Humala, helle & huolimattomuus – vaarallinen yhdistelmä juhannuksena!

Tapaturmiin kuolee vuosittain noin 2 000 suomalaista, joista joka kuudes päihtyneenä*. Päihtyneiden osuus hukkuneista ja palotapaturmiin kuolleista on erityisen suuri. Viime vuosina hukkuneista sekä tulipalossa kuolleista noin joka toinen on ollut päihtynyt.
– Humalajuominen on usein tapaturmien yhteydessä saatujen vammojen taustalla. Juomatapatutkimuksessa** arvioitiin, että humalatilaan liittyville riskeille oli vuoden aikana altistunut oman juomisensa takia 57 prosenttia väestöstä, mikä vastaa noin 2 400 000:ta henkilöä, toteaa erikoistutkija Janne Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Hyvää kehitystä on kuitenkin tapahtunut: 2000-luvun aikana tapaturmien ja myrkytysten osuus kaikista alkoholikuolemista on ollut voimakkaassa laskussa.
Mökkeilijöiden viihdyttäjät ja vaarat: tuli, vesi ja alkoholi
Juhannuksena yövytään usein ystävien mökillä tai muissa vähän tuntemattomammissa paikoissa. On fiksua varmistaa, että kaikki yöpyjät tietävät nopeimman reitin päästä hädän tullen ulos. Toimiva palovaroitin on hyvä olla jokaisessa tilassa, jossa nukutaan.
– Tulenkäytön kanssa kannattaa olla skarppina, sillä kokosta saattaa lentää kipinöitä kauaskin. Tulien ja grillien kanssa on hyvä olla tarkkana sikälikin, että jo suht pieni palovamma on niin kivulias, että juhannustunnelma kaikkoaa varmasti, kertoo Suomen Pelastusalan keskusjärjestön turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila.
Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Jo alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus heikentyy ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi, mikä lisää tapaturman riskiä. Humalatilan edetessä reaktionopeus ja liikkeiden hallinta heikkenevät samalla kun itseluottamus ja riskinotto kasvavat.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä.
– Kesän kolme vaarallisinta tekijää ovat humala, helle ja huolimattomuus. Alkoholi on yksi merkittävin tekijä, joka lisää tapaturmariskiä.Tähän kun lisätään huolimattomuus ja helle, on täydellinen juhannussoppa valmis, sanoo SUH:n asiantuntija Niko Nieminen.
10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen
Kaikilla on mahdollisuus viettää vesi- ja paloturvallinen juhannus. Keskeistä tapaturmien riskien pienentämisessä on tunnistaa erilaiset vaaratekijät ja varautua niihin. Käy läpi juhannuksen tarkistuslista ja vältä turhat tapaturmat:
- Lataa 112-sovellus ja varmista sijaintisi niin maissa kuin vesilläkin.
- Tarkista veneesi merikelpoisuus ja mökkisi paloturvallisuus ja varmista, että niistä löytyy oikea varustus.
- Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
- Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
- Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden ja tulen äärellä, käsivarren mitan päässä. Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka tulen ja veden äärellä toimitaan.
- Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti, jotta apu on lähellä ja jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
- Valvo kokkoa ja muita tulia jatkuvasti. Muista, että avotulen sytyttäminen edellyttää maanomistajan lupaa, eikä metsäpalovaroituksen aikana avotulta saa tehdä lainkaan.
- Varaa vettä tai alkusammutusvälineet juhannuksen tulien ääreen.
- Hanki toimivat palovaroittimet kaikkiin tiloihin, joissa yövytään.
- Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.
Lisätietoja
Erikoistutkija Janne Härkönen, Päihteet ja tupakka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 7168, etunimi.sukunimi@thl.fi
Asiantuntija Niko Nieminen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, p. 010 3407 332, etunimi.sukunimi@suh.fi
Turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, p. 040 758 7846, etunimi.sukunimi@spek.fi
Linkit ja tilastoja
*Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu].
Tapaturmakuolemien kasvu taittui vuonna 2019.
**Mäkelä P ym. (2018). Näin Suomi juo: suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat. THL, Teema 29.
Hukkumistilastot - Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (suh.fi)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista humanitaarisista järjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Finlands Röda Kors är en av de största humanitära organisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Röda Korset: Problem med psykisk hälsa syns på festivalernas tillnyktringsplatser – det är viktigt att ta hand om sin berusade vän26.6.2025 06:10:00 EEST | Pressmeddelande
De som lider av psykisk ohälsa befinner sig i en svårare situation än vanligt på sommaren, vilket också syns på Röda Korsets tillnyktringsplatser på festivaler och sommarevenemang. En berusad eller ångestfylld vän får inte lämnas ensam.
Punainen Risti: mielenterveyden ongelmat näkyvät festarien selviämispisteillä – päihtyneestä kaverista on tärkeää huolehtia26.6.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Mielenterveysongelmista kärsivät ovat kesällä tavallista vaikeammassa tilanteessa, mikä näkyy myös Punaisen Ristin selviämispisteillä festareilla ja kesätapahtumissa. Päihtynyttä tai ahdistunutta kaveria ei pidä jättää yksin.
Omsorg till sjöss och i trafiken gör sommaren trygg – notera sex Olycksfallsdagens säkerhetstips9.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Semesterresor, båtliv och bad ökar finländarnas rörlighet både till sjöss och i trafiken. Samtidigt ökar antalet olyckor. Den nationella Olycksfallsdagen hålls fredagen den 13:e juni.
Huolellisuus vesillä ja liikenteessä tekevät turvallisen kesän – ota talteen Tapaturmapäivän turvallisuusvinkit9.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Lomareissut, veneily ja uiminen lisäävät suomalaisten liikkumista niin vesillä kuin liikenteessäkin. Samalla tapaturmat lisääntyvät. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. kesäkuuta.
Finlands Röda Kors stöder mathjälp i Somalia via sin katastroffond – 1,6 miljoner barn under fem år lider av undernäring3.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands Röda Kors beviljar 270 000 euro ur sin katastroffond för mathjälp i Somalia. Den humanitära krisen i Somalia är en av världens mest komplexa kriser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme