HUS

HUS laboratorier fungerar huvudsakligen med tidsbokning − boka tid på webben

Dela

HUS Diagnostikcentrum erbjuder i allt större utsträckning sina laboratoriekunder tider vid alla provtagningsställen. Det är endast sällan nödvändigt att fasta före provtagningen, så tider kan bokas också för kvällen.

Enligt HUS Diagnostikcentrums enkät till laboratoriekunder vill 70 % komma till provtagning med tidsbokning och 30 % med könummer.

”Därför ökar vi tidsbokningens verksamhet vid provtagningen så att den motsvarar detta förhållande. Detta minskar samtidigt överbelastningen av laboratorier på morgonen och gör servicen för brådskande fall och jourkunder smidigare”, berättar överskötare Tuija Ohranen.

Man kan boka tid på webben till ett lämpligt laboratorium. Tidsbokningen kan också göras per telefon. Brådskande provtagning fungerar fortfarande med könummer.

”Överbelastning på morgonen kan undvikas genom att reservera tider för kvällar och eftermiddagar. Största delen av undersökningarna kräver varken morgonbesök eller fasta. Innan du bokar tid, ska det alltid finnas en remiss från en läkare för laboratorieundersökningar”, råder Ohranen.

Eftersom en del laboratorier fungerar endast med tidsbokning lönar det sig för dem som kommer med könummer att utöver öppettiderna kontrollera möjligheten att köa på HUS webbplats.
 
Fasta behövs inte längre för att undersöka blodets fetthalt

En annan ändring som redan pågår i provtagningen gäller behovet av fasta.
 
”Endast ett tjugotal laboratorieundersökningar av ett par tusen kräver fasta. Man ska vara utan att äta och dricka bara före fasteblodsocker- eller några andra ovanligare undersökningar”, säger överläkare, professor i klinisk kemi Kari Pulkki.
 
Anvisningar om fasta och referensvärden gällande laboratorieundersökningar kan kontrolleras i God medicinsk praxis -rekommendationerna. Kunskapen om nya metoder för blodfettsundersökningar har ännu inte nått alla läkare.
 
”För närvarande kommer cirka 70 % av patienter med remiss för lipidundersökning på undersökning utan att fasta. Målet är att 95 % av de som kommer inte ska fasta”, säger Pulkki.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Kontakter

Tuija Ohranen, överskötare
HUS Diagnostikcentrum
050 428 4146
tuija.ohranen@hus.fi

Kari Pulkki, överläkare, professor
HUS Diagnostikcentrum
040 144 8676
kari.pulkki@hus.fi

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote

Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum