Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Huomiota lasten lihavuuteen

Jaa

Lasten lihavuuden alueellinen hoitoketju ja hoitokäytännöt Pohjois-Pohjanmaalla on päivitetty, jotta ylipainoisuuden kehitys saadaan pysäytettyä.

Kuva OYS valokuvaus
Kuva OYS valokuvaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinLapset 2019 -tutkimuksen mukaan lasten ylipainoisuus ja lihavuus ovat yleisiä. Vuonna 2019 vähintään ylipainoisia oli 27 prosenttia 2–16-vuotiaista pojista ja 17 prosenttia tytöistä.

Pohjois-Pohjanmaalta lasten ylipainosta ja lihavuudesta on käytettävissä tietoa 18 kunnasta. Pojilla ylipaino on yleisempää kuin tytöillä. Seitsemässä Pohjois-Pohjanmaan kunnassa 2-6 -vuotiailla pojilla ylipainoa ja lihavuutta on enemmän kuin maassa keskimäärin ja kuudessa kunnassa ylipaino ja lihavuus on yleisempää 2-6 -vuotiailla tytöillä kuin Suomessa keskimäärin.

Vanhempien lasten kohdalla ylipainon ja lihavuuden yleisyys vastaa pääpiirteittäin suomalaista keskitasoa.

Lasten lihavuuden hoitoon tartuttiin Pohjois-Pohjanmaalla: Alueellinen hoitoketju on päivitetty kokonaisuudessaan. Hoitoketjun sisällössä on huomioitu vuonna 2020 julkaistu Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) käypä hoito -suositus sekä PPSHP:n lasten lihavuuden hoidon toimintakäytännöt.

Hoitoketju löytyy terveysportista.  Se sopii toimintaohjeeksi lasten lihavuuden hoidon yhteistyössä ja malliksi paikallisen hoitoketjun laatimiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Kiljunen, PPSHP:n lasten lihavuuden hoitoketjutyöryhmän puheenjohtaja vesa.kiljunen@ppshp.fi

Kuvat

Kuva OYS valokuvaus
Kuva OYS valokuvaus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme