Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuskeskus kasvattaa varmuusvarastoitavan viljan määrää

Jaa
Huoltovarmuuskeskus (HVK) käynnistää viljan lisähankinnan valtion varmuusvarastoihin. Tavoitteena on kasvattaa varmuusvarastoja Suomessa tuotetulla ja elintarvikekäyttöön soveltuvalla kauralla, vehnällä ja ohralla. Hankinnan kokonaismäärä vastaa noin 2,5 kuukauden keskimääräistä elintarvikekäyttöä.

Toimenpiteellä vahvistetaan pitkän aikavälin varautumista haastavassa globaalissa tilanteessa, eikä kyse ole akuutista viljapulasta.

”Huoltovarmuuskeskus vahvistaa viljan varmuusvarastojen lisähankinnalla yhteiskunnan varautumista häiriötilanteisiin muuttuneessa turvallisuustilanteessa, jonka voidaan arvioida jatkuvan haastavana useita vuosia. Vuoden 2021 katovuoden jälkeen tämän vuoden kesäkuussa normaalit Suomen kaupalliset viljavarastot olivat alimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Taustalla oli edellisvuoden kulutusta pienemmäksi jäänyt viljasato ja voimakas viljan vienti. Tällä kasvukaudella sato oli hyvä ja siitä riittää viljaa myös varmuusvarastointiin”, sanoo HVK:n operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki.

Valtioneuvoston päätöksen huoltovarmuuden tavoitteista mukaisesti valtion varmuusvarastoissa pidetään viljaa kotimaisen tarjonnan varmistamiseksi vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalta niin, että maassa käytettävissä oleva määrä vastaa vähintään 6 kuukauden keskimääräistä kulutusta ihmisravinnoksi. Nykyiset varmuusvarastot ovat tasolla, joka vastaa tavoitteen mukaista määrää. Lisähankinnalla viljan varmuusvarastojen kokonaismäärä kasvatetaan noin 8,5 kuukauden normaalikulutusta vastaavaksi määräksi.

Venäjän hyökkäyssota vaikuttanut viljamarkkinoihin

Jo entuudestaan herkkiä kansainvälisiä viljamarkkinoita on horjuttanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Viljaa vievissä maissa kysyntä on kasvanut ja myös Suomessa viennin on ennakoitu pysyvän vahvana. Euroopan komissio on arvioinut, että EU:n viljavarastot voivat kutistua lähes 20 prosenttia vuosien 2022−2023 aikana.

HVK vastaa valtion varmuusvarastojen ylläpitämisestä ja varastojen käyttöönotosta päättää valtioneuvosto. Kotimaisella viljalla on merkittävä rooli niin alku- kuin elintarviketuotannolle. Jos viljaa ei olisi vapailta markkinoilta riittävästi saatavissa, voitaisiin kysyntää kotimaassa täydentää varmuusvarastoja purkamalla.

Keväällä 2022 varmuusvarastoista vapautettiin markkinoille kevätviljojen eli ohran, kauran ja kevätvehnän kylvösiemeniä 8 500 tonnia. Suomessa oli tällöin kylvösiemenistä pulaa edellisen vuoden heikon sadon vuoksi. Tilanne johtui osaltaan poikkeuksellisesta säästä. Varmuusvarastojen käyttöönottamisella turvattiin keväällä siementen riittävä tarjonta ja kevään kylvöt. Etenkin ohran viljelyyn varmuusvarastojen käyttöönotolla oli huomattava vaikutus.

Haastattelupyynnöt: viestintäasiantuntija Mari Mäkinen, p. 029 505 1114, mari.makinen@nesa.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskus
Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki

+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa varmistaa, että yhteiskunnalle kriittisimmät järjestelmät toimivat kaikissa tilanteissa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Försörjningsberedskapen måste ses tydligare som en del av den övergripande säkerheten, betonar Försörjningsberedskapscentralen23.2.2023 09:51:28 EET | Tiedote

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) påminner att Finland parallellt med den militära prestationsförmågan också måste se efter civilsamhällets kristålighet. I sina mål för regeringsprogrammet konstaterar FBC att hoten mot samhället både ökar och blir allt mer varierade samtidigt som resurserna för att bemöta dessa hot minskar. Kraftiga förändringar i verksamhetsmiljön kräver en höjning av försörjningsberedskapens nivå och att stärka finansieringens grunder.

Huoltovarmuus nähtävä vahvemmin osana kokonaisturvallisuutta, painottaa Huoltovarmuuskeskus23.2.2023 09:51:01 EET | Tiedote

Huoltovarmuuskeskus (HVK) muistuttaa, että Suomen on huolehdittava siviiliyhteiskunnan kriisinkestävyydestä sotilaallisen suorituskyvyn rinnalla. Hallitusohjelmatavoitteissaan HVK toteaa, että yhteiskuntaan kohdistuvat uhkat lisääntyvät ja moninaistuvat samaan aikaan kun resurssit niukkenevat. Voimakas toimintaympäristön muutos edellyttääkin huoltovarmuuden tason nostoa ja rahoituspohjan vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme