Suomen kansallismuseo

Hvitträskin museon kesänäyttelyssä lasi-, keramiikka- ja tekstiilitaidetta

Jaa

Kuvataiteilija, muotoilija Hanna-Kaisa Korolainen tutkii teoksissaan inspiraatiota. Korolaisen ja kolmen nuoren muotoilijan uudet, uniikit teokset pääsevät vuoropuheluun Kirkkonummella sijaitsevan ateljeekoti ja kokonaistaideteos Hvitträskin kanssa. Rakkauden ja kapinan talo -näyttely on avoinna 24.6.–30.9.2020.

Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen

Tekstiilitaiteen, lasin ja keramiikan moniosaaja Hanna-Kaisa Korolaista kiinnostaa inspiraation lähteiden rooli luovassa prosessissa, kuten visuaalisen materiaalin lainaaminen ja se veteen piirretty viiva, milloin inspiroituminen muuttuu kopioimiseksi. Hän valmistelee inspiraatiota tutkivaa väitöskirjaa Aalto-yliopiston muotoilun laitokselle. Hvitträskissä 24.6. avautuva näyttely Rakkauden ja kapinan talo on osa väitösprosessia.

Aasialaisesta estetiikasta ja art nouveau -tyylistä inspiroituva Korolainen on hakenut näyttelyyn innoitusta myös Gallen-Kallelan ja Warholin taiteesta. Näyttelyn teoskokonaisuudessa uusi ja vanha aloittavat päättymättömän, alati muuttuvan dialogin.

”Mietin vuosia, minkä museon kanssa haluaisin tehdä yhteistyötä. Hvitträsk on paras museo tämän aiheen tutkiskeluun. Kyse on dialogin luomisesta taiteen avulla menneisyyden kanssa”, Korolainen kertoo.

Hvitträskissä nähdään Korolaisen sekä kolmen nuoren suomalaismuotoilijan Saija Halkon, Nikolo Kerimovin ja Tuuli Saarelaisen teoksia kaikkiaan lähemmäs sata kappaletta. Hvitträskin kansallisromanttinen miljöö ja talon ihmissuhdekiemurat vaikutuksineen, inhimillinen pyrkimys rakastaa ja muistaa sekä tarkoituksenmukainen ajatusten lainaaminen ovat läsnä teoksissa. Rakkauden ja kapinan taloon mahtuu sekä tekstiili-, lasi- että keramiikkataidetta. Hvitträskissä teoksia on niin ateljeessa, piirtäjien huoneessa kuin kellarissa sijaitsevassa Lojan huoneessakin, jonka on vallannut kasveista koostuva Kukkien kuolema -installaatio.

Liekki-ryijy on saanut rinnalleen Liekki-maljakon. Näyttelyyn on esimerkiksi valmistunut yhteistyössä lasinpuhaltaja Joonas Laakson kanssa valmistettu Warholin taiteesta ammentava Saaristo64-lasisarja sekä vapaasti puhallettuja mustekalamaljakoita, joiden lonkerot ovat osaltaan saaneet innoitusta Liekki-ryijyn muodoista”, Korolainen kuvailee.

Vaativana käsityönä valmistetut teokset herättelevät ajatuksia Hvitträskistä elävänä, orgaanisena kokonaisuutena. Näyttely on esillä Hvitträskissä kesäkauden ajan, 30.9.2020 asti.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

Kutsumme median edustajia vierailemaan näyttelyssä ja tapaamaan taiteilijoita tiistaina 23.6. ja keskiviikkona 24.6. Ilmoita tulostasi tai tiedustele tarkempaa aikaa: lea.vartinen@kansallismuseo.fi

Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Lea Värtinen, lea.vartinen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6341

HVITTRÄSK
Hvitträskintie 166, Luoma (Kirkkonummi)
Avoinna 30.9. asti päivittäin klo 11–17
www.kansallismuseo.fi/

Avainsanat

Kuvat

Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Hanna-Kaisa Korolaiselta nähdään Hvitträskissä muun muassa tekstiilitaidetta, kuten ryijyjä, kudottuja kankaita ja tyynyjä. Kuva: Nina Aspinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Savua aalloilla -virtuaaliesitys tuo peliteknologian museoon – esityksen alusten 3D-mallit julkaistaan avoimena datana9.6.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avautuu Merikeskus Vellamossa Kotkassa 9.6.2020. Yksi näyttelyn huippukohdista on virtuaaliesitys Savua aalloilla, jossa kävijä pääsee osaksi yhtä Itämeren suurimmista meritaisteluista. Esitystä varten mallinnettiin 16 historiallista alusta, joiden 3D-mallit julkaistaan avoimena datana. Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, ja se on Suomen kansallismuseon ja Kotkan kaupungin tuotantoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme