Huolettaako, mitä nettisisältöä päätyy lapsesi nähtäville? Tutkimus: Näin suomalaisvanhemmat sopivat lasten kanssa puhelimeen liittyvistä pelisäännöistä ja rajoituksista

Vanhemmat pitävät lasten ja nuorten kännykän käytössä suurimpana riskinä haitallista sisältöä eli kontakteja tai sivustoja, jotka käsittelevät esimerkiksi päihteitä, seksiä ja väkivaltaa. Koululaistutkimukseen osallistuneista 5–12-vuotiaiden vanhemmista 61 prosenttia koki asian riskiksi, 13–16-vuotiaiden vanhempien joukossa osuus oli 55 prosenttia.
”Onneksi suurimpana pidettyjä riskejä on kohdattu vähiten. Vain 13 prosenttia alle 12-vuotiaiden lasten ja 16 prosenttia isompien lasten vanhemmista on törmännyt siihen, että lapsi on vieraillut haitallisilla sivustoilla. Tänä keväänä riski valitettavasti konkretisoitui, sillä moni lapsi ehti nähdä esimerkiksi TikTokissa sotamateriaalia. Vaikka lapsille digitaitojen oppiminen ja yhteydenpito ovat tärkeitä, on vanhemman vastuulla huomioida, mitä lapsen kannattaa katsoa ja käyttää puhelimellaan. Myös huolista puhuminen on tärkeää”, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo.
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama tutkimus tuotettiin online-paneelissa 10.–18. helmikuuta 2022. Tutkimukseen vastasi tuhat 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa. Vuosittain tehtävässä tutkimuksessa selvitetään, miten suomalaiset lapset ja nuoret käyttävät puhelinta sekä mitkä tekijät vaikuttavat sen hankintaan.
Puhelimen käyttöön on yhdessä sovitut pelisäännöt
Koululaistutkimuksesta selviää, että kaikenikäisten lasten kanssa on yleistä sopia yhteisistä puhelimen käyttöä koskevista pelisäännöistä. 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista näin kertoi tekevänsä 68 prosenttia, ja 13–16-vuotiaiden vanhemmista 60 prosenttia. Pelisäännöissä on yleisimmin sovittu puhelimesta huolehtimisesta ja siihen vastaamisesta.
”Monessa perheessä puhutaan myös siitä, miten puhelinta käytetään: mitä saa julkaista ja missä, millaista kieltä netissä ja viesteissä käytetään sekä omien henkilötietojen jakamisesta. Nämä ovat lapsen ja nuoren turvallisen netinkäytön kannalta tärkeitä asioita käydä läpi”, Aavikko toteaa.
Ukrainan sodasta sosiaalisessa mediassa sekä netissä leviävä materiaali on monessa perheessä lisännyt vanhempien huolta nimenomaan siitä, miten ja mihin puhelinta käytetään. Näissä kysymyksissä DNA tekee yhteistyötä vastuullisuuskumppaneiden kanssa. Esimerkiksi DNA:n pitkäaikainen kumppani SOS-Lapsikylä on julkaissut hyvät ohjeet vanhemmille siitä, miten käsitellä esimerkiksi sodasta nousevia tunteita lapsen kanssa.
”Keskustelu lapsen tai nuoren kanssa on paras keino pysyä kartalla siitä, mitä lapsi puhelimella tekee ja millaista materiaalia hän siellä näkee. Paras vaihtoehto on antaa lapsen itse esitellä ja kertoa siitä, mitä hän tekee kännykällä tai millä sivuilla hän käy”, Aavikko vinkkaa.
Valvontaa ja rajoituksia
Mitä nuoremmista lapsista on kyse, sitä enemmän vanhemmat valvovat ja rajoittavat heidän puhelimen käyttöään. Vain kuusi prosenttia 5–12-vuotiaiden vanhemmista ilmoitti, ettei millään tavalla rajoita lapsen puhelimen käyttöä. Vastaava luku teinien vanhempien joukossa oli 26 prosenttia.
”Selkeästi yli 12-vuotiaiden annetaan jo vapaammin käyttää puhelinta ja luotetaan siihen, että he osaavat toimia puhelimen kanssa järkevästi. Ymmärrän, että vanhemmilla on kiusaus lukea varsinkin pienempien lasten käymää viestinvaihtoa, mutta on hyvä muistaa, että viestintäsalaisuus koskee myös lapsia. Vanhemmalla on oltava painava syy, kuten epäilys kiusaamisesta tai epämääräisestä yhteydenotosta, mennä lapsen puhelimelle,” Aavikko muistuttaa.
Pienempien lasten vanhemmista 43 prosenttia vastasi tarkistavansa säännöllisin väliajoin lapsen puhelimesta sen käyttöä, 13–16-vuotiaiden osalta näin teki enää 14 prosenttia. 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista 41 prosenttia ilmoitti käyttävänsä myös puhelimen ominaisuuksia käyttöajan rajoittamiseen, isommilla lapsilla näin teki vajaa viidennes.
Lataa Koululaistutkimusrapotti täältä.
Tutustu DNA:n tietoturva-artikkeleihin ja DNA:n tietoturvaratkaisuihin.
Lisätietoja medialle
Toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy, puh. 044 044 3069, sami.aavikko@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
SOS-Lapsikylä on lapsen oikeuksia edistävä kansainvälinen lastensuojelujärjestö. Tavoitteenamme on, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen kasvaakseen mahdollisuuksiensa mittoihin. Olemme voittoa tavoittelematon lastensuojelun asiantuntija, palveluntuottaja sekä lasten, nuorten ja perheiden auttaja.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Toimi näin, jos epäilet tietojesi vuotaneen käyttämäsi palvelun tietomurrossa – lähes jokaisen palvelun kohdalla riskejä18.6.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Nykyään voi olla vaikea itse vaikuttaa tietomurron uhriksi joutumiseen, sillä tietoja on niin monessa paikassa. DNA:n kuluttajaliiketoiminnan lisäarvopalveluista vastaava Heidi Havastila kertoo mitä asioita kannattaa tehdä, jos epäilee omien tietojensa vuotaneen palvelun tietomurron yhteydessä, miten voi yrittää tunnistaa epäluotettavat palvelut jo ennen tietojen luovuttamista, ja mitä kaikkea rikolliset varastetuilla tiedoilla pystyvät tekemään.
Here's what to do if you suspect your data has been leaked in a data breach – almost every service is at risk18.6.2025 08:25:00 EEST | Press release
These days, it can be difficult to protect yourself against becoming the victim of a data breach, as your data is held in so many places. Heidi Havastila, Head of Value Added Services at DNA Consumer Business, explains what to do if you suspect your personal data has been leaked in a security breach, how to try to identify untrustworthy services before you hand over your data, and what criminals can do with stolen data.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme