Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä merkittäviä alueellisia eroja – Etelä-Savo hienosti maakuntien kärjessä

Jaa

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta siirron on tehnyt vasta reilu kahdeksan prosenttia taloyhtiöistä. Uuteen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen on toistaiseksi ollut siis varsin verkkaista.

Huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä on ollut huomattavia alueellisia eroja. Tällä hetkellä aktiivisimmat taloyhtiöt löytyvät Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta, joissa huoneistotietojärjestelmään siirtyneitä taloyhtiöitä on suhteessa jopa kolme kertaa enemmän kuin perää pitävissä Satakunnassa tai Keski-Pohjanmaalla.

Alla olevasta listauksesta voit tarkistaa maakuntakohtaisen tilanteen marraskuulta 2022.

Maakunnat                         Yhtiötä yhteensä                siirtoprosentti

Etelä-Savo                         2429                                   17,4

Etelä-Karjala                      2099                                   13,7

Varsinais-Suomi                 7184                                   12,5

Pohjanmaa                         2458                                   11,1

Keski-Suomi                       4323                                   10,6

Etelä-Pohjanmaa               2980                                   10,3

Lappi                                  2639                                   9,5

Uusimaa                             31845                                 9,3

Pirkanmaa                          7555                                   8,1

Ahvenanmaa                      459                                     7,8

Kainuu                                1065                                   7,1

Pohjois-Pohjanmaa            5367                                   6,7

Päijät-Häme                       3082                                   6,3

Kymenlaakso                     2714                                   6,2

Kanta-Häme                       3058                                   6,1

Pohjois-Karjala                   2272                                   6,0

Pohjois-Savo                      3680                                   5,3

Satakunta                           3496                                   4,2

Keski-Pohjanmaa               899                                     4,1                                                        

Keskiarvo siirtoprosentista on 8,6

Miten Etelä-Savo varmistaa kärkisijansa?

Taloyhtiöiden määrä maakunnittain vaihtelee. Uudellamaalla on yli 30 000 taloyhtiötä, kun taas Etelä-Savossa taloyhtiöitä on reilu 2000. Pienempi maakunta voi saada kaikki yhtiöt huoneistotietojärjestelmään vaikka vielä tämän vuoden puolella, jos vain tahtoa riittää.

- Avainasemassa ovat pienet asunto-osakeyhtiöt, jotka voivat siirtää taloyhtiönsä osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään omatoimisesti vaikka heti, kunhan siirtymisestä päätetään ensin taloyhtiön hallituksen kokouksessa, toteaa Maanmittauslaitoksen asiantuntija Suvi Väärälä.

Kaikkiaan Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joita siirto koskee. Tällä hetkellä 8 000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaa nyt taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti – tukea ja apua saa sekä puhelimitse että verkon kautta.

Jos taloyhtiö hoitaa isännöinnin omatoimisesti, taloyhtiön edustaja voi siirtää osakeluettelon Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelussa, missä on valmiiksi pohjatietoina taloyhtiön siirrettävät tiedot. Jos yhtiö on ammattimaisen isännöinnin piirissä, isännöintitoimisto hoitaa osakeluetteloiden siirrot oman aikataulunsa mukaisesti.

Näin taloyhtiö välttää myöhästymismaksun

Taloyhtiö voi siirtää osakeluettelonsa maksutta huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen osakeluettelon siirroista aletaan periä maksu. Maksun suuruus ja maksun määräytymisen perusteet eivät ole vielä selvillä.

Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Nosta osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen.

Asuinhuoneiston eli asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiösi hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin aiomme siirtää taloyhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään.

Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonan suomalaisen on rekisteröitävä oma omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäinen omistaja ei voi tehdä mitään ennen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Osakkeenomistajilla ei ole kiire, sillä aikaa rekisteröinnille on 10 vuotta, paitsi asuntokaupan yhteydessä, jolloin uuden osakkaan on haettava omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa.

Isännöitsijä: Ota yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota otetaanko osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään seuraavan taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempi aikataulu siirron tekemiselle.

Tukea osakeluettelon siirtoon

Taloyhtiö voi tehdä siirron helposti ja ilmaiseksi verkko-osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta.

- Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144 
Verkkolomake

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Nyt voit itse seurata huoneistotietojärjestelmään siirtymistä23.1.2023 07:31:37 EET | Tiedote

Haluatko seurata, miten uusi suomalainen asumisen omistuksen perusrekisteri, huoneistotietojärjestelmä, täyttyy taloyhtiöiden osakeluetteloista? Rekisteri kattaa jo yli 80 % asunto-osakeyhtiöistä Ranualla ja Tervolassa, mutta kymmenissä kunnissa heräillään taloyhtiöiden lakisääteiseen velvollisuuteen hitaasti. Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme