HUS

HUS lisää joustavuutta ostolääkäreiden päivystyspalveluissa

Jaa

HUS Logistiikka kilpailutti yleislääketieteen päivystyspalvelut uudella hankintamenettelyllä; dynaamisella toimittajarekisterillä. Sen toteutuksessa hyödynnettiin hankintalain tarjoamaa liikkumavaraa sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksissa.

HUS käyttää yhteispäivystyksissä oman henkilökunnan lisäksi jonkin verran myös vuokralääkäreitä. Siten varmistetaan yhteispäivystysten lääkärityövoiman riittävyys kaikissa tilanteissa. Näitä yleislääketieteen päivystyspalveluja hankitaan HUSin alueella Jorvin ja Uuden lastensairaalan lastenpäivystyksiin sekä Meilahden, Malmin ja Lohjan sairaanhoitoalueen yhteispäivystyksiin, yhteensä 18 lääkärin verran. Hankinnan arvo on hieman alle 4,5 miljoonaa euroa vuodessa.

HUSin yhteishankintayksikkö HUS Logistiikka kilpailutti loppuvuodesta 2020 yleislääketieteen päivystyspalvelut uudella, innovatiivisella hankintamenettelyllä; dynaamisella toimittajarekisterillä.

Toisin kuin perinteisissä hankintamenettelyissä, dynaamiseen toimittajarekisteriin on mahdollista hakeutua koko rekisterin keston ajan kaksi kertaa vuodessa. Näin alalle tulevat uudet palveluntuottajatkin voivat hakeutua hankintamenettelyn piiriin, ja kilpailua pystytään käymään tehokkaasti koko hankintamenettelyn keston ajan.

Hankintalaki tarjoaa joustavammat mahdollisuudet sote-palveluiden hankintaan

Nyt kilpailutettu dynaaminen toimittajarekisteri on voimassa vuoden 2025 loppuun.

Sen lisäksi, että uudet palveluntuottajat voivat hakea mukaan rekisteriin kahdesti vuodessa, myös jo mukana olevat tahot voivat samaan aikaan muuttaa rekisteriin ilmoittamansa palvelun hintaa tai henkilöstöresursointia. Tämän vuoksi palveluntuottajien keskinäinen etusijajärjestys voi muuttua.

”Dynaamisen toimittajarekisterin keskeisiä periaatteita ovat kilpailun lisääminen ja markkinoiden tehokas hyödyntäminen”, kertoo HUSin hankintajohtaja Timo Martelius ja jatkaa:

”Sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnoissa julkisella hankintayksiköllä on laaja harkintavalta hankintamenettelyn valinnassa. Näin hankintalaki antaa mahdollisuuden joustavampiin menettelyihin niissä hankinnoissa, joilla on suurta merkitystä asiakkaan kannalta.”

Vaihtoehtoina etusijajärjestyksen hyödyntäminen ja minikilpailutus

Nyt kilpailutetussa HUSin yleislääketieteen päivystyspalveluiden toimittajarekisterissä on kaksi osaa: pääkaupunkiseutu ja muu Uusimaa. Palveluntuottajan on mahdollista hakeutua kummallekin osa-alueelle joko yhdessä tai erikseen.

Perustamisvaiheessa sekä pääkaupunkiseudulle että muulle Uudellemaalle muodostettiin palveluntuottajien keskinäinen etusijajärjestys, jota HUSin yksiköt voivat hyödyntää oman tarpeensa mukaan. Etusijajärjestyksen lisäksi HUSilla on aina mahdollisuus järjestää minikilpailutus kaikkien osa-alueelle hyväksyttyjen palveluntuottajien kesken.

”Näkisin, että päivystyspalveluiden pääasiallinen hankintamuoto tuleekin olemaan minikilpailutusten hyödyntäminen”, Martelius ennakoi.

HUS pyrkii jatkossakin käyttämään sellaisia hankintamenettelyjä, jotka ovat kaikille osapuolille joustavia ja jotka kannustavat jatkuvaan hinta- ja laatukilpailuun.

Lisätietoja:
Hankintajohtaja Timo Martelius, HUS
050 410 2014

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme