Huoltaja-säätiö

Huoltaja-säätiö tiedottaa 15.6.2010: "Pahinta köyhyydessä on se, että se on niin loputonta"

Jaa

"Todellisilla köyhillä ei ole vaihtoehtoja eikä näköpiirissä edes väliaikaista muutosta. Ei toivoa pienituloisuuden päättymisestä, ei lomarahaa kesän kynnyksellä, ei odottamatonta veronpalautusta. Rahalahjaa, perintöä tai edes pientä vippiä ei ole tulossa vanhemmilta, jotka usein ovat aivan yhtä köyhiä itsekin. Jos ei ole turhanpäiväisiä haaveita, minimituloilla toki elää." Ote nimimerkki RT:n kirjoituksesta Älä unta näe, kilpailun 3. sija

Sosiaalitieto-lehden kirjoituskilpailussa sosiaalialan ammattilaisia pyydettiin kirjoittamaan köyhyydestä ja siitä, miten he pystyvät köyhiä auttamaan. Ammattilaisilla tuntuu olevan hyvää tahtoa, mutta tiukat normit, byrokratia ja kiire estävät auttamisen. Ymmärrys asiakkaan tai pikemminkin kanssaihmisen asemasta on syvää.

Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuonna maamme ainoa sosiaalialan riippumaton ammattilehti Sosiaalitieto halusi tuoda keskusteluun mukaan sosiaalialan ammattilaisten äänen. Kirjoituksista välittyy se, että köyhyys on paljon muutakin kuin rahan puutetta: se on myös osattomuutta, toivottomuutta ja usein sukupolvelta toiselle periytyvää.

Kirjoituskilpailun tuomarina toimi tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Kelasta, joka on myös tunnettu köyhyystutkija. Hän on Sosiaalitietoa julkaisevan Huoltaja-säätiön hallituksen jäsen.

"Kirjoitukset avaavat näköaloja köyhyyden kohtaamisen vaikeuteen mutta sisältävät myös toivon pilkahduksia. Sisällön puolesta vertailu oli vaikeaa, koska kaikki kirjoitukset olivat poikkeuksellisen kiinnostavia", Hiilamo toteaa.

"Kuraattoria hän ei halunnut tavata enää koskaan. Vitun ämmä. Ei se mitään ymmärrä. Se on ilmoittanut sossuille lintsauksesta ja muustakin. Ne kutsu vanhemmat keskustelemaan. Mitä vitun keskustelemista tässä on. Ihan pimeetä. Mä en ainakaan mee. Mutsi saa mennä yksin. Ei sen itkemistä jaksa kuunnella. Faija tuskin menee. Ei se ole ennenkään välittänyt. Sitä kiinnostaa vain ryyppääminen. Aikuiset on täysiä paskoja."
Ote Tuula Tannisen kirjoituksesta Nahkatakkinen tyttö, kilpailun 1. sija
Tanninen on työskennellyt sosiaalityöntekijänä, nuorisokodin johtajana ja koulukuraattorina 1970-luvun puolivälistä alkaen. Nyt hän toimii freelance-työnohjaajana.

"Seminaarin power point
kertoo tappioista:
annettu liikaa rahaa köyhille.
Toimeentulotukimenojen kasvukäyrä
päättyy sydämeeni.

Haluan puhaltaa diat henkiin:
menojen pylväs romahtaa
ja köyhät paljastavat kasvonsa.
Toimeentulotuen menot muuttuvat
kaurahiutaleiksi ja tonnikalaksi,
lasten luistimiksi ja välttämättömiksi lääkkeiksi.
Sähköt kytketään uudelleen.
Yksi häätö ja itsemurha estetty."
Ote Riitta Pakarisen runosta Köyhyyttä ajanvarauksella, kilpailun 2. sija
Pakarinen on työskennellyt Heinäveden kunnassa sosiaalityöntekijänä noin 25 vuotta.

"Silmät leimuten hän kertoo, että rahat, jotka hän sai oikeuden määräämänä korvauksena alaikäisenä kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lasketaan hänelle nyt tuloksi toimeentulotukea laskettaessa."
Ote Hillevi Suutalan kirjoituksesta Kun vääryys kertautuu, kunniamaininta
Suutala työskentelee Äänekoskella perhetukikeskuksen johtajana.

Sosiaalitietoa julkaisee riippumaton Huoltaja-säätiö. Lehti alkoi ilmestyä vuonna 1912 nimellä Köyhäinhoitolehti. Nimi muutettiin Huoltajaksi 1919 ja Sosiaaliturvaksi 1976. Keväällä 2009 lehden nimi muutettiin Sosiaalitiedoksi.

Kaikki kilpailuun osallistuneet kirjoitukset löytyvät Sosiaalitiedon verkkosivuilta: www.sosiaalitieto.fi > Kirjoituskilpailut

Lisää tietoa:

Kirjoituskilpailun tuomari,
tutkimusprofessori Heikki Hiilamo, tel. 040 358 7203

Kirjoituskilpailun voittaja
Tuula Tanninen, Turku, tel. 050 5266154

Kirjoituskilpailun 2. sija
Riitta Pakarinen, Heinävesi, tel. 040 522 4995

Kunniamaininta
Hillevi Suutala, Äänekoski, 020 632 2170

Sosiaalitieto,
toimituspäällikkö Lea Suoninen-Erhiö, 050 560 2958

Tietoja julkaisijasta

Huoltaja-säätiö
Huoltaja-säätiö
Toinen linja 14
00530 Helsinki

09 771 2510http://www.huoltaja-saatio.fi