Huomioi pölyttäjät kevättöissä pellolla, pihassa ja puutarhassa
Pölyttäjähyönteisistä on konkreettista hyötyä niin ammattiviljelijälle kuin kotipuutarhurillekin, joten niistä kannattaa pitää huolta.
Maataloudessa pölyttäjien hyvinvointia voidaan tukea ja edistää monin tavoin. Runsaskukkaiset niityt, avo-ojien ja peltoteiden pientareet sekä metsien reunavyöhykkeet tarjoavat pölyttäjille ravintoa ja elintilaa. Pienilläkin toimilla, kuten kivikasojen, puusaarekkeiden tai vaikkapa puisten latojen ja aidanseipäiden säästämisellä, voi olla suuri merkitys. Myös maatilan pihapiirin tarjoamia mahdollisuuksia kannattaa pohtia.
Ottamalla viljelykiertoon kukkivia viljelykasveja tarjotaan samalla pölyttäjille ravintoa eli mettä ja siitepölyä. Esimerkiksi härkäpapu, kumina, tattari, apilat, mansikka, omena, puutarhavadelma, herukat ja pensasmustikka ovat pölyttäjille mieleisiä viljelykasveja. Lisäksi pölyttäjät hyötyvät erilaisista kukkivista maisemakasveista, jotka tuovat peltomaisemaan monimuotoisuutta ja ilahduttavat lähiympäristön asukkaita. Pölyttäjät tarvitsevat kukkia varhaisesta keväästä pitkälle alkusyksyyn.
– Myös öljykasvien eli rypsin ja rapsin viljely on hyvä esimerkki molemminpuolisesta hyödystä. Öljykasvien hintataso on nyt korkealla, mikä kannattaa hyödyntää, ja näistä kasveista pitävät myös pölyttäjät, MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen vinkkaa.
Onnistunut pölytys kasvattaa satoa ja parantaa tuotteiden laatua. Peltokasveilla hyvä pölytys takaa siementen tasaisen tuleentumisen, kun taas puutarhakasveilla marjojen ja hedelmien muoto paranee. Jopa 80 prosenttia rypsin sadosta riippuu hyönteispölytyksen onnistumisesta ja rapsillakin luku on 10 prosentin luokkaa.
Maatalouden kannalta tarpeellista pölytystä on mahdollista tehostaa mehiläistarhaajilta saatavilla pölytyspalveluilla. Pölytys.fi-sivustolta löytyy lisätietoa siitä, mitä viljelijän ja tarhaajan tulee yhteistyössä huomioida. Sivustolta löytyy myös kartta palvelua tarjoavista tarhaajista ja runsaasti lisämateriaaleja aiheesta.
– Tarhamehiläispesien etuna on niiden suuri yksilömäärä, sillä pesässä on parhaimmillaan kymmeniä tuhansia työläisiä. Pesiä voidaan myös siirtää viljelykasvien kukinnan mukaan. Erilaiset pölyttäjähyönteiset täydentävät toistensa työtä, painottaa SML:n tutkimusasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.
MTK ja SML muistuttavat, että viljelijöiden ja mehiläistarhaajien lisäksi myös muiden on mahdollista parantaa pölyttäjien elinoloja yksinkertaisilla toimilla. Pihalle ja puutarhaan voi valita pölyttäjäystävällisiä kasveja ja tontillaan voi toteuttaa hallittua hoitamattomuutta. Annetaan siis pajupuskien olla, kukkien kukkia ja pihanurmikon apiloiden kasvaa!
Lisätietoja:
Mika Virtanen, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, 0400 544 728
Eeva-Liisa Korpela, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML, 040 506 3202
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme