Suomen Punainen Risti SPR

Hungerdagens bössinsamling arrangeras med minimerade risker

Dela

I år fyller Finlands Röda Kors nationella insamling under Hungerdagen 40 år. På grund av coronaviruset arrangeras dess traditionella bössinsamling med betoning på säkerhet och hygien. Lokala insamlingar tar hänsyn till regionala myndighetsföreskrifter och begränsningar. Hungerdagens bössinsamling sker följande vecka från den 24 till den 26 september.

Foto: Marjaana Malkamäki
Foto: Marjaana Malkamäki

– I år behövs en hel del nya volontärer för bössinsamlingen, då många veteraninsamlare stannar hemma då de är i riskgruppen. Hungerdagen ger en utmärkt möjlighet att prova på volontärarbete och redan en halvtimme som bössinsamlare betyder mycket, uppmuntrar Kristiina Kumpula, Röda Korsets generalsekreterare.    

Bössinsamlarna är en synlig del av Hungerdagens kampanj och har mobiliserat ca 14 000 volontärer årligen.

– I år delar vi ut kirurgiska mun- och nässkydd och handdesinfektionsmedel till insamlarna vid bössornas utdelningsplatser. Varje insamlare får även en detaljerad anvisning om säker insamling, säger Kristiina Myllyrinne, Röda Korsets expert på hälsa och första hjälpen.    

I exceptionella tider ökar hjälpbehovet

Hungerdagen är Röda korsets viktigaste årliga insamling. På Hungerdagen samlar man in obundna medel till en katastroffond, vilket möjliggör snabba hjälpinsatser i Finland och utomlands.

– Just nu behövs det hjälp särskilt till exempel i södra Afrika, där upp till 45 miljoner människor lider av matbrist. Hungerkrisen drivs av klimatförändringen och coronavirusets utmaningar fördjupar krisen ytterligare. I Finland hjälper medlen de mest utsatta i exceptionella situationer, såsom i koronakrisen och efter plötsliga olyckor, såsom bränder, berättar Raisa Heinämäki, koordinator för Hungerdagens kampanj.

Många sätt att delta och alltid bli på gott humör

I år erbjuder Hungerdagen mångsidiga verktyg för digitala insamlare.

– Digital insamling är ett gott alternativ för dem som enkelt vill hjälpa från soffan där hemma. Att samla in donationer på webben och i sociala medier är lätt och lika viktigt som traditionell bössinsamling, betonar Raisa Heinämäki, koordinator för Hungerdagens kampanj.

Det finns sätt att delta för alla som vill hjälpa till. Läs mer om olika sätt och registrera dig som böss- eller digitalinsamlare på adressen hungerdagen.fi. Webbinsamlingen pågår under september och oktober.

Ytterligare information:

Kristiina Myllyrinne, expert på hälsa och första hjälpen, tfn 040 543 76 72, kristiina.myllyrinne@punainenristi.fi

Raisa Heinämäki, koordinator för Hungerdagens kampanj, tfn 040 637 33 79, raisa.heinamaki@punainenristi.fi

Mari Mäkinen, kommunikationsspecialist, tfn 040 664 77 79, mari.makinen@punainenristi.fi

Nyckelord

Bilder

Foto: Marjaana Malkamäki
Foto: Marjaana Malkamäki
Ladda ned bild

Länkar

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum