EPT-verkosto

Huumeita käyttävät ihmiset mukaan yhteiskunnan ulkokehältä

Jaa
Huumeiden käyttö Suomessa on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioiden mukaan. Yhä vanhemmat ihmiset käyttävät huumeita sen sijaan, että erityisesti nuorten käyttö olisi lisääntynyt. Yleisin käytetty huume on kannabis.

– Huumeita käyttävien ihmisten syrjäyttäminen tästä yhteiskunnasta ei palvele ketään. Syrjäytyminen heijastuu meihin kaikkiin rikollisuuden ja yleisen turvattomuuden lisääntymisen myötä. Myös kustannukset päihdehuollossa, lastensuojelussa ja erikoissairaanhoidossa kasvavat, jos ongelmiin ei rangaistusten pelossa haeta apua ajoissa, toteaa A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos.

Päihdepalvelujärjestelmä ei tunnista kunnolla ilmiön moninaisuutta ja eri käyttökulttuureja, minkä seurauksena suurelle osalle käyttävistä ihmisistä ei ole soveltuvia palveluja tarjolla. Pahimmillaan stigma, eli häpeäleima, estää hoitoon hakeutumisen tai mahdollisuuden hyvään hoitoon.

THL:n arvioiden mukaan vähintään 20 prosenttia opiskelijoista ja työssäkäyvistä on joskus käyttänyt huumeita. Tässä luvussa ovat mukana sekä kertakokeilut että toistuva käyttö. Valtaosa huumeita käyttävistä ihmisistä kokeilee kerran tai käyttää huumausaineita satunnaisesti.

– Ehkäisevään päihdetyöhön tarvitaan uusia keinoja ja tapoja. Miten esimerkiksi voidaan estää, että huumeita kokeillut henkilö etenee käytössään pidemmälle tai siirtyy riskialttiimpiin käyttötapoihin? Kajos kysyy. 

– Haittoja vähentäviä toimintatapoja tulisi hyödyntää jo paljon nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Päihdepäivillä toukokuussa aiheesta puhuu muun muassa professori, psykiatri ja Global Drug Survey -tutkimusyrityksen toimitusjohtaja Adam Winstock. Global Drug Survey tekee huumeiden käyttöön liittyvää laajaa tutkimusta ja toteuttaa maailman suurimmaksi luonnehdittua vuosittaista kansainvälistä päihdekyselyä. 

– Huumepolitiikassa tärkeää on varmistaa kansalaisoikeuksien toteutuminen. Huumeiden käyttäjien terveyteen ja hyvinvointiin tulee kiinnittää erityisesti huomiota, Winstock toteaa.

Kyselyyn on vuosittain ollut maailmanlaajuisesti jopa yli 100 000 vastaajaa. Viime vuonna Muunto-hanke ja Humaania päihdepolitiikkaa ry suomensivat kyselyn, minkä seurauksena suomenkielisiä vastauksia kertyi noin 1500.

Päihdealan suurin ammattilaistapahtuma Päihdepäivät järjestetään Helsingissä 15.–17. toukokuuta 2018. Tapahtuman järjestävät Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Tapahtuman teemana on päihteet ja mielenterveys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja Adam Winstockin haastattelupyynnöt:
Miina Kajos, projektikoordinaattori, Muunto-hanke / A-klinikkasäätiö
puh. 050 3090 076
miina.kajos(at)a-klinikka.fi

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 45 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.

www.ept-verkosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye