HUS

HUSissa kehitetty uusi geenitesti auttaa lääkkeiden määräämisessä

Jaa

HUS Diagnostiikkakeskuksessa on kehitetty ja otettu käyttöön uusi geenitesti, jolla pystytään selvittämään entistä paremmin, mitkä lääkkeet sopivat potilaalle.

Kuvassa farmakogenetiikan professori, ylilääkäri Mikko Niemi ja tutkimuksen kehitystyöhön osallistunut bioinformaatikko Sofia Khan. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS
Kuvassa farmakogenetiikan professori, ylilääkäri Mikko Niemi ja tutkimuksen kehitystyöhön osallistunut bioinformaatikko Sofia Khan. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS

Kaikki lääkkeet eivät sovellu kaikille. Joidenkin lääkkeiden kohdalla ihmisen geenit määrittävät, millainen vaikutus lääkkeellä on. Ennen tämäntyyppisten lääkkeiden määräämistä potilaalle voi olla tarpeen tehdä geenitesti, joka auttaa lääkäriä valitsemaan ja annostelemaan lääkkeen oikein.

Aikaisemmin HUS Diagnostiikkakeskuksessa testattiin aina yhtä lääkehoitoon vaikuttavaa geeniä kerrallaan. Uudella, tammikuussa käyttöön otetulla testillä voidaan samalla kertaa tutkia kaikki tällä hetkellä kliinisesti merkittävät lääkkeisiin liittyvät geenivariantit.

Näin potilaasta kerätään valmiiksi tietoa myös mahdollisia seuraavia lääkehoitoja varten. Hoito voidaan myös aloittaa nopeammin, kun ei tarvitse odottaa uuden geenitestin tuloksia. Testitulokset voivat vaikuttaa niin lääkkeen valintaan kuin lääkeannoksen suuruuteen.

“Yli puolet HUSin potilaista saa lääkitystä, jossa geneettisen vaihtelun huomioimisesta olisi hyötyä”, kertoo Helsingin yliopiston farmakogenetiikan professori ja HUS Diagnostiikkakeskuksen ylilääkäri Mikko Niemi. Hän johti uuden geenitestin kehittämistä.

Testiä voidaan muokata, jos uusi tutkimus niin vaatii

Testaaminen alkaa sillä, että potilaasta otetaan verinäyte, josta eristetään DNA. DNA:n sisältämät geenit analysoidaan HUS Diagnostiikkakeskuksessa kehitetyllä laboratoriomenetelmällä ja tätä testiä varten kehitetyllä tietokoneohjelmalla.

“Asiakas saa tuloksen tällä hetkellä noin viikossa”, kertoo testiä luomassa ollut ylikemisti Arto Orpana HUSista.

Testiin lisätään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Se tuo tällä hetkellä tietoa kahdestatoista eri geenistä. Testi on rakennettu siten, että jos lääketieteellinen tutkimus tuo uutta tietoa geenien vaikutuksesta lääkkeiden tehoon, testiä voidaan muokata vastaavasti.

Näytteet tutkitaan HUS Diagnostiikkakeskuksen genetiikan laboratoriossa. Mikään muu taho ei Suomessa tee yhtä kattavaa tutkimusta lääkehoitoihin vaikuttavista geeneistä. Tutkimuksen erityispiirre on sen pitkälle kehitetyssä tulosten tulkinnassa kliinisen työn helpottamiseksi. Tutkimus on HUS Diagnostiikkakeskuksessa tarjolla koko Suomen käyttöön.

Uusi geenitesti tuottaa tietoa ainoastaan lääkkeiden sopivuudesta. Se ei siis paljasta esimerkiksi perinnöllisiä sairauksia eikä muita ominaisuuksia.

Tekninen toteutus huippua

Uutta geenitestiä on tehty HUS Diagnostiikkakeskuksessa tähän mennessä kaksi tuhatta. Niistä suuri osa on tehty syöpäpotilaille. Muita ryhmiä ovat olleet esimerkiksi masennuksesta, tulehduksellisista suolistosairauksista ja ihotaudeista kärsivät potilaat.

HUS Diagnostiikkakeskuksessa kehitetty uusi tutkimus on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Testaaminen on nyt entistä nopeampaa ja edullisempaa.

“Kustannukset on saatu puristettua pieniksi. Usein tällaiset testit ovat kalliita”, Niemi sanoo. “Teknisen toteutuksen puolesta tämä on huipputesti.”

Apotti-potilastietojärjestelmään ollaan rakentamassa järjestelmää, joka tarkistaa automaattisesti potilaan geenitestin tulokset. Se saattaa ehdottaa potilasta hoitavalle lääkärille esimerkiksi tiettyä lääkeannosta tai toisen lääkkeen valintaa.

HUS on myös julkaissut internetissä lääkkeen määrääjille suunnatun Farmakogenetiikkaoppaan.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Yhteyshenkilöt

Mikko Niemi, farmakogenetiikan professori, ylilääkäri
050 428 0998, mikko.niemi(at)hus.fi

Arto Orpana, ylikemisti
050 427 0647, arto.orpana(at)hus.fi

Kuvat

Kuvassa farmakogenetiikan professori, ylilääkäri Mikko Niemi ja tutkimuksen kehitystyöhön osallistunut bioinformaatikko Sofia Khan. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS
Kuvassa farmakogenetiikan professori, ylilääkäri Mikko Niemi ja tutkimuksen kehitystyöhön osallistunut bioinformaatikko Sofia Khan. Kuva: Mikko Hinkkanen, HUS
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS mottagning för kärlavvikelser har förbättrat behandlingen och diagnostiken av kärlavvikelser så att den är likvärdig i hela Finland2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

I HUS grundades för 20 år sedan ett expertnätverk för behandling och diagnostik av kärlavvikelser i enlighet med modellen för internationella referenssjukhus. Sedan dess har man målmedvetet utvecklat expertisen i synnerhet när det gäller behandlingen av svåra och sällsynta blodkärlavvikelser. Den evidensbaserade vården har utvecklats också genom eget forskningsarbete.

HUSin suonianomaliayksikkö on parantanut suonipoikkeavuuksien hoitoa ja diagnostiikkaa yhdenvertaiseksi koko Suomessa2.12.2022 11:58:00 EET | Tiedote

HUSiin perustettiin 20 vuotta sitten kansainvälisten referenssisairaaloiden mallin mukainen asiantuntijaverkosto suonipoikkeavuuksien hoitoon ja diagnostiikkaan. Tästä lähtien erikoisosaamista etenkin vaikealaatuisten ja harvinaisten verisuonianomalioiden hoidossa on määrätietoisesti kehitetty. Näyttöön perustuvaa hoitoa on kehitetty myös omalla tutkimustyöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme