HUS

HUSin Juuri julkaistu -tutkimusuutisia on julkaistu jo neljän vuoden ajan

Jaa
Noin kolmen viikon välein ilmestyvä uutissarja näyttää yliopistosairaalassa tehtävän tieteellisen tutkimuksen koko skaalan ja osoittaa, miten nykyaikaisilla tutkimusmenetelmillä saadaan nopeastikin potilasta ja koko yhteiskuntaa hyödyttäviä käytäntöjä.
HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta
HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta

HUS on julkaissut yli neljän vuoden ajan Juuri julkaistu -uutissarjaa, jossa tiedotetaan lääketieteellisistä tutkimuksista kaikilta erikoisaloilta.

”Tutkimusuutissarjassamme olemme halunneet kertoa yleistajuisesti HUSin monipuolisesta ja korkeatasoisesta tutkimuksesta ja tuoda sen tuloksia lähemmäksi ihmisten arkea,” sanoo HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Uutisoitavat tutkimukset valitseva Pitkäranta halusi juhlistaa neljän vuoden taivalta erikoiskoosteella Juuri julkaistu -sarjan jutuista. Koosteeseen on poimittu 11 päivitettyä artikkelia. Niissä kerrotaan, mikä vaikutus tutkimuksilla on ollut sekä kurkistetaan tutkijan uraan.

Mukana julkaisussa on tutkimuksia neurokirurgian, endokrinologian, naistentautien ja synnytysten, lasten ja nuorten sairauksien, gastroenterologian, iho- ja allergiasairauksien ja psykiatrian aloilta. Julkaisuun valittujen tutkimusten aiheita ovat esimerkiksi tekoälyn käyttäminen aivovammasta selviytymisen ennustamisessa, ehkäisyn vaikutus aborttien määrään, lihavuuden hoito, itsemurhien ehkäisy sekä lasten sydän- ja verisuonitaudit.

”Lääketieteelliset tutkimusmenetelmät ovat suuressa murroksessa. HUS ja Helsingin yliopisto ovat rakentaneet tutkimukselle uutta infrastruktuuria, johon kuuluvat muun muassa biopankit, tietoallas, potilasrekistereiden tehokas käyttö ja tekoäly”, kertoo Pitkäranta.

Hän muistuttaa, että tutkimustyö synnyttää asiantuntijuutta, uutta tietoa ja innovaatioita sekä auttaa kehittämään potilaiden hoitoa mahdollisimman yksilölliseksi.

”Tietenkin tuomme tutkimusta esiin myös siksi, että uutta tietoa synnyttävä ja hoitoja eteenpäin vievä tutkimus ei ole mahdollista ilman tukea: tarvitsemme rahoitusta, tutkimusmyönteistä päätöksentekoa ja yhteistyötä helpottavaa lainsäädäntöä”, Pitkäranta jatkaa.

Aktiivinen tutkimustyö vetää puoleensa yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita ja luo siten uudenlaisia mahdollisuuksia hoitaa potilaita.

”Julkaisemme tätä sarjaa, koska haluamme kertoa koko Suomelle siitä tärkeästä tutkimustyöstä, jota yliopistosairaaloissa tehdään”, tiivistää Pitkäranta.

_______________________________________________________________________

Biopankkinäytteet auttavat tutkimusta
 
HUSissa on käynnissä ja alkamassa useita eri tutkimuksia, joissa hyödynnetään biopankkeihin tallennettuja näytteitä, useimmiten verinäytteitä. Vapaaehtoisen, tietoon perustuvan suostumuksen antaneilta voidaan ottaa biopankkinäyte HUSLABin laboratorioissa jonkun muun näytteenoton yhteydessä. Lisätietoa löytyy sivulta www.helsinginbiopankki.fi, jossa voi halutessaan myös täyttää biopankkisuostumuksen. Helsingin Biopankin toiminta-alue on Uusimaa, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala.

Kuvat

HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta
HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye