HUS

HUSille merkittävä EU-rahoitus koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimushankkeelle

Jaa

HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan johtama konsortio sai 6,55 miljoonan euron EU-rahoituksen koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimukselle. Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden taustalla olevia mekanismeja.

Hankkeessa tutkitaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä. Neljä vuotta kestävän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää niin HUSin potilaiden hoidossa kuin kansainvälisestikin. Kuva: Mostphotos.
Hankkeessa tutkitaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä. Neljä vuotta kestävän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää niin HUSin potilaiden hoidossa kuin kansainvälisestikin. Kuva: Mostphotos.

Koska koronavirusinfektion jälkeisistä pitkäaikaisoireista kärsivien potilaiden määrä näyttää maailmanlaajuisesti kasvavan, oireiden jatkumisen taustalla olevat mekanismit on tunnistettava potilaiden hoidon mahdollistamiseksi. HUSin 6,55 miljoonan euron EU-rahoituksen saaneessa tutkimushankkeessa pyritään ymmärtämään näiden oireiden mekanismeja. EU:n myöntämän rahoituksen lisäksi Sveitsin valtio rahoittaa hanketta 1,66 miljoonalla eurolla.

Euroopan unionin Horizon Europe -rahoituksen hakemuksen valmisteluun osallistuivat HUSista osastonylilääkäri Mari Kanerva, Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ylilääkäri Helena Liira sekä Suzan Ikävalko, joka vastaa HUSissa EU-hankkeiden valmisteluista ja koordinoinnista. Innovaatiokonsulttiyritys Spinverse fasilitoi projektin valmistelua. Hanke käynnistyy kesäkuussa 2022.

“HUSin Long COVID -tutkimuskonsortiossa on yhteistyökumppaneina Helsingin yliopisto, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM sekä tutkimusryhmiä Sveitsistä, Hollannista, Saksasta, Virosta ja Italiasta. EU-rahoituksen myötä konsortio saa hyvät mahdollisuudet tutkia lisää koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä. Neljä vuotta kestävän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää niin HUSin potilaiden hoidossa kuin kansainvälisestikin”, osastonylilääkäri Mari Kanerva kertoo.

Potilas hyötyy suoraan sairauden syiden ja hoitokeinojen tutkimuksesta

Pitkäaikaisoireiden mekanismia selvitetään HUSin Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla kohortti- ja rekisteritutkimusten, mekanististen tutkimusten sekä long covid -potilaiden interventio- ja seurantatutkimusten avulla. Tutkimuksessa hyödynnetään omiikka-teknologiaa, jonka avulla tunnistetaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden kehitykseen johtavat altistavat tekijät ja biomarkkerit.

“On innostavaa, että meillä on tässä hankkeessa mahdollisuus samaan aikaan tutkia pitkäaikaisoireiden syitä ja hoitokeinoja. Ymmärryksemme tästä sairaudesta kehittyy vauhdilla, mikä hyödyttää suoraan potilaita”, Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ylilääkäri Helena Liirakertoo.

Tutkimuksessa on mukana saksalainen tekoälyyn ja koneoppimiseen erikoistunut yhtiö, jonka menetelmiä hyödynnetään monipuolisen aineiston tulkinnassa. On mahdollista, että tutkimuksessa syntyy uusia innovaatioita myös tulevien pandemioiden jälkioireiden hallintaan.

EU-rahoituksen saaminen edellyttää panostusta kansalliseen tutkimusrahoitukseen

Konsortiohakemuksen valmistelu on pitkä ja työläs vaihe, joka jo itsessään hyödyttää rahoitusta hakevaa tutkijaverkostoa sekä tutkimusta. Hakemusta valmistelee ydintiimi, jossa on projektipäällikkö, yksi tai useampi tutkijalääkäri sekä usein myös henkilöitä IT- ja kehittämisyksiköistä.

”Olen iloinen, että HUSin investoinnit tutkimus- ja kehittämistoiminnan edellytyksiin näkyvät nyt onnistumisina EU:n terveysalan tutkimus- ja innovaatiohankeohjelmien rahoitushauissa”, HUSin EU-rahoituksen päällikkö Suzan Ikävalko sanoo.

HUS kilpailee EU-rahoituksesta muiden eurooppalaisten konsortioiden kanssa. Saadakseen EU-rahoitusta on hankkeella oltava jo perusta tehtynä kansallisella rahoituksella, esimerkiksi valtion tutkimusrahalla.

Long covidia tutkivan konsortion muodostavat: HUS Helsingin yliopistollinen sairaala (Suomi), Helsingin yliopisto (Suomi) University Medical Centre Groningen (Alankomaat), University Hospital Basel (Sveitsi), Protobios Ou (Viro), Lipotype GmbH (Saksa), University of Zurich (Sveitsi), Nuromedia GmbH (Saksa), NEC Laboratories Europe GmbH (Saksa), Chino SRLS (Italia), Steinbeis 2i GmbH (Saksa), Spinverse Oy (Suomi).

Lisätietoja:

Mari Kanerva, osastonylilääkäri, HUS
040 583 5103
mari.kanerva@hus.fi

Helena Liira, ylilääkäri, HUS
050 513 0448
helena.liira@hus.fi

Avainsanat

Kuvat

Hankkeessa tutkitaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä. Neljä vuotta kestävän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää niin HUSin potilaiden hoidossa kuin kansainvälisestikin. Kuva: Mostphotos.
Hankkeessa tutkitaan koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä. Neljä vuotta kestävän hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää niin HUSin potilaiden hoidossa kuin kansainvälisestikin. Kuva: Mostphotos.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote

Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme