikä vastaa noin 2 400 000:ta henkilöä, toteaa erikoistutkija Janne Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Hyvää kehitystä on kuitenkin tapahtunut: 2000-luvun aikana tapaturmien ja myrkytysten osuus kaikista alkoholikuolemista on ollut voimakkaassa laskussa.

Mökkeilijöiden viihdyttäjät ja vaarat: tuli, vesi ja alkoholi

Juhannuksena yövytään usein ystävien mökillä tai muissa vähän tuntemattomammissa paikoissa. On fiksua varmistaa, että kaikki yöpyjät tietävät nopeimman reitin päästä hädän tullen ulos. Toimiva palovaroitin on hyvä olla jokaisessa tilassa, jossa nukutaan.

– Tulenkäytön kanssa kannattaa olla skarppina, sillä kokosta saattaa lentää kipinöitä kauaskin. Tulien ja grillien kanssa on hyvä olla tarkkana sikälikin, että jo suht pieni palovamma on niin kivulias, että juhannustunnelma kaikkoaa varmasti, kertoo Suomen Pelastusalan keskusjärjestön turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila.

Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus heikentyy ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi, mikä lisää tapaturman riskiä. Humalatilan edetessä reaktionopeus ja liikkeiden hallinta heikkenevät samalla kun itseluottamus ja riskinotto kasvavat.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä.
– Kesän kolme vaarallisinta tekijää ovat humala, helle ja huolimattomuus. Alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä.Tähän kun lisätään huolimattomuus ja helle, on täydellinen juhannussoppa valmis, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.

10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen

Kaikilla on mahdollisuus viettää vesi- ja paloturvallinen juhannus. Keskeistä tapaturmien riskien pienentämisessä on tunnistaa erilaiset vaaratekijät ja varautua niihin. Käy läpi juhannuksen tarkistuslista ja vältä turhat tapaturmat:

  • Lataa 112-sovellus ja varmista sijaintisi niin maissa kuin vesilläkin.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja mökkisi paloturvallisuus ja varmista, että niistä löytyy oikea varustus.
  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden ja tulen äärellä, käsivarren mitan päässä. Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka tulen ja veden äärellä toimitaan.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti, jotta apu on lähellä ja jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Valvo kokkoa ja muita tulia jatkuvasti. Muista, että avotulen sytyttäminen edellyttää maanomistajan lupaa, eikä metsäpalovaroituksen aikana avotulta saa tehdä lainkaan.
  • Varaa vettä tai alkusammutusvälineet juhannuksen tulien ääreen.
  • Hanki toimivat palovaroittimet kaikkiin tiloihin, joissa yövytään.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.

Lisätietoja

Erikoistutkija Janne Härkönen, Päihteet ja tupakka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 7168, etunimi.sukunimi@thl.fi

Asiantuntija Niko Nieminen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, p. 010 3407 332, etunimi.sukunimi@suh.fi

Turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, p. 040 758 7846, etunimi.sukunimi@spek.fi 

Linkit ja tilastoja

*Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu].
Tapaturmakuolemien kasvu taittui vuonna 2019.

**Mäkelä P ym. (2018). Näin Suomi juo: suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat. THL, Teema 29.

Paloturvallisuuden mökkivisa

www.viisaastivesilla.fi

Hukkumistilastot - Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (suh.fi)

Kuvat

Veden äärellä pitää olla tarkkana. Ui rannan suuntaisesti ja pidä huoli, että apua on saatavilla lähellä. Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti
Veden äärellä pitää olla tarkkana. Ui rannan suuntaisesti ja pidä huoli, että apua on saatavilla lähellä. Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme