HUS

HUSin hallituksen kannanotto: HUS-alueen erikoissairaanhoitoa ja Suomen johtavaa yliopistosairaalaa ei saa rikkoa, HUSin järjestämisvastuu kirjattava lakiin

Jaa

HUS on toimiva kokonaisuus, jolla turvataan Uudenmaan asukkaiden yhdenvertaiset erikoissairaanhoidon palvelut, alueellinen valmius ja ensihoito sekä koko Suomen vaativin erityistason sairaanhoito.

Sote-toimintoja kehitettäessä on tärkeää varmistaa erikoissairaanhoidon ja sen erityistason toimivuus sekä muiden hyvinvointia edistävien palvelujen paikallinen yhteensovittaminen. Perustason palvelujen vahvistaminen on välttämätöntä palvelujärjestelmän kestävyyden kannalta.

HUS katsoo, että sote-uudistuksen tulee parantaa potilaiden hoitokokonaisuuksien järjestämismahdollisuuksia ja palvelujärjestelmän kustannusvaikuttavuutta. Uudistus ei saa vaarantaa potilaiden hoidon laatua, saatavuutta tai turvallisuutta.

Erikoissairaanhoidon keskittäminen turvaa laadun

Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä jakautuu kolmeen tasoon. Kunnat vastaavat perusterveydenhuollon järjestämisestä. Erikoissairaanhoidon järjestämiseksi kunta on velvollinen kuulumaan alueensa sairaanhoitopiiriin.

Erikoissairaanhoito jakautuu keskussairaala- ja yliopistosairaalatasoiseen hoitoon. HUS vastaa näiden palvelujen lisäksi valtakunnallisesti kaikkein vaativimman erityistason palveluista, kuten elinsiirroista ja lasten harvinaisten sairauksien hoidosta. Suomen erikoislääkäreistä lähes puolet koulutetaan HUSin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Yhteistyön tuloksena valmistuu vuosittain yli kaksituhatta tieteellistä julkaisua ja 150 väitöskirjaa.

HUS on kaksikymmenvuotisen toimintansa aikana osoittanut erikoissairaanhoidon keskittämisen taloudelliset ja laadulliset hyödyt. Tämän on mahdollistanut erityisesti alueen suuri väestömäärä. Toiminnan kehittyessä kunnat ovat enenevästi siirtäneet sairaanhoitoon ja tukipalveluihin liittyviä tehtäviään HUSille varmistaakseen toiminnan laadun ja kustannustehokkuuden.

HUS syntyi, kun Uudenmaan ja Helsingin liian pienet väestömäärät eivät mahdollistaneet riittävän tehokasta toimintaa. Paluuta hajautettuun erikoissairaanhoidon vastuujakoon ei tule toteuttaa – se olisi tuhoisaa niin potilaiden kuin talouden hallinnan kannalta.

Uudenmaan erillisratkaisussa tulee säilyttää erikoissairaanhoidon keskitettyjä palveluja koskevat vastuut vähintään nykyistä vastaavalla tasolla. Järjestämisvastuun säilyminen pääosin yhdellä taholla on tärkeää erityisesti kahdesta syystä:

Se turvaa perustuslain mukaiset yhdenvertaiset erikoissairaanhoidon palvelut Uudenmaan sisällä sekä mahdollistaa kustannustehokkaan toiminnan.

Tämän varmistamiseksi HUSilla tulee olla lakiin perustuva erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu Uudenmaan alueella sekä lakiin perustuvat erityisvelvoitteet koko maata koskien mukaan lukien koulutus- ja tutkimustoiminta.


Kuvat

Kuva osoittaa, että HUS on pystynyt toteuttamaan suuruuden ekonomiaa ja osaltaan edistämään suotuisaa taloudellista kehitystä Uudellamaalla.
Kuva osoittaa, että HUS on pystynyt toteuttamaan suuruuden ekonomiaa ja osaltaan edistämään suotuisaa taloudellista kehitystä Uudellamaalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme