HUS

HUSin päivystykset ruuhkautuneet – lievät hengitystieoireet eivät ole syy hakeutua päivystykseen

Jaa

HUSin päivystykset ovat ruuhkautuneet viime päivinä ja odotusajat kasvaneet. Päivystykseen tulee hakeutua vain kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Koronavirustestiin pääsy ei ole syy hakeutua päivystykseen.

HUSin koronavirusnäytteenotto toimii tällä hetkellä täydellä kapasiteetilla, ja aikoja ei ole saataville samalle päivälle. Koronavirusnäytteenottoon pääsee vain ajanvarauksella.

”Päivystyksissä tämä näkyy siten, että hyvin lievillä oireilla hakeudutaan päivystykseen testausajatuksella. Tämä ruuhkauttaa päivystyksiä turhaan. Päivystyksissä arvioidaan aina potilaiden hoidon tarve ja heidät, joiden hoito ei edellytä päivystyksellistä hoitoa käännytetään saamaan hoitoa muualla”, sanoo HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Kaikille hengitystieoireisille ei pystytä tällä hetkellä tekemään koronavirustestiä. HUSin alueella yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua koronavirustestiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan mahdollisuuksien mukaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet. HUSin alueen koronavirustestauskriteerit löytyvät HUSin internetsivuilta. 

Päivystykseen hakeutuvien tulee soittaa Päivystysapuun numeroon 116117 ennen päivystyspoliklinikalle hakeutumista. ”Kannattaa kuitenkin huomioida, että Päivystysapu 116 117 ei palvele koronarokotuksiin, testiajanvarauksiin tai testituloksiin liittyvissä asioissa”, muistuttaa Castrén.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, kouristelu, tulee soittaa hätänumeroon 112. Lisätietoja Päivystysapu 116 117 -palvelusta.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme