Suomen kansallismuseo

Hvitträskin museon kesänäyttelyssä lasi-, keramiikka- ja tekstiilitaidetta

Jaa

Kuvataiteilija, muotoilija Hanna-Kaisa Korolainen tutkii teoksissaan inspiraatiota. Korolaisen ja kolmen nuoren muotoilijan uudet, uniikit teokset pääsevät vuoropuheluun Kirkkonummella sijaitsevan ateljeekoti ja kokonaistaideteos Hvitträskin kanssa. Rakkauden ja kapinan talo -näyttely on avoinna 24.6.–30.9.2020.

Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen

Tekstiilitaiteen, lasin ja keramiikan moniosaaja Hanna-Kaisa Korolaista kiinnostaa inspiraation lähteiden rooli luovassa prosessissa, kuten visuaalisen materiaalin lainaaminen ja se veteen piirretty viiva, milloin inspiroituminen muuttuu kopioimiseksi. Hän valmistelee inspiraatiota tutkivaa väitöskirjaa Aalto-yliopiston muotoilun laitokselle. Hvitträskissä 24.6. avautuva näyttely Rakkauden ja kapinan talo on osa väitösprosessia.

Aasialaisesta estetiikasta ja art nouveau -tyylistä inspiroituva Korolainen on hakenut näyttelyyn innoitusta myös Gallen-Kallelan ja Warholin taiteesta. Näyttelyn teoskokonaisuudessa uusi ja vanha aloittavat päättymättömän, alati muuttuvan dialogin.

”Mietin vuosia, minkä museon kanssa haluaisin tehdä yhteistyötä. Hvitträsk on paras museo tämän aiheen tutkiskeluun. Kyse on dialogin luomisesta taiteen avulla menneisyyden kanssa”, Korolainen kertoo.

Hvitträskissä nähdään Korolaisen sekä kolmen nuoren suomalaismuotoilijan Saija Halkon, Nikolo Kerimovin ja Tuuli Saarelaisen teoksia kaikkiaan lähemmäs sata kappaletta. Hvitträskin kansallisromanttinen miljöö ja talon ihmissuhdekiemurat vaikutuksineen, inhimillinen pyrkimys rakastaa ja muistaa sekä tarkoituksenmukainen ajatusten lainaaminen ovat läsnä teoksissa. Rakkauden ja kapinan taloon mahtuu sekä tekstiili-, lasi- että keramiikkataidetta. Hvitträskissä teoksia on niin ateljeessa, piirtäjien huoneessa kuin kellarissa sijaitsevassa Lojan huoneessakin, jonka on vallannut kasveista koostuva Kukkien kuolema -installaatio.

Liekki-ryijy on saanut rinnalleen Liekki-maljakon. Näyttelyyn on esimerkiksi valmistunut yhteistyössä lasinpuhaltaja Joonas Laakson kanssa valmistettu Warholin taiteesta ammentava Saaristo64-lasisarja sekä vapaasti puhallettuja mustekalamaljakoita, joiden lonkerot ovat osaltaan saaneet innoitusta Liekki-ryijyn muodoista”, Korolainen kuvailee.

Vaativana käsityönä valmistetut teokset herättelevät ajatuksia Hvitträskistä elävänä, orgaanisena kokonaisuutena. Näyttely on esillä Hvitträskissä kesäkauden ajan, 30.9.2020 asti.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Kutsumme median edustajia vierailemaan näyttelyssä ja tapaamaan taiteilijoita tiistaina 23.6. ja keskiviikkona 24.6. Ilmoita tulostasi tai tiedustele tarkempaa aikaa: lea.vartinen@kansallismuseo.fi

Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Lea Värtinen, lea.vartinen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6341

HVITTRÄSK
Hvitträskintie 166, Luoma (Kirkkonummi)
Avoinna 30.9. asti päivittäin klo 11–17
www.kansallismuseo.fi/

Avainsanat

Kuvat

Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

The National Museum of Finland returned Pueblo Tribes’ ancestral remains from its collection for reburial in Mesa Verde, Colorado17.9.2020 19:01:36 EESTPress release

The ancestors and grave items, which are estimated to date back to the 13th century and were part of the National Museum of Finland’s Mesa Verde collection, have been repatriated to the Hopi Tribe, the Pueblo of Acoma, the Pueblo of Zia, and the Pueblo of Zuni, indigenous tribes of the United States, to be reburied on Saturday 12 September 2020. This repatriation respects the 2007 United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples and its Article 12 on indigenous peoples’ right to the repatriation of their human remains. This repatriation is the first to return grave findings of the indigenous peoples in the Mesa Verde region from abroad to the representatives of the descendants. The National Museum of Finland and representatives of the indigenous peoples of the Mesa Verde region carried out the return, in cooperation with the Finnish and United States authorities.

Suomen kansallismuseo luovutti yli sata vuotta kokoelmissaan olleet pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet uudelleenhaudattaviksi Mesa Verdeen Coloradoon17.9.2020 17:42:55 EESTTiedote

Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmaan kuuluneet, noin 1200-luvulta peräisin olevat pueblo-intiaanien esivanhempien jäänteet ja hautaesineet on luovutettu Yhdysvaltain alkuperäiskansoille uudelleenhaudattavaksi lauantaina 12.9.2020. Palautus kunnioittaa YK:n vuoden 2007 julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista vainajiensa kotiuttamiseen. Tämä repatriaatio on ensimmäinen kerta, kun Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen hautajäänteitä palautetaan ulkomailta jälkeläisten edustajille. Suomen kansallismuseo ja Mesa Verden alueen alkuperäiskansojen edustajat toteuttivat palautuksen yhteistyössä Suomen ja Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Neljä vuotta kestänyt prosessi nousi esille myös lokakuussa 2019 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme