Huoltovarmuus nähtävä vahvemmin osana kokonaisturvallisuutta, painottaa Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuden tavoitteena on, että yhteiskunnan elintärkeät toiminnot pystytään ylläpitämään riittävällä tasolla myös erilaisissa vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa. Viime vuodet ovat osoittaneet, että toimintaympäristö ja turvallisuustilanne voivat muuttua nopeasti ja siksi huoltovarmuuden kehittäminen ei saa loppua tai hidastua. Päinvastoin, meidän on tehtävä enemmän ja entistä paremmin. Lähivuosien huoltovarmuustyössä korostuu poikkeuksellinen maailmantilanne, jonka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.
Yhteenveto: HVK:n terveiset tulevalle hallitukselle
1. Uusien uhkien keskellä huoltovarmuuden taso on määriteltävä uudelleen ja nähtävä huoltovarmuus vahvemmin osana kokonaisturvallisuutta. Kokonaisturvallisuus ja -maanpuolustus edellyttävät siviiliyhteiskunnan toimintojen, mm. kriittisen infrastruktuurin, tehokasta turvaamista, pelkkä sotilaallinen suorituskyky ei riitä. Ukrainan tilanne osoittaa tämän käytännössä. Vain toimiva ja kriisinkestävä yhteiskunta voi taata sotilaallisen suorituskyvyn.
Hallitusohjelmaan: Laaja-alainen vaikuttaminen ja uudet uhat kohdistuvat pitkälti siviiliyhteiskuntaan, sen kriittiseen infrastruktuuriin ja yhteiskunnalliseen resilienssiin. Huoltovarmuuden tasoa nostetaan kokonaisturvallisuuden osatekijänä. HVK:lle annetaan kokonaisvastuu kriittisen siviili-infrastruktuurin suojaamisen koordinaatiosta normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
2. Uhkien kirjo ja määrä on laajentunut, mutta huoltovarmuuden resurssit kapenevat koko ajan. On erittäin tärkeää, että tuleva hallitus turvaa huoltovarmuusrahaston toimintakyvyn, esimerkiksi sen pääomaa vahvistamalla. Lisäksi tulee toteuttaa nopeat ja pysyvät toimenpiteet huoltovarmuusmaksun vuosittaisen kertymän kasvattamiseksi ja maksun trendinomaisen alenemisen mekanismin purkamiseksi.
Hallitusohjelmaan: Huoltovarmuuden rahoitusjärjestelmä ja huoltovarmuusmaksu uudistetaan huoltovarmuustoiminnan rahoituspohjan vahvistamiseksi ja rahaston toimintakyvyn säilyttämiseksi myös uudessa turvallisuustilanteessa.
3. Suomen nykyinen huoltovarmuusmalli ja -toiminta soveltuu erinomaisesti sekä EU:n että Naton tiivistyvän ja laajenevan huoltovarmuus- ja resilienssitoiminnan toimeenpanoon, ja sitä tulee hyödyntää ja kehittää nämä huomioiden
Hallitusohjelmaan: Huoltovarmuuskeskuksen tehtäväksi annetaan toimia EU:n CER-direktiivissä (kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä koskeva direktiivi) kuvattuna kansallisena yhteyspisteenä sekä Naton resilienssitoiminnan kehittäjänä ja kokonaiskuvan ylläpitäjänä.
Lue perustelut HVK:n näkemyksille oheisesta dokumentista tai vieraile verkkosivuillamme www.huoltovarmuuskeskus.fi.
Katsoaksesi videon lähteestä dreambroker.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Huoltovarmuuskeskus on yhdessä verkostonsa kanssa huolehtinut jo 30 vuoden ajan siitä, että yhteiskunta toimii myös kriisi- ja häiriötilanteissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta VäkeväinenViestintäjohtajaHuoltovarmuuskeskus / Viestintä
Puh:0295051117Puh:0407491359riitta.vakevainen@nesa.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki
+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa varmistaa, että yhteiskunnalle kriittisimmät järjestelmät toimivat kaikissa tilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus summaa poikkeuksellisen ajan toimet25.4.2023 14:45:15 EEST | Tiedote
Toimintavuosi 2022 oli Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK) monin tavoin käänteentekevä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti Suomen turvallisuusympäristöä ja heijastui vääjäämättä huoltovarmuuteen.
Varmuusvarastoviljan lisähankinnat on saatu päätökseen27.3.2023 13:25:11 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) päätti joulukuussa kasvattaa oman tilannearvionsa perusteella viljan varmuusvarastoja. Viljaa ostettiin lopulta hieman suunniteltua enemmän ja valtion varmuusvarastossa on nyt noin yhdeksän kuukauden edestä viljaa aiemman kuuden kuukauden sijaan.
Försörjningsberedskapen måste ses tydligare som en del av den övergripande säkerheten, betonar Försörjningsberedskapscentralen23.2.2023 09:51:28 EET | Tiedote
Försörjningsberedskapscentralen (FBC) påminner att Finland parallellt med den militära prestationsförmågan också måste se efter civilsamhällets kristålighet. I sina mål för regeringsprogrammet konstaterar FBC att hoten mot samhället både ökar och blir allt mer varierade samtidigt som resurserna för att bemöta dessa hot minskar. Kraftiga förändringar i verksamhetsmiljön kräver en höjning av försörjningsberedskapens nivå och att stärka finansieringens grunder.
HVK:n selvitys: Suomi ei yksin pysty pandemiarokotetuotantoon22.12.2022 10:02:19 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on kartoittanut yhdessä laajan työryhmän kanssa kansallisen pandemiarokotetuotannon vaihtoehtoja tuleviin pandemioihin varautumisessa. Oma pandemiarokotetuotanto ei ole selvityksen mukaan täysin mahdotonta, mikäli sen tueksi kyetään hankkimaan kansainvälisiä kumppaneita ja merkittävää rahoitusta.
Huoltovarmuuskeskus kasvattaa varmuusvarastoitavan viljan määrää12.12.2022 09:15:19 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) käynnistää viljan lisähankinnan valtion varmuusvarastoihin. Tavoitteena on kasvattaa varmuusvarastoja Suomessa tuotetulla ja elintarvikekäyttöön soveltuvalla kauralla, vehnällä ja ohralla. Hankinnan kokonaismäärä vastaa noin 2,5 kuukauden keskimääräistä elintarvikekäyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme