Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuus nähtävä vahvemmin osana kokonaisturvallisuutta, painottaa Huoltovarmuuskeskus

Jaa
Huoltovarmuuskeskus (HVK) muistuttaa, että Suomen on huolehdittava siviiliyhteiskunnan kriisinkestävyydestä sotilaallisen suorituskyvyn rinnalla. Hallitusohjelmatavoitteissaan HVK toteaa, että yhteiskuntaan kohdistuvat uhkat lisääntyvät ja moninaistuvat samaan aikaan kun resurssit niukkenevat. Voimakas toimintaympäristön muutos edellyttääkin huoltovarmuuden tason nostoa ja rahoituspohjan vahvistamista.

Huoltovarmuuden tavoitteena on, että yhteiskunnan elintärkeät toiminnot pystytään ylläpitämään riittävällä tasolla myös erilaisissa vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa. Viime vuodet ovat osoittaneet, että toimintaympäristö ja turvallisuustilanne voivat muuttua nopeasti ja siksi huoltovarmuuden kehittäminen ei saa loppua tai hidastua. Päinvastoin, meidän on tehtävä enemmän ja entistä paremmin. Lähivuosien huoltovarmuustyössä korostuu poikkeuksellinen maailmantilanne, jonka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Yhteenveto: HVK:n terveiset tulevalle hallitukselle

1. Uusien uhkien keskellä huoltovarmuuden taso on määriteltävä uudelleen ja nähtävä huoltovarmuus vahvemmin osana kokonaisturvallisuutta. Kokonaisturvallisuus ja -maanpuolustus edellyttävät siviiliyhteiskunnan toimintojen, mm. kriittisen infrastruktuurin, tehokasta turvaamista, pelkkä sotilaallinen suorituskyky ei riitä. Ukrainan tilanne osoittaa tämän käytännössä. Vain toimiva ja kriisinkestävä yhteiskunta voi taata sotilaallisen suorituskyvyn.

Hallitusohjelmaan: Laaja-alainen vaikuttaminen ja uudet uhat kohdistuvat pitkälti siviiliyhteiskuntaan, sen kriittiseen infrastruktuuriin ja yhteiskunnalliseen resilienssiin. Huoltovarmuuden tasoa nostetaan kokonaisturvallisuuden osatekijänä. HVK:lle annetaan kokonaisvastuu kriittisen siviili-infrastruktuurin suojaamisen koordinaatiosta normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

2. Uhkien kirjo ja määrä on laajentunut, mutta huoltovarmuuden resurssit kapenevat koko ajan. On erittäin tärkeää, että tuleva hallitus turvaa huoltovarmuusrahaston toimintakyvyn, esimerkiksi sen pääomaa vahvistamalla. Lisäksi tulee toteuttaa nopeat ja pysyvät toimenpiteet huoltovarmuusmaksun vuosittaisen kertymän kasvattamiseksi ja maksun trendinomaisen alenemisen mekanismin purkamiseksi.

Hallitusohjelmaan: Huoltovarmuuden rahoitusjärjestelmä ja huoltovarmuusmaksu uudistetaan huoltovarmuustoiminnan rahoituspohjan vahvistamiseksi ja rahaston toimintakyvyn säilyttämiseksi myös uudessa turvallisuustilanteessa.

3. Suomen nykyinen huoltovarmuusmalli ja -toiminta soveltuu erinomaisesti sekä EU:n että Naton tiivistyvän ja laajenevan huoltovarmuus- ja resilienssitoiminnan toimeenpanoon, ja sitä tulee hyödyntää ja kehittää nämä huomioiden

Hallitusohjelmaan: Huoltovarmuuskeskuksen tehtäväksi annetaan toimia EU:n CER-direktiivissä (kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä koskeva direktiivi) kuvattuna kansallisena yhteyspisteenä sekä Naton resilienssitoiminnan kehittäjänä ja kokonaiskuvan ylläpitäjänä.

Lue perustelut HVK:n näkemyksille oheisesta dokumentista tai vieraile verkkosivuillamme www.huoltovarmuuskeskus.fi.

Katsoaksesi videon lähteestä dreambroker.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Huoltovarmuuskeskus on yhdessä verkostonsa kanssa huolehtinut jo 30 vuoden ajan siitä, että yhteiskunta toimii myös kriisi- ja häiriötilanteissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskus
Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki

+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Historiskt möte i det finsk-svenska försörjningsberedskapssamarbetet23.4.2025 14:37:06 EEST | Pressmeddelande

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har presenterat Finlands försörjningsberedskap och hur den har utvecklats under de senaste åren för Sveriges Näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap. Studieresan, ledd av minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, lyfte fram många aspekter av intresse för det svenska näringslivet. Kronprinsessan Victoria deltog också i besöket, som arrangerades av FBC och det svenska försvarsministeriet den 22–23 april 2025. Regeringen representerades även av försvarsminister Pål Jonson och Daniel Liljeberg, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren. På Hanaholmens finsk-svenska kulturcentrum träffade de svenska gästerna näringsminister Wille Rydman, ansvarig för försörjningsberedskapen, och medlemmar av Finlands Försörjningsberedskapsråd. Råden diskuterade bland annat samarbetsmodellen mellan den offentliga och privata sektorn, som är grundtanken i Finlands försörjningsberedskap. I Sverige har motsvarande samarbete inletts under de senas

Suomen ja Ruotsin huoltovarmuusyhteistyössä historiallinen tapaaminen23.4.2025 14:37:06 EEST | Tiedote

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on esitellyt Ruotsin kokonaispuolustuksen ja kriisivalmiuden Elinkeinoneuvostolle Suomen huoltovarmuutta ja miten sitä on viime vuosina kehitetty. Siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlinin johdolla tehty opintomatka nosti esiin monia ruotsalaista elinkeinoelämää kiinnostavia seikkoja. HVK:n ja Ruotsin puolustusministeriön järjestämään vierailuun 22.–23.4.2025 osallistui myös kruununprinsessa Victoria. Ruotsin hallitusta edustivat myös puolustusministeri Pål Jonson sekä maaseutuministeri Peter Kullgrenin valtiosihteeri Daniel Liljeberg. Hanasaaren suomalais-ruotsalaisessa kulttuurikeskuksessa ruotsalaisvieraat tapasivat huoltovarmuudesta vastaavan elinkeinoministeri Wille Rydmanin ja Suomen Huoltovarmuusneuvoston jäseniä. Neuvostot keskustelivat mm. julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömallista, joka on Suomen huoltovarmuuden perusajatus. Ruotsissa vastaavaa yhteistyötä on käynnistetty viime vuosina. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye