HUS

HUS ja Helsingin yliopisto saivat merkittävän apurahan rintasyöpään kehitetyn uuden hoitomuodon testaamiseen

Jaa
1,5 miljoonan euron apurahan avulla aloitetaan uuden Suomessa kehitetyn hoitomuodon testaaminen levinneeseen rintasyöpään sairastuneilla potilailla.

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 1,5 miljoonan euron apurahan HUSin Syöpäkeskukselle ja Helsingin yliopiston lääketieteelliselle tiedekunnalle. Apurahan avulla voidaan aloittaa uuden Suomessa kehitetyn rintasyövän hoitomuodon testaaminen levinneeseen rintasyöpään sairastuneilla potilailla.

Tutkijalähtöisessä varhaisen vaiheen VeMA-tutkimuksessa potilaat valitaan tutkimukseen MYC-syöpägeenin korkean ilmentymisen perusteella. Tutkimuksessa testataan kahden täsmälääkkeen ja immuuniterapian yhdistelmähoitoa, jossa on tarkoituksena löytää aluksi sopiva annostus ja täsmällisesti hoidon tehoa ennustavia biomerkkiaineita.

VeMa-tutkimuksen taustalla oleva biologinen idea ja testattava hoitoprotokolla ovat syntyneet Meilahden kampuksella pitkän yhteistyön tuloksena. Tutkimuksen kliinisestä toteutuksesta vastaa Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, dosentti Johanna Mattson.

”Tämä on loistava esimerkki kotimaisesta translationaalisesta tutkimuksesta, mikä tarkoittaa soluilla ja koe-eläimillä tehtävän tutkimuksen tulosten jalostamista uusiksi hoitomuodoiksi ja lopulta hoitomuodon testaamista syöpäpotilailla. Tässä vaiheessa emme tietenkään vielä tiedä kuinka hyvin hoito toimii, mutta odotukset ovat toki korkealla”, kertoo Mattson.        

VeMA-tutkimuksessa testattavan hoitomuodon taustalla oleva biologinen idea syntyi dosentti Juha Klefströmin tutkimusryhmän tuloksista. Klefström toimii Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusjohtajana.

”VeMA-tutkimus on laadukasta suomalaista käsityötä, joka perustuu vahvaan prekliiniseen näyttöön ja huolelliseen hoitokonseptin suunnitteluun yhdessä Syöpäkeskuksen kanssa. Noin puolessa rintasyöpätapauksista MYC-syöpägeeni on ottanut syöpäsolujen jakaantumiskoneiston hallintaansa, mikä myöskin altistaa syöpäsolut apoptoottiselle solukuolemalle eli solujen itsemurhalle. Tietyt lääkkeet näyttävät moninkertaistavan MYC-geenin kautta välittyvää syöpäsolujen tuhoutumista. Nyt testaamme ensimmäistä kertaa tätä hoitoideaa syöpäpotilaiden hoidossa”, sanoo Klefström.

Tavallisesti lääketeollisuus suunnittelee ja rahoittaa lääketutkimukset. Tutkijalähtöisissä tutkimuksissa tutkimusryhmä pääsee itse suunnittelemaan tutkimuksen, ja suurin haaste on löytää rahoitus.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tuen ansiosta VeMA-hoitotutkimus pystytään nyt käynnistämään suunnitellusti. Lääkeyritykset lahjoittavat tutkimuksen tarvitsemat kolme lääkeainetta VeMA-tutkimuspotilaiden hoitoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Klefström, tutkimusjohtaja, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
Puh.+358 44 377 3876
Sähköposti: juha.klefstrom@helsinki.fi


Johanna Mattson, johtava ylilääkäri, HUS Syöpäkeskus
Puh. + 358 50 427 9165
Sähköposti: johanna.mattson@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye