HUS

HUS vähentää kiireetöntä hoitoa

Jaa

Koronaviruspotilaiden määrä HUSin teho- ja vuodeosastoilla on lisääntynyt viime viikkoina. Kiireetöntä hoitoa joudutaan vähentämään lähipäivinä, jotta voidaan varmistaa riittävä määrä henkilökuntaa koronaviruspotilaille ja muille kiireellistä hoitoa tarvitseville.

HUSissa on tällä hetkellä koronavirustartunnan vuoksi vuodeosastolla 45 potilasta ja tehohoidossa 17 potilasta. Nyt käytössä olevat tehohoitopaikat ovat täyttymässä, ja tämän vuoksi on tarpeen järjestää lisäpaikkoja.

Koronaviruspotilaiden tehohoidon turvaamiseksi Kirurgiseen sairaalaan avataan ensi viikolla uudelleen 10-paikkainen teho-osasto koronaviruspotilaille. Kirurgiseen sairaalaan avattiin huhtikuussa teho- ja vuodeosastopaikkoja koronaviruspotilaille. Koronaviruspotilaiden vuodeosastohoito on jatkunut Kirurgisessa sairaalassa koko ajan, mutta teho-osasto suljettiin vähäisten potilasmäärien vuoksi loppukesällä.

HUSissa on ollut jo epidemian alusta lähtien suunnitelmat koronaviruspotilaiden hoitopaikkojen järjestämiseksi tarvetta vastaavaksi. Suunnitelmia on päivitetty säännöllisesti ja niissä on huomioitu tilat, laitteet ja henkilöstö. ”Näistä henkilöstön riittävyys on kriittisin tekijä. Tavoitteenamme on, että henkilöstösiirrot koronaviruspotilaiden hoitoon tehdään tasapuolisesti eri toiminnoista ja siten vaikutukset eri erikoisaloihin ja yksiköihin ovat niin vähäiset kuin mahdollista”, sanoo HYKS-sairaanhoitoalueen johtava ylihoitaja Marja Renholm.

Koronaviruspotilaiden hoidon lisäksi HUSissa turvataan muiden kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoito sekä valtakunnalliset vastuut, kuten elinsiirrot. Näiden turvaamiseksi HUSista siirretään kuluvalla viikolla muutama koronaviruspotilas Turun ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin tehohoitoon. ”Siirrettävät potilaat valitaan huolellisesti ja heidät kuljetetaan ambulanssilla”, kertoo toimialajohtaja Ville Pettilä.

Siirrettävien toimenpiteiden ja hoitojaksojen määrä ei ole tiedossa. Tavoitteena on vähentää kiireetöntä hoitoa vain sen verran kuin on välttämätöntä. ”Kiireettömän hoidon vähentäminen on todella ikävää tilanteessa, jossa potilaiden odotusajat pitenivät jo keväällä epidemian ensimmäisen aallon aikana. Toivottavasti nyt tehdyt rajoitukset ja suositukset kääntävät tartuntojen määrän ja sitä kautta myös koronaviruspotilaiden määrän laskuun ja voimme vuoden alussa päästä taas lähemmäksi normaalitoimintaa”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Potilaisiin ollaan yhteydessä

Potilaisiin, joiden ajanvaraukseen tulee muutoksia, ollaan yhteydessä HUSista puhelimitse tai kirjeitse. Toivottavaa on, että ihmiset vastaavat myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme